Előfizetés

Harminc év múlva már senki sem eszik húst

Publikálás dátuma
2017.10.13. 07:17

Harminc év múlva már nem ölnek az emberek állatokat húsukért a híres brit milliárdos szerint. Richard Branson egy közelmúlbeli blogbejegyzésében azt állítja, addigra minden hús tiszta és növényi alapú és valamennyi ugyanolyan ízű lesz. Az Independent cikkében Branson azzal érvelt, hogy az állattenyésztés az üvegházhatású gázok 18 százalékát termeli, ami sokkal jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez és a környezetromláshoz, mint a közlekedés bármely formája, illetve a járművek kipufogógázai. A férfi néhány évvel ezelőtt felhagyott a marhahús-fogyasztással, elsősorban azért, mert összefüggést látott a nagyüzemi szarvasmarhatartás és az esőerdő-pusztulások között. A közelmúltban pedig szembesült a vágóhidakon uralkodó körülményekkel is - tette hozzá a lap szerint.

A múlt hónapban a brit milliárdos csatlakozott Bill Gates-hez, a Microsoft társalapítójához, illetve az óriás amerikai agrárvállalathoz, a Cargillhez. Közösen fektettek be egy Memphis Meats nevű amerikai cégbe, amely húsokat állít elő önreprodukálásra képes állati sejtekből.

Új hírportál, olvasók támogatásával

Összejött a szükséges támogatás, így hamarosan vitorlát bonthat Magyarország első közösségi finanszírozású hírportálja, a merce.hu. Az eddig a kettosmerce.blog.hu-t működtető közösség október 22-én indítja el az új híroldalt. Ehhez az olvasók támogatására volt szükség: az elmúlt hetekben több mint ötmillió forint gyűlt össze a felajánlásokból.

Tízmilliót kapott az óvoda Amerikából

Fónai Imre írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.10.13. 07:15
Az óvodások rajzokkal köszönték meg a támogatást, melyet Ádám Júlia szülei vettek át Fotó: Népszava
Tízmillió forintból újulhat meg az ajkai Zöldikék Óvoda. Ádám Júlia Amerikából sem feledkezett meg szülőföldjéről.

Tízmillió forintot küldött az Egyesült Államokból Ádám Júlia az ajkai Zöldikék óvoda felújítására. Az adományozó annak a korábbi ajkai tanácselnöknek, Ádám Istvánnak az unokája, aki az 1975 óta működő óvoda építését kezdeményezte.

Júlia hallott arról, hogy 2010-ben, a kolontári iszapkatasztrófa után nyolc ottani gyermek családja átmenetileg az óvodában kapott szállást; ekkor fogalmazódott meg benne a segítségnyújtás szándéka, majd alapítványt hozott létre és tengerentúli támogatókat keresett – hangzott el a felújított óvoda átadásán. Az ünnepség részeként most egy parkot is elneveztek Ajkán a nagyapjáról, akinek vezetése idején készült el a városban egyebek között az autóbusz-pályaudvar, a művelődési központ, a városliget, a kórház, az uszoda, iskolák, óvodák épültek.

Az adományozó unoka – aki tagja egy, a világ számos országába, Szingapúrtól Brazíliáig jótékonysági programokat vivő szervezetnek – munkája miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, ezért szülei vették át az óvodások rajzaiból összeállított könyvet. Ráczné Németh Csilla óvodavezető szerint „Júlia élete olyan, mint egy népmese. A család legkisebb, lánya elindul szerencsét próbálni a tengerentúlra, de onnan sem feledkezik meg a szülőföldjéről. Korábban egy budapesti amerikai iskola diákjait kérte fel az óvodakerítés lefestésére”.

A város nevében Schwartz Béla ajkai polgármester mondott köszönetet és arról is tájékoztatott: az ötvenmillió forintos beruházás keretében megújult az épület és számos eszközzel gyarapodott az intézmény. Az óvoda Waldorf-csoportja, elnyerte az „örökös zöld óvoda” címet. A tervekről szólva elmondta: az angol nyelv játékos megismeréséhez anyanyelvi pedagógust szeretnének, s Ádám Júlia ígéretet tett rá: ezt a szakmai programot is támogatja.