Meleg otthont mindenkinek! - Törvényjavaslatot nyújt be a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2018.01.04. 13:05

Meg kell duplázni a tűzifa-támogatást! - A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be, hogy a kormány emelje duplájára a tűzifa-támogatást a jelenlegi 4 milliárd forintról 8 milliárdra. Az elmúlt nyolc évben az Orbán-kormány magára hagyott egymillió embert, aki fával vagy brikettel fűt, de növekvő árak, az elégtelen támogatás és a tűzifahiány miatt több százezer háztartás idén sem tudja melegen tartani otthonát - írja közleményében Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

A kormány évek óta évi 3-4 milliárd forintot szán tűzifa programra.Míg a gáz ára csökkent, egy köbméter tűzifa ára 20 százalékkal nőtt az elmúlt években.A Párbeszéd évek óta jelzi a problémát,ám a Fidesz minden alkalommal lesöpri a javaslatait. Emiatt kisgyerekes családok és idős emberek kénytelenek hideg lakásban telelni,vagy olyan mérgező háztartási hulladékkal fűteni,amely nem csak őket,de a környező településeken élőket is veszélyeztetik.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint hazánkban évente több mint 14ezer ember hal meg a levegőszennyezés következtében. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet kimutatta,hogy a rossz minőségű tüzelőanyag miatt az iskolások 30százaléka szenvedett légúti megbetegedésben.

A Párbeszéd reméli, hogy a kormány segít végre a rászorulókon, és nem veszélyezteti tovább a lakosság egészségét. A párt folytatja tűzifa programját,melynek keretében az elmúlt hónapokban Szabolcstól Somogyig több,mint 70 családnak nyújtott segítséget - zárul a dokumentum. 

Szerző

Meghalt Dr. Csák Máté

Életének 79. évében 2017. december 30-án elhunyt Dr. Csák Máté okleveles építészmérnök, humanista gondolkodó, a magyar kortárs művészet támogatója és gyűjtője - informálta szerkesztőségünket a család.

Csák Máté Budapesten született, növekedett, tanult, alkotó évei is ide kötöttek. Diplomáját 1962-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, mesterei Major Máté és Pogány Frigyes voltak. Az akvarelltechnikát egyetemi évei alatt Boros Géza, Nemcsics Antal és Masznyik (Máriási) Iván tanítványaként sajátította el. 1958-62 között a Népi Építészeti Tudományos Diákkör titkára volt. Az egyetem elvégzése után 1962-63-ban az 1. sz. Építőipari Vállalatnál építésvezetőként dolgozott a Budai Várnegyedben, majd 1963-ban a Budapesti Műemléki Felügyelőséghez került, ahol főmérnökként dolgozott 1973-ig. Itt szerezte meg doktori fokozatát, 1967-ben. 1973-ban egy finnországi ösztöndíj keretében a helsinki Műemléki Hivatal és Városépítési Iroda munkatársaként szerzett tapasztalatokat. 1973 óta az Igazságügyi Minisztérium Szakértői Intézetének főtanácsosa volt. Építészmérnökként az elmúlt ötven évben több mint ezer lakást, kisebb budai épületegyütteseket tervezett.

Munkáira egyaránt nagy hatással volt a Bauhaus és a magyar népi építészet. Szakíróként évtizedeken keresztül a Magyar Építőművészet, a Műemlékvédelem és az Immo-Ost című lapoknak dolgozott. A rendszerváltás után szakmai pályája töretlenül ívelt felfelé, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Építészeti Képző- és Iparművészeti Szakosztálya elnöke, valamint a Magyar Ingatlanszövetség alelnöke, az Igazságügyi Ingatlanszakértők vezetője volt. Ebben az időben a Magyar Szépmíves Társaság társelnöki tisztét is betöltötte. Műgyűjtőként és művészetpártolóként több művészeti kötet szerzője és az ismert Körmendi-Csák Kortárs Magyar Gyűjtemény társalapító tulajdonosa lett. Tevékenysége elismeréseként 1999-ben Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke Köztársasági Aranyéremmel tüntette ki a magyar kultúra terjesztéséért. 2004-ben megkapta az Igazságügyi Szakértők Kamarája Nívó Díját és rá egy évvel szakmai munkájának elismeréseként a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) első alkalommal kiosztott életműdíját. 

A kétezres évek elejétől kiemelt figyelemmel fordult ismét a műemléki paloták felújítása, rekonstrukciója szakmai kérdései felé. Sopronban több mint hat belvárosi palotát állítottak helyre szakmai irányításával. Műemléki mérnöki tevékenységéért, valamint a város kortárs művészeti életének felvirágoztatásáért a Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése a Sopronért Emlékérem kitüntetést adományozta számára 2008-ban.

Gyászolja özvegye dr. Körmendi Anna, gyermekei, unokái, családja, és barátai. Temetéséről családja később intézkedik.

Szerző

A "papagáj úrral" beszélgetett Juhász Péter (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.04. 12:16
Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala
Juhász Péter a régi beidegződések szerint kérdéseket tett fel az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatójának, válaszokat remélt tőle. Horváth Bálint látszólagos erőlködés nélkül, önmagát ismételve igyekezett leszerelni az Együtt elnökét. A pár perces közjátékról videó is készült, minden másodperce kincs - írja a hvg.hu.

Találkoztam az ÁSZ papagájával, a papagájok ászával - írta Facebook-oldalán Juhász Péter azt követően, hogy az Állami

Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala

Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala

Számvevőszék előtt tartott szerdai sajtótájékoztatója után szemtől szemben kérdezte a szervezet munkatársát.

Vagyis kérdezte volna, ha Horváth Bálint érdemben válaszolt volna Juhász kérdéseire. Például arra, hogyan lehetséges, hogy azért akarják megbüntetni az Együttet, mert állításuk szerint támogatásként könyvelték el egy párttag befizetését.

Juhász hangsúlyozta: arról nem lehet az ÁSZ-nak információja, hogy ki párttag és ki nem az, ez ugyanis különösen védett személyes adat, aminek jogtalan kezelése bűncselekmény.

Ha nem tudnak róla, hogyan alapozhatnak erre az információra jogszerűen, a törvényeknek megfelelően büntetést? - tette fel a kérdést az Együtt elnöke.Horváth válasza: "Az Állami Számvevőszék a törvények betartásával végzi a munkáját."

A szóvivő annyira megkedvelte ezt a mondatot, hogy egymás után többször is elmondta. Valahogy így.

Szerző