Előfizetés

Kiderültek Nagy-Britannia „bevándorlási titkai"

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:31

Ápolók és őrök is bántalmazták a Brook House külföldi fogvatartottait. Az eset nyomán kiderült, a számukra fenntartott központokban gyakori az abúzus.

Könnyek szöktek Dan Godshaw szemébe, miután megnézte a BBC közelmúltban sugárzott, óriási visszhangot kiváltó dokumentumfilmjének első jeleneteit. A Bristoli Egyetem Szociológiai, Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének doktorandusza a blogján számolt be a rangos Panorama sorozat keretében készült, „Undercover: Britain’s Immigration Secrets" (Beépítve: Nagy-Britannia bevándorlási titkai) című tényfeltáró műsorban látottakról.

A film a Brook House nevű táborban elkövetett érzelmi és testi bántalmazásokat örökíti meg. A központban olyan külföldieket tartanak fogva, akik a gyanú szerint illegálisan tartózkodnak az országban vagy deportálásra várnak. A felvételek tanúsága szerint a testi és lelki bántalmazásért a G4S, magántulajdonban lévő biztonsági vállalat – amely a belügyminisztérium megbízásából működteti a tábort – alkalmazottai a felelősek. Ahogy az adásból kiderült, a kegyetlenkedésekből őrök, középvezetők és ápolók egyaránt kivették a részüket. Kigúnyolták, terrorizálták, fenyegették, kínozták a táborlakókat, és nyilvánvaló lelki szenvedésük ellenére teljesen elmulasztották a gondozásukat.

A dokumentumfilmben sugárzott felvételeket a címben említett „titkos ügynök”, egy informátornak állt volt tábori alkalmazott, Callum Tulley készítette. A G4S korábbi munkatársa titokban filmre vette azt is, amint kollégái rasszista megjegyzésekkel sértegették a fogva tartottakat, és fizikailag bántalmazták őket. Az egyik felvételen péládul jól látszik, ahogy az egyik őr fojtogat egy férfit. A műsor felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalan, hosszú idejű elzárás önmagában is katasztrofális károkat okozhat, az abúzusról nem is beszélve. Nem csupán Godshaw, hanem minden jóérzésű néző együttérzését kiváltotta például az a jelenet, amikor az egyik biztonsági ember egy erőszakkal végrehajtott deportálás során a szív- és mentális problémákkal küzdő áldozat szemébe vágta: „ha meghal, hát meghal”.

Az Egyesült Királyság bevándorlási rendszerét uraló, külföldiekkel szembeni ellenséges szemlélet, valamint a számonkérés hiánya általános megdöbbenést keltett. A Brook House 2009 óta áll fenn és őriz több mint ötszáz férfit. A többségük azért került az intézménybe, mert lejárt a vízumuk, vagy büntetésüket már letöltött külföldi bűnelkövetők, de akadnak olyanok, akik politikai menedékstátusért folyamodtak. Az elmúlt nyolc év alatt a belügyminisztérium több mint 100 millió fontot fizetett ki a G4S-nek a tábor működtetésére.

Az adás másnapján közleményben reagált az Orvosi Igazságszolgáltatás, egy külföldi fogvatartottak jogaiért küzdő alapítvány, amelynek önkéntes orvosai felkeresték az összes tábort az országban. Több ezer érintettel beszéltek, és dokumentálták a kínzások során elszenvedett sérüléseiket, súlyos betegségeiket, amelyeket gyakran félrekezeltek. A Panorama által nyilvánosságra hozott szörnyűségek így nem okoztak akkora meglepetést az Orvosi Igazságszolgáltatás számára. A közlemény „tragikusnak” nevezi, hogy bár ismételten tájékoztatták az illetékeseket, a „visszaélések folytatódtak”, éppen ezért valamennyi tábor azonnali bezárását javasolja.

Ezt a szakvéleményt támasztja alá az egyik létesítményben, Harmondsworth-ben történt másfél héttel ezelőtti tragédia is. A 28 éves lengyel férfi haláláról a The Guardian adott hírt elsőként. A központ igazgatója, Paul Morrison megerősítette, hogy a fizikai és mentális problémákkal küzdő áldozat öngyilkosságot követett el. Kritikus állapotban került kórházba, ahol néhány nap elteltével lekapcsolták a berendezésről, amely életben tartotta. A férfi két héttel az incidens előtt megkapta az engedélyt, amellyel feltételesen szabadlábra kerülhetett volna, de a belügyminisztérium nem hajtotta végre a határozatot. Az elmúlt 17 évben 41 személy vesztette életét külföldieknek fenntartott táborokban, vagy röviddel a szabadulás után.

Ezek a tragédiák akaratlanul is az emberek eszébe juttatják Theresa May kormányfő még belügyminiszterként tett kijelentését, miszerint „kifejezetten ellenséges környezetet kell kialakítani az illegális bevándorlók számára”. Ettől vélhetően nem függetlenül történt, hogy 2010 óta megötszöröződött azon EU-állampolgárok száma – tavaly 4754-en voltak – akiket kitoloncoltak az országból, köztük a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva, hajléktalanokat, noha gyakran dolgoztak.

