Trump tervéről egyeztetett Ferenc pápa és Mahmúd Abbász

Ferenc pápa és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke telefonon egyeztetett egymással Donald Trump amerikai elnök Abbásznak tett bejelentését követően, miszerint Jeruzsálemet kívánja elismerni Izrael fővárosaként, és Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget - közölte a szentszéki szóvivő.

Greg Burke a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy a katolikus egyházfő és a Palesztin Hatóság vezetője kedden beszélt egymással az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének tervezett áthelyezéséről. A szóvivő hozzátette, hogy a telefonos egyeztetést Mahmúd Abbász kezdeményezte.

Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne.

Ezután a szerdai általános audiencián Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a "kialakult helyzet" miatt. Arra kért minden felet, tartsák tiszteletben a Jeruzsálemre vonatkozó status quót, vagyis azt a fennálló helyzetet, amelyet az ENSZ határozatai szabályoznak.

Az egyházfő bölcsességre és óvatosságra intette a feleket "új feszültség teremtése nélkül a már feldúlt világban, számos és kegyetlen konfliktus közepette". A pápa hozzátette, Jeruzsálem egyedüli város, szent a zsidók, keresztények és muzulmánok számára is. Azért imádkozott, hogy Jeruzsálem megőrizze identitását a Szentföld, a közel-keleti térség és az egész világ érdekében. 

Ferenc pápa legutóbb idén januárban fogadta a Vatikánban Mahmúd Abbászt, amikor a Palesztin Hatóság Rómában megnyitotta szentszéki nagykövetségét. A katolikus egyházfő már az amerikai elnökválasztási kampány során bírálta Donald Trumpot egyebek között migrációs politikai terveiért. A pápa és az amerikai elnök májusban találkozott a Vatikánban.
Donald Trump a hét elején arról tájékoztatott több arab vezetőt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe akarja áthelyezni az amerikai nagykövetséget, és Jeruzsálemet elismerné Izrael fővárosaként. Erről több hívott fél számolt be a sajtónak, köztük Abbász.

Szerző

Kapcsolódó

Izrael Trumpra vár

Nagygyűlést hívott össze Kijevbe Szaakasvili

Publikálás dátuma
2017.12.06. 12:34
FOTÓ: SERGEI CHUZAVKOV / AFP
Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök nem szándékozik feladni magát az ukrán hatóságoknak, ehelyett szerda estére nagygyűlést hívott össze a parlament elé - közölte maga a politikus szerdán Kijevben újságírókkal tüntetésének helyszínén.

Ukrán hírportálok arról számoltak be, hogy kora reggel támadás érte az ellenzéki politikus híveinek a parlamentnél, a kormány épületével szemben fekvő parkban tiltakozásul felállított sátrait. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyszíni beszámolója szerint rendfenntartók rontottak rá a tüntetőkre, utóbbiak közül többen megsérültek, pontos számuk nem ismert. Szaakasvili a Facebookon azt írta, hogy szerinte őt akarták erővel elvinni, de "rossz sátorra törtek rá", nem arra, amelyben ő tartózkodott. A roham után a politikust támogatói a közeli Kijev szállodában helyezték biztonságba, a tüntetők pedig Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbassz önkéntes ukrán alakulat volt parancsnokának vezetésével hozzáláttak a sátraikat védő barikádok megerősítéséhez.

A rendőrség nem közölt semmit a reggeli rajtaütésről.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyész sajtótitkára közben a Twitteren nyilvánosságra hozta, hogy konkrétan milyen bűncselekmények elkövetése miatt adtak ki körözést Szaakasvili ellen. Eszerint az ellenzéki politikust bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel, hivatalos személyek (rendfenntartók) elleni bűnelkövetőknek nyújtott segítséggel és utóbbiak bűnös tevékenységének fedezésével gyanúsítják.

Az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai előző nap házkutatást tartottak Szaakasvili kijevi lakásában, majd őrizetbe vették a volt odesszai kormányzót. A politikus hívei azonban megakadályozták, hogy elszállítsák őt onnan: betörve a rendőrségi mikrobusz ajtaját kiszabadították őt a járműből.

Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott a lakását magában foglaló nyolcszintes ház tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik onnan. A rendőrjárműből történt kiszabadulása után a politikus hívei gyűrűjében a parlament elé vonult, ahol beszédet mondott az összegyűlt néhány ezres tömeg előtt, majd az éjszakát is a sátrakat állító tiltakozók között töltötte.

Jurij Lucenko ukrán főügyész közben sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy hivatala olyan bizonyítékok birtokában van, amelyek alapján Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzeli az ukrán állampolgárságától megfosztott, jelenleg hontalan Szaakasvili kijevi tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

Szerző

Fél napig tartották vissza az expresszvonatot egy korrupt vámos miatt

Több mint hét órán keresztül, egészen a késő éjszakába nyúlóan helyszíneltek a rendőrök és a NAV munkatársai vasárnap Kiskunhalason, a Belgrád felől befutó Avala-expresszen - baon.hu információi szerint. A nemzetközi gyorsvonat délután kettő óra körül érkezett a halasi vasútállomásra, ahol a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai és a készenléti rendőrök várták, a szerelvényt nem is engedték tovább. Mindenkit leszállítottak, rendőrkutyával is átvizsgálták az összes kocsit, sokáig azonban semmit nem lehetett tudni, hogy miért zajlik a rendőrségi akció.

– A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2017. november 30. napján előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az eljárásban ezidáig egy pénzügyőr és egy civil személy gyanúsítása történt meg – közölte a lappal Kovács Katalin százados, főügyészségi katonai ügyész. A folyamatban lévő ügyről további részleteket nem közölt a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Szerző
Témák
korrupció NAV