Tragédia után - Ne legyen tabu a depresszió

Publikálás dátuma
2017.07.22 07:46
Pár hete fellépett a Volt Fesztiválon is. FOTÓ: AFP/JULIE EDWARDS
Chester Bennington öngyilkossága felhívja a figyelmet arra, hogy beszélni kell a mentális betegségekről. Az áldozathibáztatás pedig olyan, mintha egy rákos beteget kérnénk számon.

Amikor csütörtök este megjelent a hír, hogy a 41 éves Chester Bennington, a Linkin Park énekese öngyilkos lett, a húszas évei végén, harmincas évei elején járó korosztály visszazuhant az időben és azonnal elkezdte lejátszani az agya az In The Endet, a Numbot, vagy a Crawlingot, a 2000-es évek ma már klasszikusait. A közösségi oldalakat pedig elárasztották a gyászoló posztok. “Chester, annak idején megmentetted az életemet” - ez az egyik leggyakoribb hozzászólás, ami lehet ugyan túlzás, de azt is mutatja, miért volt fontos több millió fiatal számára az énekes, aki világhírű, 70 millió albumot eladott zenekarával pár hete fellépett a Volt Fesztiválon is.

Az 1996-ban indult, a metalt a hiphoppal és elektronikus zenével elegyítő nu-metal banda szövegei paranoiáról, depresszióról és elszigeteltségről szóltak és arról, hogy ebből az állapotból nehezen vagy nem is lehet kikeveredni. Ezzel egy tizenéves könnyen azonosul, a pesszimista kicsengés ellenére a dalok üvöltésével mégis felszabadul és szavakat kap arra a belső bizonytalanságra, amit ebben a korban a legtöbben megtapasztalnak. Hogy a mentális problémákról lehet beszélni, az énekes saját magával is igazolta. Nyíltan beszélt alkohol és drog problémáiról, valamint arról, hogy gyerekkorában molesztálták. A Bennington öngyilkosságát közvetítő cikkek azonban ismét felhívták a figyelmet arra, hogy még mindig kevés szó esik a stigmatizált mentális betegségekről, ami gazdasági helyzet és életkortól függetlenül bárkit érinthet.

A média és a művészek felelőssége óriási. Tavaly több sztár - például Adele és Lady Gaga - beszélt nyíltan depressziójáról. Az öngyilkosságok megelőzéséért létrehozott amerikai alapítvány (American Foundation for Suicide Prevention) egy közleményt is kiadott most, amelyben a média figyelmébe ajánlják iránymutatásaikat. Bizonyos tudósítások ugyanis növelik az utánzó öngyilkosságok kockázatát. Szerintük ezt válthatják a szenzációhajhász cikkek, ha leírják az öngyilkosság módját, vagy ha felmagasztalják az öngyilkosságot. A romantizálás észrevehetően megjelent Bennington és a Soundgarden énekese, a májusban öngyilkosságot elkövető Chris Cornell barátságának kiemelésével. Bennington korábban arról írt, mennyire inspirálta őt és hogy nélküle el sem tudja képzelni ezt a világot. A LP énekese ráadásul Cornell születésnapján ölte meg magát.

Néhány médium főcíme ebből kiindulva olyan romantikusan tragikus mázzal vonta be a “sztorit”, ami az öngyilkosságot vonzóvá is teheti. Kérdés az is, hogy az olyan megnyilatkozások, mint a Korn gitárosáé, Brian Welché mennyire segítenek. “Elegem van ebből az öngyilkossági szarságból! Én is voltam depressziós, és próbálok megértő lenni, de nagyon nehéz, amikor dühös vagy! Itthagyni a gyerekeidet, a rajongókat, és feladni az életedet egy gyáva kiút - többek között ezt írta a Facebookon, ami többek szerint megszégyenítő és nem segítség kérésre sarkall, ráadásul ugyanolyan áldozathibáztatás, mintha egy rákos beteget kérnénk számon. A mentális probléma ugyanúgy egy kezelendő betegség.

