Kettős mérce

Publikálás dátuma
2017.10.25. 07:51
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Kozmetikázták a nézőszámot a debreceni stadionban szombaton egymásután rendezett Debrecen-Haladás és Diósgyőr-Honvéd élvonalbeli labdarúgó bajnoki mérkőzéseken.

Új dimenzióba került a futball huszonegyedik századi magyar válfajának tálalása, mert akadt olyan fórum, amely úgy lelkesedett a legutóbbi NB I-es forduló nézőátlagától, hogy buzgón összeadta az egyaránt a Nagyerdei stadionban rendezett Debrecen–Szombathely és Diósgyőr–Honvéd meccs látogatottsági adatát. Csakhogy a műsort azzal hirdették a hajdú-bihari városban: „Egy mérkőzés normál jegyárával két találkozót nézhetnek meg a labdarúgást kedvelők. Egyet fizet, kettőt kap!”

Így ment ki 6025 néző.

A dupla mérkőzésre. Még véletlenül sem írnám, hogy a kettős rangadóra. Voltak ugyan, akik ezt a kifejezést hangoztatták, de ezúttal is kiderült: attól, hogy akadnak szekértolók, még nem feltétlenül megy a szekér. Az is világos: akár napestig lehet sulykolni a régi szókapcsolatot, az osztályon aluli focika a szajkózástól nem válik rangot adóvá. Ahogyan a német U17-es válogatott sem lesz ócska jöttmentekből álló banda, amiért Elias Abouchabaka, Noah Awuku, Yann Bisseck, Sahverdi Cetin, Jessic Ngankam, Josha Vagnoman, John Yeboah is szerepel benne. Igaz, a csapat a negyeddöntőnél nem jutott tovább a korosztályos világbajnokságon, miután a legjobb nyolc között 2-1-re kikapott a braziloktól, ám nem minden német együttes számára kötelező a vb-n elért 7-1 a szambafutball képviselőivel szemben.

Visszatérve a hazai frazeológiához, azzal már csak azért is vigyázni kellene, mert a kettős derbit kerek harminc esztendeje a miatt szüntették be, hogy az Újpest–Honvéd (2:1), FTC–Vasas (3:1) programra már csupán 25 ezren voltak kíváncsiak 1987-ben. Azt azért megemlítem, hogy a Népstadion hajdani búcsúfellépői között olyan játékosok voltak, mint Andrusch, Szendrei, Zsiborás, Sallai Sándor, Pintér, Csuhay, Kardos, Kozma, Komjáti, Détári, Bodonyi, Dajka, Kovács Kálmán. A legdiszkrétebb megfogalmazással sem a mai szint... Még az is felmerülhet, hogy nem ugyanaz a sportág. De már azok a labdarúgók is csak harmad házat vonzottak, igaz, több mint négyszer annyi nézőt csaltak ki a tribünökre, mint napjaink egy helyben álló menői Debrecenben. Viszont valaha senki sem gondolt „mesebeli” nézőszámnövelésre: a meccsek iránti általános érdeklődést nem emelték a 25 ezres közönség megkétszerezésével. Így a közzé tett statisztika szerint abban a fordulóban a mérkőzéseket átlagban mindössze 8062-en látták...

Kétszer harminc esztendeje még nem kellett szűkíteni a Népstadion repertoárján. Ötvenhétben a címvédő Vasas már bejutott a Közép-európai Kupa döntőjébe, de nem tudta, újra a bécsi Rapiddal találkozik-e a KK-csúcson – miként 1956-ban, a nevezetes 9:2 alkalmával – vagy a Vojvodina lesz-e a vetélytársa. A dilemma azért állt fenn, mert az osztrák csapat nem akart kiállni az újvidékiek elleni harmadik mérkőzésre, mivel azt Belgrádban rendezték volna, s a Vojvodina kegyelmet nem kérő és nem adó játékosait úgy emlegették a császárvárosban, mint „balkáni vadembereket”. A KK-bizottság tagjai csütörtöki napon hirdettek verdiktet a különös ügyben, és a döntő első mérkőzését az azt követő vasárnapra tűzték ki. Mivel a meggyőzhetetlen Rapid tényleg visszalépett, a Vasas–Vojvodina meccs jegyeit pénteken kezdték árusítani. Negyvennyolc óra leforgása alatt mind a 89 ezer kibocsátott belépő elkelt, majd vasárnap forgalomba hoztak még további háromezret. A már akkor is létező mobil lelátók kihelyezése nyomán a Népstadionban 92 ezer drukker láthatta a piros-kék együttes fényes 4:0-ás diadalát.

Amúgy nem puszta szólómeccs volt az. Előtte rendezték a Budapest–Győr-Sopron ifjúsági találkozót. Ha hinni lehet a beszámolóknak, már azt is 80 ezren nézték.Magam mindenesetre jobban bízom a hajdani számlálókban, mint a mostani kis forgalmat nagy elszántsággal „gyarapítókban”. Nagyjából annyival, amennyivel a jelen bármely itthoni garnitúrájánál többre értékelem a Kovalik – Kárpáti, Teleki, Sárosi – Szilágyi II, Berendy – Raduly, Csordás, Szilágyi I, Bundzsák, Lenkei tizenegyet.

Pardon. Az egybevetésért a régiek szíves elnézését kérem.

Hosnyánszky döntött: nem játszik a válogatottban

Hosnyánszky Norbert jövőre nem játszik a magyar férfi vízilabda-válogatottban.

Az olimpiai és világbajnok játékos döntéséről Märcz Tamás szövetségi kapitány számolt be kedden a magyar szövetség honlapján.

"Egy héttel ezelőtt Egerben jártam, ahol több játékossal is négyszemközt beszélgettem. Közülük Hosnyánszky Norbert jelezte, hogy a 2018-as évben biztosan nem szeretne játszani a válogatottban" - nyilatkozta az edző.

