Moszkva beszállt az amerikai futballba

Publikálás dátuma
2017.09.30 07:40
Fotó: AFP/Angela Weiss
Fotó: /

Moszkva ismét bizonyította, hogy villámgyorsan képes befolyást szerezni az amerikai belpolitikát meghatározó eseményekben: alig egy hete kezdődött az NFL-játékosok rasszizmus elleni tiltakozása, orosz trollok a Twitter közösségi oldalon igyekeztek egymásnak ugrasztani a témában igen megosztott amerikaiakat.

A tavaly kezdődött tiltakozás a múlt héten kapott új lendületet, amikor több amerikai futball játékos letérdelt a himnusz alatt, hogy így demonstráljon a fekete áldozatokat követelő rendőri brutalitás ellen. Napokkal később a tiltakozás mozgalommá szélesedett, sportolók, klubtulajdonosok követték a példát, sőt, még Stevie Wonder zenei legenda is térdre ereszkedett a színpadon. Donald Trump amerikai elnök nem kímélt senkit, dühös kirohanásban kurafinak nevezte a tiltakozó játékosokat, és elbocsátásukra szólított fel.

A téma igencsak megosztja az amúgy is igen polarizált amerikai társadalmat, az orosz befolyás pedig csak olaj a tűzre. James Lankford republikánus szenátor szerdán jelentette be: az orosz trolloknak nagy szerepük van abban, hogy a vita elmérgesedett a közösségi médiában. Bár konkrét bizonyítékokat nem mutatott be, azt mondta, a különböző profilok mögé bújt orosz trollok elárasztották a Twittert, és mindkét tábort tüzelik, a tiltakozást támogató vagy épp elutasító kommentekkel és hashtagekkel – emlékeztet a Reuters hírügynökség. Az eset újabb pofon az amerikai kormánynak, hiszen a jelek szerint Moszkva nem csupán a tavalyi elnökválasztást befolyásolta, hanem más, nagy vihart kavaró belügyi kérdésekben is megpróbálnak befolyást szerezni az oroszok, és minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék a megosztottságot az amerikai társadalmon belül.

A 2016-os elnökválasztási kampányt érintő orosz befolyásról szóló vizsgálat egyik kulcsszereplője, Mark Warner szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja kemény szavakkal illette a Twittert – emlékeztetett a The New York Times –, amiért „figyelmen kívül hagyta” az orosz befolyásról szóló bizonyítékokat az elnökválasztási kampány idején. Egy másik népszerű közösségi oldal, a Facebook szintén hasonló problémával küzdött: számos amerikai aktivista profiljáról kiderült, orosz trollok hozták őket létre, hogy egyebek között álhírek terjesztésével befolyásolják a választókat. Kongresszusi nyomásnak engedve a cég csütörtökön bejelentette átad mintegy háromezer, az oldalon elhelyezett orosz hátterű hirdetést a moszkvai befolyást vizsgáló bizottságnak.

Szerző
2017.09.30 07:40

Kilőtték a gyermekvédelmi központ hűtőjét kirámoló medvét

Publikálás dátuma
2018.08.16 14:21

Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat augusztus elsején, éjjel két órakor keresett élelmet a tusnádfürdői intézményben.
Csütörtökre virradóan a Szent Anna vadásztársulatnak sikerült ártalmatlanítani azt a medvét, amely a hónap elején kirámolta a hűtőszekrényt a Szent László Gyermekvédelmi Központban – írja a szekelyhon.ro a Hargita megyei önkormányzat közlése alapján. A portál felidézi: augusztus elsején keresett élelmet a medve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, hogy éjjel két órakor ment be az állat az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él.

Hat medve kiemelését hagyták jóvá

Múlt héten a román Környezetvédelmi Minisztérium hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelését (áttelepítését illetve kilövését) hagyta jóvá. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélte: eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyet azt követően hívtak össze, hogy két embert medve sebesített meg Tusnádfürdőn. A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás korábban tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját. A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi korábban közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn.
2018.08.16 14:21
Frissítve: 2018.08.16 14:21

Trump és Orbán közeledéséről ír a New York Times

Publikálás dátuma
2018.08.16 13:45

Fotó: AFP/ Alexey Vitvitsky
A lap szerint megváltozott Magyarország megítélése.
Hosszú elemzést közölt a magyar–amerikai kapcsolatokról, a két ország vezetői közti közeledésről a New York Times.   A lap a cikkben felidézi, hogy az amerikai kormány a vidéki, független magyar sajtó támogatására 700 ezer dolláros támogatást hirdetett tavaly novemberben, azonban július végén ezt váratlanul lefújták. „Hatalmas siker” a magyar kormánynak – kommentálta mindezt a lapnak a korábbi washingtoni nagykövet, Simonyi András. Szerinte ez azt üzeni, hogy „Magyarország rendben van, Magyarország demokrácia”. A lap azt írja: Orbán kormánya éveken keresztül több millió dollárt fordított arra, hogy Washington elismerje, többnyire hiába. A Trump-adminisztrációval viszont ez megváltozott, és más lett Magyarország (valamint Lengyelország) megítélése. A New York Times cikkében David B. Cornsteint, az USA budapesti nagykövetét is idézi, aki arról beszélt: Trump „nagyon erős vezetőnek” tartja Orbánt. A cikkben kitérnek arra is, hogy az amerikai elnök bírálja az Európai Uniót, de sokak szerint barátjának tekinti az EU-val szembehelyezkedő, populista erőket. Jiri Pehe, a korábbi cseh elnök, Václav Havel kabinetvezetője pedig arról is beszélt: Trump mindezzel csak legitimálja Magyarország orosz közeledését.
2018.08.16 13:45
Frissítve: 2018.08.16 13:45