Kérjen segítséget!
Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Bartókot Bartókkal a Fesztiválzenekar estjén

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:06

Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar/Facebook
A Fesztiválzenekar estjén két Bartók is bemutatkozott. A parasztzene rajongó-feldolgozó és az egyéni világú zeneszerző közötti kapcsolódási pontok is világossá váltak.
Néhány éve Eötvös Péter úgy gondolta megoldani azt a problémát, hogy A kékszakállú herceg vára mellett a műsorban kell, hogy legyen valami, hogy komponált egy operát, amely szorosan kapcsolódik Bartók művéhez. A dolog azért nem olyan súlyos, hogy ilyen radikális módon lehessen csak megoldani. Mint a Fesztiválzenekar hangversenyének Várkonyi Tamás által írt, kivételesen hasznos információkat közlő műsorfüzetének egyik képmellékletéből – amelyen az ősbemutató plakátja látható – is tudható, az operaházi, 1918-as ősbemutatón A fából faragott királyfi követte az operát. Most pedig népzenei feldolgozásokat hallottunk előtte, az első részben.
Bartók maga – és ez is tudható a műsorfüzetből – jobban szerette, pontosabbnak tartotta a parasztzene kifejezést a népzenénél, de ez a lényegen nem változtat. Miután népdalok, néptáncok százait gyűjtötte össze ő és Kodály, ki kellett dolgozniuk azokat a műzenei formákat is, amelyek révén az általuk felbecsülhetetlen értékűnek tartott kincs eljuthat a zeneértő városi polgárokhoz. Ilyen volt például az a fajta zenekari feldolgozás, ami a Román népi táncok és a Magyar parasztdalok sajátja, gyakorlatilag egy az egyben hangzanak el a dallamok a kor zenekari stílusában meghangszerelve, és persze a bartóki zsenialitással megfejelve.

Olyan műsort már hallottam – az Óbudai Danubia Zenekar és a Muzsikás együttes játszott –, amelyben a Román népi táncokban szereplő dallamokat eredeti formában hegedű-brácsa-bőgő felállású népiegyüttes mutatta be a feldolgozott változat előtt. Akkor azonban azt kellett gondolnom – a dolog minden jó szándéka ellenére is –, hogy tévedés az eredeti bármilyen hűnek is tűnő másolatát ősforrásként bemutatni. A Fesztiválzenekar variációja annyival tetszett jobban, hogy a „népzenészek” a zenekar tagjai voltak, és utána beültek megfelelő helyükre a zenekarba Bartók művét is eljátszani. Már az eredetit megszólaltató játékukon is érezhető volt ez a fajta kettősség, a népzenész és a diplomás zeneművész – micsoda ellentmondás! – jótékony együttműködése, ami kiszabadította az elgondolást az előbb említett csapdából, adott egy ki csavart az egésznek.
A Magyar parasztdalok forrásainak megszólaltatójaként Sebestyén Márta magabiztosan hozta azokat a manírjait, amiket vagy szeretünk, vagy nem, de évtizedek óta sajátjai, azonban produkciójának nyilvánvalóan nem lehetett része az említett kétértelműség. Bartók csak feldolgozásaiban használt kifejezetten népzenét, azonban más – sokkal nagyobb számú és jelentősebb – alkotásait is rengeteg olyan megoldás szövi át, amelyekhez az ihletést onnan kapta. A zenekar Kékszakállú-játékában amely a részletek hatalmas gazdagságát tárta fel, ezekre is rácsodálkozhattunk. És most végre elmaradt az utóbbi évek Müpa-előadásait jellemző koncepció, a félszcenizálás. A nagyon nagy zenekar teljesen betöltötte a színpadot, nem az árokban ültek a zenészek, az énekesek jól láthatóan, hallhatóan az előtérben álltak, és nem volt feliratozás sem, figyelni csak kés kizárólag a zenére, a szereplőkre kellett, ami nem vált az előadás kárára. Alapként a zenekari szövet minden nüansza jól hallható volt, önmagában is szinte hiánytalanul illusztrálta a drámát.

Vizin Viktória egészen kiváló Judit volt, hősnő a szó valódi értelmében, aki énekesnő mivoltában is az est hősévé tudott válni. A mély hangjait tekintve kissé korlátosabb Cser Krisztián éppen megfelelő társa volt, az ötödik ajtó kinyitásakor nagyon is meggyőző erővel tudott megszólalni, a zenekari háttér hangtömege előtt: „Lásd ez az én birodalmam…”. De nem csak a Kékszakállú, Bartók birodalma is feltárult ezen az estén.
Infó: Bartók Román népi táncok Magyar népdalok Bartók Magyar parasztdalok Bartók A kékszakállú herceg vára Sebestyén Márta ének Kádár István, Szabó András, Fejérvári Zsolt népi hangszerek Vizin Viktória mezzoszoprán Cser Krisztián basszus Budapesti Fesztiválzenekar, karmester: Fischer Iván Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2019. március 21.

