Siker után duplázna Babos Melbourne-ben

Publikálás dátuma
2018.01.27. 06:50
BOLDOGSÁG Babos Tímea (jobbra) párosban már elhódított egy kupát, de még vegyes párosban is a csúcsra érhet Ausztráliában FOTÓ:
 Babos Tímea női párosban megnyerte az Australian Opent, így pályafutása első felnőtt Grand Slam-győzelmének örülhetett. A magyar éljátékos holnap vegyes párosban játszik döntőt.

Babos Tímea Kristina Mladenovic oldalán diadalmaskodott magyar idő szerint tegnap reggel: a magyar-francia duó 6:4, 6:3-re verte az orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina alkotta párt.

„A döntő elképesztő volt, hihetetlen jól játszottam, egy pillanatig sem izgultam" – beszélt a győzelem után Babos. – A világ egyik legjobb párosa ellen sikerült nyerni. Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam. A WTA Finals után az első Grand Slamet is sikerült megnyerni, és most szeretnék megszerezni egy újabb trófeát. Az eredmény alapján azt mondhatom, hogy az elődöntő és a döntő volt a legkönnyebb. Nem emlékszem, hogy utoljára mikor adtam vissza ennyire jól a labdákat, végig mi irányítottunk. Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok – zárta szavait a magyar játékos, aki stábjának, a közönségnek és a szponzoroknak is megköszönte a támogatást.

A 24 éves soproni sportolónak ugyanakkor nem volt sok ideje az ünneplésre, ugyanis Rohan Bopanna oldalán a döntőbe jutásért játszott vegyes párosban. Az ötödik helyen kiemelt magyar, indiai kettős a María José Martínez Sánchez, Marcelo Demoliner spanyol, brazil duót verte három játszmában, 7:5, 5:7, 10:6-ra. Babosék a verseny vasárnapi döntőjében – magyar idő szerint reggel 6-kor – a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát kettőssel találkoznak.

Az elsőszámú hazai női teniszjátékos legújabb sikerével már most illusztris névsorhoz csatlakozott, korábban magyarként Asbóth József (Roland Garros, 1947) és Körmöczy Zsuzsa (Roland Garros, 1958) nyert egyesben a felnőttek mezőnyében Grand Slam-tornát, míg párosban Taróczy Balázsnak (Roland Garros 1981, Wimbledon 1985) és Temesvári Andreának (Roland Garros, 1986) sikerült a bravúr.

A pénteki játéknapon Roger Federer bejutott a férfiak döntőjébe, ahol Marin Ciliccsel találkozik. A 19-szeres Grand Slam-győztes 6:1, 5:2-re vezetett az U21-es világbajnok, Csung Hje On ellen, amikor a dél-koreai teniszező lábsérülés miatt visszalépett az elődöntőtől, így a svájci klasszis alig egy óra játék után hagyhatta el győztesen a pályát.

„Régebben én is játszottam hólyagos lábbal, ami nagyon tud fájni. Egyszer eljön az a pont, ami után már nincs tovább” – nyilatkozta Federer, aki elárulta: a második szettben érezte ellenfelén, hogy valami gond lehet, mert lassult a játéka. A svájci teniszező elmondta: örül, hogy bejutott a döntőbe, de így "keserédes" számára a győzelem.

A 36 éves, címvédő Federer hatodszor nyerheti meg az év első Grand Slam-tornáját, amennyiben a vasárnapi fináléban legyőzi a horvát Marin Cilicet. A svájci sztárnak ez lesz pályafutása 30. GS-döntője.

Babos Tímea tornagyőzelmei párosban
2012 Birmingham (partner: Hszie Szu-vej, tajvani)
2013 Bogota (Mandy Minella, luxemburgi)
2013 Monterrey (Date-Krumm Kimiko, japán)
2013 Marrákes (Mandy Minella)
2013 Szucsou (Michaella Krajicek, holland)
2013 Taskent (Jaroszlava Svedova, kazah)
2014 Sydney (Lucie Safarova, cseh)
2014 Kuala Lumpur (Hao Csing-csan, tajvani)
2015 Dubaj (Kristina Mladenovic, francia)
2015 Marrákes (Kristina Mladenovic)
2015 Róma (Kristina Mladenovic)
2017 Sydney (Anasztaszija Pavljucsenkova)
2017 Rabat (Andrea Hlavackova, cseh)
2017 Taskent (Andrea Hlavackova)
2017 Moszkva (Andrea Hlavackova)
2017 Szingapúr (Andrea Hlavackova)
2018 Australian Open (Kristina Mladenovic)Szerző

