Ijesztő dolgokra készülnek Pakson

Publikálás dátuma
2017.09.15. 22:00
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Furcsa tervek rajzolódnak ki azokból a szerződésekből, amelyeket a Közérdekvédelmi Központ hozott nyilvánosságra a napokban a paksi bővítésről. A Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője adatigénylése nyomán napvilágra került kontraktusok az üzleti racionalitáson kívül eső szándékokat sejtetnek.

A lapunk által tételesen átnézett papírok legfurcsábbika egy biztosítási kötvény, amely az MVM Paks II. Zrt. felelős vezetőinek (vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok) nevére szól. Az évi kétmilliárd forint biztosítási összegről szóló felelősségbiztosítás teljességgel értelmetlen lenne, ha a kormány arra számítana, hogy a Paks II. háza táján minden a jogszabályi előírások szerint történik majd: a kötvény alapján egy sor olyan cselekmény után vállalja át a fizetést a biztosító, amelyek egy törvényesen működő állami cégnél a józan ész alapján nem történhetnének meg.

Fedezetet ad például a biztosító (a majdan esetleg vétkesnek bizonyuló vezetők helyett) az „egészségvédelem és munkabiztonság megsértéséhez” kapcsolódó esetekben, aminek csak az adhat értelmet, ha számítanak rá, hogy a majdani építkezések és az üzemeltetés során megsértik az egészségvédelmi és a munkabiztonsági előírásokat, és a vezetőket felelősségre vonhatják ezért. Szintén állja a biztosító a környezetszennyezési eseteknél a felelős vezetők jogi védelmének költségeit, valamint a jó hírnév sérelmének orvoslásával összefüggő fizetnivalókat, akkor például, ha az érintettek megrágalmaznak valakit, és emiatt pert veszítenek, vagy őket rágalmazza valaki, továbbá a „kiadatási és kapcsolódó eljárások” költségeit.

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Biztosított tétel a „büntető eljárási óvadék és polgári peres vagyoni biztosíték” ugyanúgy, mint a biztosított személyekre kiszabott bírság és büntetés – kiemelve az adó jellegű bírságokat és büntetéseket , mintha csak a biztosítást megrendelő állami cég arra készülne, hogy a vezetői adócsalásokat fognak elkövetni. Külön sor a kötvényben a „Dodd Frank/SOX (részvénycsere)” megjelölésű cselekménykör, ami – az amerikai jogba a pénzügyi világválság nyomán bekerült jogszabályra utalva – vélhetően azokra az esetekre nyújt fedezetet, ha a vezetők bennfentes kereskedést folytatnának a társaság értékpapírjaival, vagy más pénzügyi és értékpapírpiaci visszaéléseket követnének el.

Érdekesség, hogy a biztosító nem kér önrészt a biztosítottaktól, egyedüli kivételként a „Társaság ellen érvényesített értékpapír igényekre” határoz meg egymillió forintos önrészesedést.

Egy másik szerződés az MVM Paks II. Zrt. és a finn Helske Consulting között teremt tanácsadói jogviszonyt. A Helske Consultingot a szerződés szerint Jussi Helske képviseli, aki nyugdíjazásáig a finn atomipar különböző csúcsvezető posztjain dolgozott, jelenleg pedig „független” tanácsadóként tevékenykedik, de iparági körökben egyértelműen az orosz atomlobbi emberének tartják. Az orosz sajtóban rendszeresen idézik őt, amikor azt kell bizonygatni, hogy valamelyik – nemritkán éppen a megszólalás idején meghibásodott – orosz atomerőművi létesítmény minden biztonsági előírásnak megfelel. A közelmúltban arról nyilatkozott, hogy azért éri meg a használt atomerőművi fűtőanyagok feldolgozásáról orosz partnerekkel szerződni, mert ők nyújtják a legjobb áron ezt a szolgáltatást. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Roszatom vezetője nemrég egy konferencián utalt rá: számukra a paksi szerződésben az igazi bizniszt a hulladék átmeneti tárolása és feldolgozása jelenti, aminek sokkal nagyobb a profittartalma, mint az építésnek illetve a technológia-átadásnak, az ára pedig nincs benne a bővítésre szánt 4000 milliárd forintos keretben.

Gyurcsány: út az öngyilkosság felé, amit az MSZP csinál

Publikálás dátuma
2017.09.15. 20:19
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nem zárja ki, hogy egyéniben is induljon a jövő évi országgyűlési választásokon, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a DK vezető politikusai - őt is beleértve - szerepeljenek egy közös ellenzéki országos listán. Gyurcsány Ferenc egy pénteki budapesti háttérbeszélgetésen azt mondta, reméli, hogy az MSZP előbb-utóbb megérti, hogy amit most csinálnak, az "út az öngyilkosság felé".

Gyurcsány "végtelenül megtisztelőnek" tartaná, ha felajánlanának neki egy biztos befutónak tartott egyéni körzetet, de kijelentette, ha az MSZP vezetői ragaszkodnak ahhoz, hogy ő ne szerepeljen a közös listán, akkor a szocialisták és a DK külön listát állít. Indoklásként hangsúlyozta, a DK elvi alapon sem tudja elfogadni, hogy valaki megmondja nekik, ki vezesse őket. Ennek ellenére úgy látja, a "józan észnek mégis van ereje", ugyanis a "napnál világosabb", hogy együttműködés nélkül nincs siker. A pártelnök közölte, két lehetséges forgatókönyvet is lát az összefogásra: az egyik szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László önmagától korrigálja álláspontját, a másik szerint pedig a pártja rákényszeríti erre. 