Másfél óra Mahler egy perc unalom nélkül

Egy héten belül két nagy Mahler-szimfóniát hallhattunk a Müpában, két magyar zenekartól, két magyar karmester vezényletével, nagyon jó előadásokban. Nem akármilyen teljesítményeknek voltunk tanúi.
Három olyan zenekarunk biztosan van – a Fesztiválzenekart is ide értve –, amely bizonyítottan magas színvonalú Mahler-előadásokra képes, ez akár nem mindennapinak is mondható egyetlen város esetében. De nem is a számháború a lényeg, hanem ami mögötte van: a hangszeres – például zongorista, hegedűs, csellós – és énekes szólistákat is beleértve országunknak olyan elit zenészcsapata van, amire joggal lehetünk büszkék. Most a Magyar Rádió művészeti együttesei bizonyítottak Vajda Gergely vezényletével.
Mahler maga mondta, hogy műveiben mindig van valami triviális, de a Harmadik szimfóniában túlmegy minden határon. Ugyanakkor mindig találhatunk nála földöntúlian szép részleteket (minden további jelző nélkül), a nagyjából százperces műben gyakran váltogatják egymást hol a harsányan szóló részletek – nyolc kürt fortissimójával kezdődik a mű –, hol pedig – főleg a vonósok által megszólaltatott –, nyugalmat sugárzó részleteket, mint a hatodik tétel kezdetén. És lehetnek ezek a szólamok tudatosan vállaltan földhözragadtak, lehetnek éteri tisztaságúak és persze kétértelműek, kétélűek is. Ez a sűrű változatosság is lehet az oka, amiért sokan idegenkedhetnek a Mahler zenéjétől. De nem a mi dolgunk, hogy Mahler titkait most itt megfejtsük, jobb, ha azt a zenészekre, karmesterekre bízzuk.
A Rádiózenekar és Vajda Gergely mindenesetre mindent megtett, hogy olyan előadását nyújtsa a műnek, amelyben minden részlet a maga jelentőségének megfelelően szólaljon meg. Említettük a kürtöket, beleértve a többi rézfúvóst is, ha kellett nagyon félelmetesek voltak, említettük a vonósokat, akik végig nagyon szépen, egységes hangzással szóltak, az itt sokszor különösen fontos ütősök is meghatározó jelentőségüknek megfelelően peregtek, dobbantottak, csaptak le, és a fafúvósok is remekeltek, és az elsők között köszönhette meg a tapsot a színpad elejére kijőve a harmadik tétel kitűnő szólótrombitása. Wiedemann Bernadett a nietzschei szöveg mélységeire rámutatón énekelt, a felnőtt kórus női kara és a gyerekek szépen, üdén dalolták a Csodakürt-dal naivabb, de bizakodóbb sorait. A szimfónia rendkívül összetett mű, három évig írta Mahler – aki jobbára csak a színháztól megszabadulva a nyári szünetekben tudott dolgozni – a hattételes alkotást, amelyben Nietzsche, és a Fiú csodakürtje gyűjtemény szövegei is felhangzanak. Rendkívüli feladat tehát előadása, annak idején is csak hat évvel megírása után került sor bemutatására 1092-ben.
Vajda Gergely, aki jelenleg amerikai zenekarokkal dolgozik, de volt már a Rádiózenekar élén is, megtalálta a hangot zenészeivel. A szimfónia külsőségeinek megszólaltatása mellett, ami alapfeladatnak sem semmiség, több mint másfél órán keresztül sikerült fenntartania a feszültséget, bemutatnia azt a gondolati gazdagságot, ami Mahler szimfóniájában jelen van, és amit igen, nehéz is lehet követni, de ilyen, az út minden szépségét, különlegességét feltáró kalauzolás ellett érdemes.
Témák
zene
Frissítve: 2019.03.22 12:00