Märcz hozzátette, a 33 éves pólós a következő években szívesen egyeztet a folytatásról, ha a későbbiekben szükség lesz a játékára. Korábban Varga Dénes is bejelentette, hogy jövőre nem szerepel a nemzeti csapatban.

Az idén nyári budapesti világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatott szakmai stábjában is történt változás. "Gerendás Györggyel eredetileg is úgy állapodtunk meg, hogy a vb végéig segíti a válogatott szakmai munkáját. Mint korábbi játékosra és volt edzőmre, mindig is példaképként néztem fel, most pedig fontos szerepe volt a világbajnoki ezüstéremben, rendkívül hasznos és nem utolsó sorban eredményes időszakot töltöttünk együtt" - mondta Gerendásról a szövetségi kapitány.

Szerző

Életműdíjat kapott Fa Nándor

Publikálás dátuma
2017.10.24. 21:11
MTI Fotó: Soós Lajos
Fair play életműdíjat vehetett át Fa Nándor hajótervező és szólóvitorlázó kedden a Budapesten megtartott 50. Fair play-gálán.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának elnöke a rendezvényen kiemelte: kevés ország van, amely fél évszázados múlttal rendelkezik, ha a fair play elismeréséről van szó. Hozzátette, idén rekordot jelentő 50 ajánlás érkezett, s közülük tizenkét sportágban több mint húsz trófeát vagy diplomát osztottak ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetében hangsúlyozta: ezen a napon olyan sportembereket díjaztak, akik tevékenységükkel túlmutattak a sporton, és ezzel példaképekké váltak.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke videoüzenetében kiemelte: különleges alkalom, hogy a hazai fair play-bizottság 50. születésnapját ünnepelheti. A testület tevékenysége kibogozhatatlanul összefonódik a MOB-éval, s a becsületes versenyzés elismerésének mindkettőnél fontos szerep jut - jelentette ki.

A díjazottak közül a 64 éves Fa Nándor az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet. 1985-től először a Szent Jupát, majd az Alba Regia és a Budapest névre keresztelt, egyaránt saját tervezésű és építésű hajójával szelte a vizeket, 2014-től pedig a Spirit of Hungary vitorlással vágott neki az óceánoknak. Ezzel a hajóval indult el 2016-17-ben harmadszor is a Vendée Globe földkerülő szólóversenyen, ahol a mezőny legidősebbjeként a nyolcadik helyen ért célba. Ezt követően jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől.

A bizottság indoklása szerint az emberi teljesítőképesség határait feszegető Fa Nándor a szorgalom, a fegyelmezettség és a kitartás bajnoka, aki teljesítményével beírta magát az egyetemes sport történelemkönyvébe.

Életmű kategóriában diplomát kapott Halmos Imre testnevelő tanár, a Testnevelési Főiskola Labdajáték Tanszékének volt tanszékvezetője, az egyetem gyémántdiplomása, valamint Nagy János birkózó és sportkönyvszerző.

A 87 esztendős Halmos volt a KSI alapító igazgatója, szerepelt a kézilabda-válogatottban, kiváló teniszező, kosárlabdázó, majd kézilabda és tenisz mesteredző volt, s emellett számos sportszakmai könyvet írt és szerkesztett.

A korábbi olimpikon és Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy János a Hogyan válasszak sportágat? című, hatszáz oldalas könyv szerzője, amely a hazai és a nemzetközi sportirodalomban egyaránt hiánypótló műnek tekinthető.

Trófea elismerésben részesült a sport szolgálatában végzett tevékenységéért Császári Attila világbajnoki ezüstérmes öttusázó, később a magyar és az európai szövetség elnöke, továbbá a fair play eszméjének népszerűsítéséért Buzgó József öttusázó, edző, sportújságíró, a Bravo Sport, a Sztár Sport, majd a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője.

Sportszerű cselekedetéért diplomát kapott többek között Harcsa Norbert ökölvívó, aki elcsípett egy kisgyermeket meglopó tolvajt, s emiatt lekéste profi mérkőzése mérlegelését, valamint Sidi Péter sportlövő, aki a bolognai világkupa-döntő szuperfináléjában saját lőszereiből segítette ki versenyzőtársát, s így orosz riválisa nyerte meg a versenyt.

A díjazottak:

diploma:
Tomka Boáz (kerékpáros)
Harcsa Norbert (ökölvívó)
Kovács Gábor Zsigmond (íjász)
Jenes Győző és a Free Air Siklóernyős Sportegyesület
Sidi Péter (sportlövő)
Bánfi Zsombor, Némedi Ádám (öttusázók)

a sport szolgálatában:

trófea:
Császári Attila (öttusázó, sportvezető)
diploma:
Bognár Miklós Kornél (tanár, edző)
Hajdu János (kézilabdaedző)
Mészárosné Korényi Olga (úszóedző)
Blednik László (gyorskorcsolya, edző)
Balogh Anikó (kajak-kenu, edző)

a fair play eszméjének népszerűsítése:

trófea:
Buzgó József (öttusázó, edző, újságíró)
diploma:
Fradi Suli Program
Balogh Enikő (hosszútávfutó)

szabadidősport:

diploma:
Hajdúhadház polgármestere (Csáfordi Dénes) és kosárlabdaedzői (Walke Károly és Győri Béla)

életmű:

trófea:
Fa Nándor (vitorlázó, hajótervező, hajóépítő)
diploma:
Halmos Imre (testnevelő tanár, edző)
Nagy János (birkózó, sportkönyvszerző)

művészet-tudomány:

trófea:
Magas István (vízilabdázó, közgazdász)
diploma:
Sasvári Sándor (színművész, énekes)

Szerző