Óvják Romániát az illiberalizmustól

Jogvédő csoportok szerint Magyarország és Lengyelország után Románia is az "illiberalizmus ösvényére" lépne azzal, ha sikerre vinnék az országban azt a népszavazási kezdeményezést, amely alkotmánymódosítással tiltaná meg a melegházasságot - írta pénteki cikkében a Politico.

A brüsszeli hírportál a romániai helyzetről szóló összefoglalójában azt írta: a többek között Magyarországon és Lengyelországban hatalmon lévő "önjelölt illiberális rezsimek" főként az alacsonyabb jövedelmű társadalmi osztályokra építenek célzott gazdasági intézkedéseik, valamint konzervatív programjuk révén, amely olyan nacionalista narratívában gyökerezik, miszerint meg kell védeni a nemzetet a külső fenyegetésektől: a menekültektől, a melegektől, a feministáktól.

"Nagy a kockázata annak, hogy Románia is Magyarország útját fogja követni" - idézték a cikkben Cristian Pirvulescu politológust, a népszavazási kampányt ellenző egyik csoport alapítóját, aki szerint a referendum nem választható el a tervezett igazságügyi reformtól, a civil szervezetek feletti ellenőrzés szigorításától, vagy a Soros Györgyöt "démonizáló" retorikától.

Szerző

Széles Gábor Videotonja a magyar szupercég

Publikálás dátuma
2017.10.06. 15:09
Széles Gábor FOTÓ: Népszava

A 100 legértékesebb 100 százalékban magyar kézben lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin. A lista első helyére a Lakatos Péter, Sinkó Ottó és Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Videoton került. A cég értéke nem kevesebb, mint 212 266 514 000 Ft. A székesfehérvári vállalat az ország 13. legnagyobb munkaadója. 

A második helyezett a Felcsuti Zsolt többségi tulajdonában álló MMPF Holding lett, amely az építőiparnak kínál termékeket meglehetősen széles skálán. A Videoton erejét mutatja, hogy a MMPF Holding értéke alig több, mint a fele Széles Gábor érdekeltségéének, persze a 112 400 000 000 így sem nevezhető kevésnek.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Nitrogénművek állhatna fel: a több mint 10 éve tartó komoly beruházási programnak köszönhetően a péti Európa legmodernebb műtrágyagyára lett.

A listán negyedik lett a Mészáros Lőrinc-közelinek mondott Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft., hatodik lett a Csányi család tulajdonában álló Bonafarm, a hetedik pedig a Corvin negyedet is felhúzó Futureal Csoport. A lista 13. helyén találjuk Andy Vajna kaszinós vállalkozását, 22. lett a Garancsi féle Market Építő Zrt., míg a szintén sikeres tendereiről ismert Mészáros és Mészáros Kft. csak a 44. lett. A hazai élelmiszerbolt-láncolat, a Reál a 62., az energiaitalgyártó Hell Energy Magyarország Kft. a 68., a Regió Játékkereskedelmi Kft. pedig a 81. a rangsorban, míg a Concorde Értékpapír Zrt. a 96.

Érdekesség, hogy a 100-as listán szereplő cégek 45 százaléka az első országgyűlési ciklus alatt alakult - bár egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben legértékesebb vállalkozások majd fele legalább 25 éves, feltörekvő IT cégeket például alig találunk köztük. A legnagyobbak a rendszerváltáskor kezdték, ugyanakkor az is igaz - és ezt épp az exporthányad mutatja - hogy közülük sokan megértették, ha nem nyitnak a külpiacok felé, akkor lőttek a versenyképességnek és a növekedésnek.

Szerző

Csőstől jönnek a csekkek

Publikálás dátuma
2017.10.06. 14:27
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava
A Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója októbertől egy borítékban egyszerre akár több havi részszámlát küld ki az éves elszámolásban fogyasztóknak különböző esedékes befizetési határidőkkel - közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt.

A számlák értéke, befizetési határideje változatlan marad, a fogyasztók az aktuális számlát a csekkek jobb felső sarkában lévő sorszámmal tudja beazonosítani - hívja fel a figyelmet a társaság közleményében. Az éves elszámoló számla továbbra is külön érkezik majd.

Szerző