Hosszú audiencia a Vatikánban

Ferenc pápa tegnap Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadta a Vatikánban. S tervezettnél tovább, ötven percen át tárgyaltak egymással zárt ajtók mögött, csak tolmácsaik voltak jelen. Először került sor hivatalos találkozóra a katolikus egyházfő és a török államfő között a Szentszék és Ankara diplomáciai kapcsolatainak 1960-ban történt felvétele óta. Hírek szerint megbeszéléseiken a szíriai háború, a menekültkérdés és Jeruzsálem ügye is szóba került. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, ám Ferenc pápa továbbra is kiáll a kétállami megoldás mellett, s erről Erdogant egy telefonbeszélgetése során is biztosította. A pápa 2014-ben, törökországi látogatása során is találkozott Erdogannal. Később Ankarában bírálatokat váltott ki, amikor 2016 júniusában az egyházfő örményországi látogatása során a népcsoporttal szembeni népirtásról beszélt az 1915-1917 közötti eseményekkel kapcsolatban. Erdogan a délutáni órákban találkozott Sergio Mattarella államfővel és Paolo Gentiloni miniszterelnökkel.

Szerző
2018.02.06 06:35

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Diákokat robbantottak fel Kabulban - 48 halálos áldozatról tudni

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:41

Fotó: AFP/
Az utóbbi idők százak életét követelő támadássorozatának részeként, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Afganisztán fővárosában. A célpont egy oktatási központ volt.
Öngyilkos merénylő robbantott Kabul egy főként síiták által lakott részén fekvő oktatási központban szerdán - írja a Reuters. Meghalt 48 diák, és 67-en megsérültek.
Az Iszlám Állam jellemzőivel bíró terrortámadást még nem vállalta magára senki. A tálibok - akik szintén szerdán az afgán kormány katonáinak tucatjait ölték meg - közleményben utasították el, hogy közük lenne a merénylethez.
Az október 20-ra kitűzött afganisztáni parlamenti választás közeledtével, a hatóságok attól tartanak, csak még több hasonló támadásra lehet majd számítani az országban.
2018.08.15 19:41