Gyurcsány feltétellel indul
Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke korábban azt mondta: csak akkor képzelhető el, hogy Gyurcsány Ferenc elinduljon egy egyéni körzetben a jövő évi választáson, ha eközben szerepel az országos listán is. A DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy a döntés végleges és kötelező a párt vezetésére, ezért csak ennek alapján tudnak tárgyalni más pártokkal.

 

Az eseményen részt vett Molnár Csaba ügyvezető alelnök is, aki kérdésre válaszolva elmondta, a szocialista Tóth József már megkereste őket, és felajánlotta, hogy kezdjenek tárgyalni a 18 budapesti egyéni választási körzetben indítandó jelöltekről. Ezt elutasította azzal, hogy a DK csak egyben hajlandó tárgyalni a 106 egyéni körzetről, ezért addig el sem jutottak, hogy a fővárosban hogyan osztanák fel a választókerületeket.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy bár megállapodás eddig nem született, a "demokratikus ellenzéki pártok" vezetői között "rendkívül intenzív és jó hangulatú konzultáció zajlik". Ez alól két "black box", vagyis kivétel van, a Momentum és Botka László - fogalmazott. Az egymás között folytatott beszélgetések alapján az derül ki, hogy a Momentummal senkinek sincs érdemi kapcsolata, Botka Lászlóval pedig egyedül a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely áll érdemi informális kapcsolatban, mert senkinek nem adatik meg az a lehetőség, hogy "fesztelenül felvegyük a telefont és beszéljünk Lacival" - mondta.

A pártelnök az ellenzéki pártok közötti megállapodás utolsó lehetséges időpontjának "a választás előtti utolsó éjszakát" nevezte, de hangsúlyozta, hogy politikai szempontból minden nap veszteséget jelent számukra. A DK szeptember elején indított kampányáról Molnár Csaba azt mondta, hogy azt október végéig folytatják. Ez a párt történetének legnagyobb politikai és anyagi erőfeszítést jelentő kampánya, amibe több erőt és energiát fektetnek, mint az EP-választásba - emelte ki.

A Facebookon és internetes oldalakon összességében negyvenféle hirdetést tesznek közzé, hatezer aktivistájuk 390 településen jelenik meg, a párt vezetése pedig országjárásra indul. A kampányt állami támogatásból, a tagok és támogatók befizetéseiből finanszírozzák, valamint a DK néhány vezetője adományokkal és hitellel is segíti azt - közölte. Kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Niedermüller Péter és Molnár Csaba is egymillió forint feletti hitellel és adománnyal járul hozzá a kampányhoz.

Ehhez kapcsolódva Gyurcsány Ferenc azt mondta, nincs olyan ismert kampánytanácsadójuk, mint Ron Werber vagy Arthur Finkelstein volt, de ha majd nemzetközi szakember dolgozik nekik, arról be fognak számolni. Molnár Csaba hozzátette, jelenleg négy-öt magyar céggel állnak kapcsolatban, amelyek segítik a kampányukat.

Szerző
Frissítve: 2017.09.15. 20:51

Gulyás Márton pert nyert az Origo és a Ripost ellen

Publikálás dátuma
2017.09.15. 19:42

Első fokon pert nyert a Ripost és az Origo ellen Gulyás Márton aktivista - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Az ítélet szerint a két portál az április 14-én közzétett cikkekkel megsértette Gulyás Márton magánéletének tiszteletben tartásához való jogát, valamint a magáncélra készített fényképének a cikkekben történő közzétételével a képmáshoz való jogát is. A bíróság a felperes emberi méltóság megsértésére vonatkozó és a jogellenes adatkezelés megállapítására irányuló kereseti kérelmét elutasította. Az ítélet nem jogerős.

Emlékezetes, hogy Gulyást 300 óra, társát 200 óra közmunkára ítélték, miután áprilisban megpróbálta megdobni narancssárga festékkel a Sándor-palotát azon a spontán tüntetésen, amit azért szerveztek, mert Áder János államfő aláírta a Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő lex CEU-t.

A per után több kormányzati propagandaoldalon lejárató cikk jelent meg Gulyás magánéletéről, emiatt a Ripostot 10 millió forintra, az Origót 5 millió forintra perelte be.

A mostani ítélet arra kötelezte az alpereseket, hogy a cikkeket 15 napon belül tegyék elérhetetlenné és eltiltotta őket attól, hogy a jövőben Gulyás Márton társkereső tevékenységéről, szexuális szokásairól szóló cikket közöljenek, valamint attól, hogy róla magáncélra készült és általa nyilvánosságra nem hozott fényképet közzétegyenek. Továbbá kötelezte a Ripost Média Kft.-t 3.500.000 Ft, a New Wave Media Group Zrt-t pedig 800.000 Ft sérelemdíj és kamatai megfizetésére - olvasható a bíróság sajtóközleményében.

Szerző