Terhelt múlt
Az már a dokumentumfilm sugárzását követően, a The Guardian napilapból derült ki, hogy a lap egy évvel ezelőtt feltárta: Ben Saunders, a Brook House igazgatója korábban a gyermekek megrontásáról elhíresült Medwayt vezette. A Kent grófságban elhelyezkedő őrzött szakképző intézményt ugyanúgy a G4S üzemeltette, mielőtt a gyermekek molesztálásának gyakorlata és a korrupciós ügyek felszínre kerültek volna.
Medwayben hetven gyermek tartózkodott abban az időben, de Saunders állítólag a közelükbe sem ment. Kisebb szakmai kitérő után egészen addig szolgált ott, amíg az igazságügyi minisztérium át nem vette az irányítását. A tárca jelentést írt az intézményről, amelyből kiderül: a G4S mindent elkövetett azért, hogy a vizsgálatot végző szakemberek ne nézhessék meg a biztonsági kamerák felvételeit és ne beszélhessenek az ott nevelt gyermekekkel.

Földrengés Mexikóban - 150 holttestet emeltek ki a romok alól

Publikálás dátuma
2017.09.19. 23:15
Fotó: AFP/Alfredo Estrella
Fél nap alatt majdnem háromszorosára emelkedett a halottak száma Mexikóban, ahol erős földrengés pusztított kedden az ország középső részén. A mentők eddig csaknem 150 halottat emeltek ki a romok alól - tudósít az Euronews. A halálos áldozatok több mint felét, 117 embert Mexikóvárosból jelentették. A hiradó.hu a Milenio tévé legutóbbi híradására hivatkozva már 204 halálos áldozatról adott hírt.

Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester az este arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. Enrique Pena Nieto elnök felkereste szerdára virradóra az összeomlott iskola környékét, és azt mondta újságíróknak, hogy eddig 22 holttestet emeltek ki az épület romjai alól, közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek.

Több mint ötszáz katona, kétszáz polgári védelmi tag és önkéntesek segítik a munkát

Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkák éjszakai folytatását. Nieto szerint több mint 500 katona és a polgári védelem mintegy kétszáz tagja, illetve önkéntesek sokasága kutat az eltűntek után.

Harminckét évvel az ország történetének legnagyobb földrengése után, a Richter-skála szerinti 7,1 erősségű földrengés rázta meg Mexikót kedden. A hírek szerint akadt, aki még Los Angelesben is érezte a rezgést – írta még kedd este a 20 minutos hírportál. A földrengés 13:00 órakor történt, másfél órával azután, hogy a hatóságok gyakorlatot tartottak, amelyen épp egy földrengést követő evakuációt szimuláltak. A gyakorlatot évente megrendezik, mert a földmozgások szempontjából ez a legkritikusabb időszak. 1985. szeptember 19-én volt az ország történetének legpusztítóbb földrengése: a 8,1 erősségű földmozgást követően több mint hatezer ember vesztette életét.

A nők elleni erőszak miatt sürgeti a polgármester a törvények szigorítását

A törvények szigorítását kérte az olasz kormánytól Virginia Raggi római főpolgármester kedden azután, hogy az utóbbi tíz nap alatt három nőt erőszakoltak meg az utcán az olasz fővárosban.

Virginia Raggi kijelentette, az olasz kormánynak azonnal lépnie kell, és rendkívüli jogszabályok bevezetésével biztosítania a nők védelmét. A római főpolgármester az utcai videó-kameráknak, valamint a járőröző rendőrök számának emelését szorgalmazta mindenekelőtt Róma külvárosi negyedeiben. A politikus "rendkívüli törvények" elfogadását követelte, de részletekbe nem bocsátkozott ezek tartalmát illetően.

Az utóbbi tíz napban három nőt erőszakoltak meg Róma utcáin. Szeptember 9. hajnalán egy 23 éves finn turistalányt bántalmazott és erőszakolt meg egy fiatal bangladeshi férfi. A nemi erőszak a Termini-pályaudvar közelében történt. A férfit néhány órával később elfogták. Néhány nappal később egy belga turistalány tett feljelentést egy izraeli férfi ellen, aki éjszaka Róma belvárosában, a Capitolium-domb lépcsőin akarta megerőszakolni.

Hétfő hajnalban a központi Villa Borghese-parkban egy taxis sietett egy 57 éves német nő segítségére. A nő meztelen volt, keze háta mögött összekötözve. Megerőszakolták és kirabolták, sokkos állapotban szállították kórházba. Beszámolója szerint egy fiatal, valószínűleg kelet-európai férfi támadt rá. 

Ezt megelőzően júniusban a dél-olaszországi Leccében egy svéd egyetemista lányt erőszakolt meg egy szenegáli férfi. Ezután Firenzében két ittas amerikai egyetemista lányt erőszakolt meg két olasz csendőr. A legutolsó eset kedden a szicíliai Catania közelében történt, ahol egy olasz férfi megerőszakolt egy éjszakai elsősegélyponton dolgozó orvosnőt.