Nem Brüsszelnek, az adófizetőknek fog fájni

Publikálás dátuma
2017.08.24 07:07
Brüsszel/AFP
Fotó: /
Nem enged kvótaügyben az Orbán-kormány, és ezt egyértelművé tette az Európai Bizottsághoz eljuttatott válaszában is – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

 Kecsmár Krisztián kiemelte: Magyarország korábban megtámadta a kvótahatározatot az EU bírósága előtt, ebben az eljárásban szeptember elején lesz ítélet, ezért kérdéses, hogy miért kellett elindítania a Bizottságnak a kötelezettségszegési eljárást a kvótahatározat be nem tartása miatt az ítélet bevárása nélkül. A Bizottság véleményére adott válaszában a kormány kifogásolta a kettős mérce és a szokatlanul rövid határidők alkalmazását – mondta az államtitkár.

Csakhogy valójában a két eljárásnak nincs sok köze egymáshoz, ráadásul július végén az Európai Bíróság már közzétette főtanácsnoki véleményét, mely szerint a kvótapert úgy, ahogy van elbukja a magyar kormány. Azt pedig, hogy a kvótaper nem joghalasztó erejű, az Európai Bizottság tette egyértelművé többször is. Érdemes ugyanis felidézni: 2015. szeptember közepén az uniós belügyminiszterek két jogszabályt hoztak összesen 160 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó menedékkérő szükséghelyzeti befogadásáról. Az egyes országoknak központilag megszabott kvóták alapján, két év alatt kellene áthelyezniük a nemzetközi védelemre szoruló embereket, miután megvizsgálták és elfogadták a menedékkérelmüket. A határozatokat Magyarországon és Szlovákián kívül Csehország és Románia nem szavazta meg, mégis hatályba léptek, mert a huszonnyolcak többsége jóváhagyta. A magyarországi “kvóta” 1294 fő, ám mostanáig egyetlenegy embert sem fogadtunk be. Sőt, a kabinet – a szlovák kormánnyal karöltve – még 2015 végén az Európai Bírósághoz fordult.

Azt pedig szintén megírtuk, hogy a figyelmeztetéseket követően idén június elején az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amiért hazánk – más tagállamokkal együtt – nem hajlandó végrehajtani a menekültkvótákra vonatkozó határozatot. Miután a Bizottság – teljesen megszokott határidőket hagyó – kifogásaira semmiképpen sem válasz a kvótaperrel való kormányzati érvelés, teljesen egyértelmű, hogy a következő szakaszába fogják léptetni a kötelezettségszegési eljárást, melynek végén az uniós bíróság szankciót is kiszabhat Magyarország ellen. Ez a szankció állhat egyösszegű bírságból vagy olyan napi bírságból, amelyet addig kell fizetnünk, amíg végre nem hajtjuk a közös uniós döntést.

Szerző
2017.08.24 07:07

Babos feladta a mérkőzést: búcsúzott egyesben a vuhani tenisztornától

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:41

Fotó: AFP/ ROB PRANGE / SPAINDPPI / DPPI
A magyar játékos a francia Kristina Mladenovic oldalán párosban is elindul.
Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott egyesben a kínai Vuhanban zajló 2,7 millió dollár (753 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztornán. A torna honlapja szerint a világranglista 54. helyén álló magyar játékos a harmadik szettben feladta vasárnapi mérkőzését a svéd Rebecca Peterson (56.) ellen. Az első szettben 5:4-nél a játszmagyőzelemért adogathatott Babos, de nem járt sikerrel, viszont később, a rövidítésben nem adott esélyt ellenfelének (7-0). A selejtezőből a főtáblára került Peterson a második felvonás elején rögtön elvette magyar riválisa adogatását, és bár utóbbinak több lehetősége is adódott, hogy visszaszerezze, ezekkel nem tudott élni (4:6). A harmadik szett meglehetősen egyoldalúan alakult, és Babos végül 4:1-es hátránynál, 2 óra 37 perc után feladta a meccset. Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán párosban is elindul a kínai tornán. Első kiemeltként az első fordulóban nem kell pályára lépniük, a második körben pedig a Kaitlyn Christian, Sabrina Santamaria amerikai, vagy a Johanna Konta, Csang Suaj brit, kínai duó lesz az ellenfelük. Eredmény, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Rebecca Peterson (svéd)–Babos Tímea 6:7 (0-7), 6:4, 4:1-nél Babos feladta.
Szerző
2018.09.23 10:41
Frissítve: 2018.09.23 10:41

Bolgár György nem ír többet a 168 órába

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:35
„A jelenlegi helyzetben csak valamilyen együttműködés segíthet” Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom.”
Bolgár Györgyöt kirúgták a 168 Órától – erősítették meg a hvg.hu-nak több forrásból a DK-közeli Nyugati Fény értesülését.
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de valószínűleg most már mindenki igazat mond, én is csak erre tudok gondolni”
– mondta Bolgár, akinek „Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában.
Az okokról a Nyugati Fény azt írta, a közvetve Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köthető Brit Média Kft-nek tulajdona van a 168 Órában és a Klubrádióban, és ők nem örültek annak a Heisler András interjúnak, amelyben a másik zsidó felekezet, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a a Köves-féle EMIH és a kormány közt a Sorsok Háza múzeum működtetéséről létrejött megállapodást.
2018.09.23 10:35
Frissítve: 2018.09.23 10:36