Moszkva beszállt az amerikai futballba

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:40
Fotó: AFP/Angela Weiss

Moszkva ismét bizonyította, hogy villámgyorsan képes befolyást szerezni az amerikai belpolitikát meghatározó eseményekben: alig egy hete kezdődött az NFL-játékosok rasszizmus elleni tiltakozása, orosz trollok a Twitter közösségi oldalon igyekeztek egymásnak ugrasztani a témában igen megosztott amerikaiakat.

A tavaly kezdődött tiltakozás a múlt héten kapott új lendületet, amikor több amerikai futball játékos letérdelt a himnusz alatt, hogy így demonstráljon a fekete áldozatokat követelő rendőri brutalitás ellen. Napokkal később a tiltakozás mozgalommá szélesedett, sportolók, klubtulajdonosok követték a példát, sőt, még Stevie Wonder zenei legenda is térdre ereszkedett a színpadon. Donald Trump amerikai elnök nem kímélt senkit, dühös kirohanásban kurafinak nevezte a tiltakozó játékosokat, és elbocsátásukra szólított fel.

A téma igencsak megosztja az amúgy is igen polarizált amerikai társadalmat, az orosz befolyás pedig csak olaj a tűzre. James Lankford republikánus szenátor szerdán jelentette be: az orosz trolloknak nagy szerepük van abban, hogy a vita elmérgesedett a közösségi médiában. Bár konkrét bizonyítékokat nem mutatott be, azt mondta, a különböző profilok mögé bújt orosz trollok elárasztották a Twittert, és mindkét tábort tüzelik, a tiltakozást támogató vagy épp elutasító kommentekkel és hashtagekkel – emlékeztet a Reuters hírügynökség. Az eset újabb pofon az amerikai kormánynak, hiszen a jelek szerint Moszkva nem csupán a tavalyi elnökválasztást befolyásolta, hanem más, nagy vihart kavaró belügyi kérdésekben is megpróbálnak befolyást szerezni az oroszok, és minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék a megosztottságot az amerikai társadalmon belül.

A 2016-os elnökválasztási kampányt érintő orosz befolyásról szóló vizsgálat egyik kulcsszereplője, Mark Warner szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja kemény szavakkal illette a Twittert – emlékeztetett a The New York Times –, amiért „figyelmen kívül hagyta” az orosz befolyásról szóló bizonyítékokat az elnökválasztási kampány idején. Egy másik népszerű közösségi oldal, a Facebook szintén hasonló problémával küzdött: számos amerikai aktivista profiljáról kiderült, orosz trollok hozták őket létre, hogy egyebek között álhírek terjesztésével befolyásolják a választókat. Kongresszusi nyomásnak engedve a cég csütörtökön bejelentette átad mintegy háromezer, az oldalon elhelyezett orosz hátterű hirdetést a moszkvai befolyást vizsgáló bizottságnak.

Szerző

Törökországban nem lankad a tisztogatás

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:37
Fotó: AFP/Sergey Guneev/Sputnik

Még mindig vannak „puccsisták” szabadlábon Törökországban, annak ellenére, hogy a tavaly júliusi államcsínykísérlet óta gyakorlatilag folyamatosan zajlik a tisztogatás. Pénteken 117 katonatiszt ellen adott ki letartóztatási parancsot a török ügyészség, akik ellen az a vád, hogy kapcsolatban állnak az Ankara által a puccskísérlet felelősének tartott, az Egyesült Államokban élő hitszónokkal, Fethullah Gülennel. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a most megvádolt tisztek letartóztatása érdekében péntek reggel tartott razziát a nyugat-törökországi Izmir tartomány rendőrsége.

Szerző

Humanitárius rémálom Mianmarban

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:36
Fotó: AFP/Safvan Allahverdi

Legkevesebb 60 ember vesztette életét Banglades partjainak közelében, amikor egy Mianmarból menekülő rohingyákat szállító lélekvesztő hajótörést szenvedett, közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az első hírek 12 halálesetről szóltak a csütörtök esti hajótörés kapcsán, de pénteken az IOM szóvivője közölte, 23 holttestet megtaláltak, 40 személy holléte még nem ismert, becslésük szerint minimum 60 halottal kell számolni. A túlélők elmondták, a bárkán 80-an utaztak köztük 50 gyerek, egész éjszakát a nyílt vízen töltötték étel és ital nélkül, amikor a partoktól nem messze, viharba kerültek.

A muszlim rohingya kisebbség mianmari üldöztetéséről csütörtökön tárgyalt az ENSZ Közgyűlése. António Guterres főtitkár humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte tömeges menekülésüket. Az utóbbi néhány hétben ugyanis több mint félmillióan menekültek a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingya szélsőségesek összehangolt támadásait követően – a mianmari hadsereg etnikai tisztogatásba kezdett.

Szerző