Kizárták az ellenzéket a voksolásról

Publikálás dátuma
2018.01.27. 06:37
FOTÓ: AFP/Anadolu Agency

A venezuelai legfelsőbb bíróság kizárta az elnökválasztásról a legjelentősebb ellenzéki koalíciót, a Demokratikus Egység Asztala (MUD) nevű szövetséget. Ez azt jelenti, senki sem állhat Nicolás Maduro államfő (képünkön) újraválasztásának útjába. A bíróság egyben elrendelte, a választási bizottság fél évvel halassza el a MUD bejegyzését. A pártnak újra regisztrálnia kellett magát a voksolásra, miután december 10-én bojkottálta az önkormányzati voksolást. A venezuelai alkotmányozó gyűlés szerdán április 30-ra írta ki az államfőválasztást. 

Szerző
Témák
Venezuela Maduro MUD

Öndicséretbe fulladt Trump-beszéd

Publikálás dátuma
2018.01.27. 06:33
FOTÓ: FABRICE COFFRINI / AFP
Saját politikájának népszerűsítésére használta Donald Trump a davosi fórumot, üzent és fenyegetőzött is egyben. A német-francia vezetés az EU reformjának szükségszerűsége mellett állt ki.

Az „Amerika mindenekelőtt” jelszóval meghirdetett politikáját népszerűsítette Donald Trump a davosi Világgazdasági Fórum zárónapján elmondott beszédében.

Ez a jelmondat nem jelenti azt, hogy "egyedül Amerika" - igyekezett megnyugtatni hallgatóságát az elnök. Azt hangoztatta, hogy csak kölcsönösen tisztességes kereskedelem révén lehet kialakítani olyan rendszert, amely mind az Egyesült Államok, mind az egész világ számára működőképes.

Az Egyesült Államok - mondta - partnerségre törekszik "egy jobb világ megteremtése" érdekében, de érvényesíteni fogja az amerikai kereskedelmi törvényeket, "nem fog továbbra is szemet hunyni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok láttán", illetve "nem hagyhatja, hogy egyes országok kizsákmányolják a rendszert"." Ezt a megközelítést úgy jellemezte, hogy Amerika helyreállítja a nemzetközi kereskedelmi rendszer integritását.

Politikai kérdésekről szólva az amerikai elnök egyebek közt hangsúlyozta, hogy a militáns iszlámisták elleni küzdelem nem ért véget, és hogy Afganisztán soha többé nem válhat a terroristák menedékévé. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "állja el Irán útját" a nukleáris katonai képesség megszerzése előtt.

Még Trump beszéde előtt nagy visszhangot keltett Davosban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kijelentése, miszerint az exportlehetőségeket javító gyenge dollár jó az Egyesült Államoknak. A miniszter ezzel több mint hároméves mélypontra taszította a dollár árfolyamát. Mnuchin szerint a Trump-kormányzat nem akar kereskedelmi háborút, de megvédi gazdasági érdekeit.

Trump több különmegbeszélést is folytatott a svájci üdülőhelyen. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott találkozója után a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetőzött, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel.

A héten tartott davosi fórumon számos vezető politikus szólalt fel. Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: az Európai Uniónak erősebb és egységesebb külpolitikát kell kidolgoznia, és nem szabad bezárkóznia a bevándorlás elől. Szerinte az európai jobboldali populizmus a megoldatlan problémák okozta "méreg".

Az Európai Unió megreformálását sürgető francia elnök, Emmanuel Macron leszögezte, hogy azoknak, akik Európában nem akarják a gyorsabb előrelépést, nem szabad akadályozniuk az ambiciózusabbakat. Merkel mellett Macron is az uniós tagállamok adópolitikájának összehangolását szorgalmazta.

Jogtanácsosa állította le az elnököt

Donald Trump tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást - jelentette pénteken a The New York Times című amerikai napilap. A lap fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Ketten is azt mondták, hogy az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Robert Muellert. Trump szerint ugyanis Mueller elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, és kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetését. Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn jogtanácsos az utasítás kézhezvételekor közölte, nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék fel a különleges ügyészt, inkább lemond. McGahn úgy gondolta, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A Fehér Ház nem kommentálta a The New York Times értesüléseit. ( MTI )