Bőrfeszesítés kívülről-belülről

Publikálás dátuma
2018.02.17. 19:00
Illusztráció: AFP
A téli hónapokban kissé megfakul, megkopik a bőrünk, erőteljesebben látszanak a bőrhibák és az öregedés nyomai. Sutka Beáta, az Oxygen Medical szakértője szerint azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel kívülről-belülről támogathatjuk a bőrfeszesítés folyamatát.

A bőrfeszesítés szempontjából verhetetlen összeállítás az A-, C- és E-vitaminok kombinációja. Az A-vitamin stimulálja a bőrsejteket, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Viszont nem lehet krémekkel elegyíteni, mert nem bírja az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést. Ezért speciális cukormolekulákba „csomagolva” juttatják bele. Más cégek az A-vitamin egyik elővitaminját, az retinaldehidet használják a ráncok ellen, amely a bőrben alakul retin- vagy A-vitamin-savvá. A természetes antioxidáns, a C-vitamin az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését., ráadásul részt vesznek a kollagén képzésében is, így feszesítik a bőrt.

Vitaminlelőhelyek
A-vitamin előanyagában, a béta-karotinban gazdag táplálék a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a joghurt, a petrezselyem, a máj. C-vitamin található a friss zöldségekben és gyümölcsökben, E-vitaminhoz pedig zöld növényekből, a hüvelyesekből és a teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk.

Mi segíthet?

A hatalmas fehérjemolekulák, az enzimek lendületben tartják a sejtanyagcserét. Fajtájuktól függően segítik a kollagénképzést, feloldják az elhalt hámsejteket, kijavítják a nap okozta károsodásokat és lassítják az öregedési folyamatokat. Minél több nyers táplálékot fogyasztunk, annál több enzimhez juttatjuk a szervezetünket. A kovaföld számtalan ásványi anyag és nyomelem forrása, különösen gazdag szilíciumban, ami a kötőszöveti sejtek szerkezeti intenzitását serkenti. Egyszerre biztosítja a szervezetben a szilárdságot és javítja a rugalmasságot is. Hatására a törékeny haj erős és dús lesz, a repedezett köröm rugalmas, míg a petyhüdt, ráncosodó bőr ismét feszessé, fiatalossá válik. A kovaföld kapszula formájában vihető be. A kollagén a bőr megereszkedése ellen nyújt hatékony és biztonságos megoldást. Van olyan eljárás, amely a megfelelő mélységben, tűhegynyi pontossággal célozza meg azt a pontot, ahol a kollagén újratermelődését be lehet indítani.

Szerző

Számos betegség kialakulásában ez állhat

Publikálás dátuma
2018.02.17. 15:00
Omega-3 források Illusztráció: AFP
Számos betegség hátterében a „jó” és a „rossz” zsírsavak egyensúlyának felborulása áll. A telítettekkel ellentétben a telítetlen zsírsavakra szüksége van a szervezetnek, ám nem tudja ezeket előállítani, ezért kívülről kell bevinni omega-3-at.

Szervezetünk lényeges építőelemei az zsírsavak, de nem mindegy, milyen zsírokat eszünk, vannak ugyanis jók és rosszak is. A többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a sejtek és fontos hormonok forrásai, kiemelkedő szerepet játszanak többek között az agy működésében, segítenek megelőzni a szívbetegségeket, jelentős a gyulladáscsökkentő hatásuk és csökkentik a krónikus megbetegedések kialakulásának valószínűségét. Rendezik a koleszterin-, valamint a vérnyomás szintjét, segítenek csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, ezáltal enyhítik az ennek következtében kialakult, például szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar, gyulladásos betegségek, immunrendszer problémák, túlzott vérrögképződés tüneteit - írja a WebBeteg.

Az arány a fontos

Szívbetegségek, rák, ízületi gyulladás, 2-es típusú cukorbetegség, depresszió és bipoláris zavar, Alzheimer-kór, immunbetegségek, asztma – és folytatható a hosszú lista, amelyek hátterében az omega-3 és az omega-6 arányának eltolódása áll. Ettől függ például a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk is. Az egyensúly manapság mindenben nagyon ritka, ennek – is - eredménye sok civilizációs betegség. Táplálkozási szokásaink következtében a gyulladáskeltő hatású omega-6 van túlsúlyban, a gyulladáscsökkentő 3-asból viszont alig viszünk be. Ezért előbbi bevitelét célszerű csökkenteni, el kell kerülni a transzzsírok – „hidrogénezett” és „részben hidrogénezett” élelmiszerek - fogyasztását. Omega-6 rengeteg dologban van, például feldolgozott hústermékekben, az ét- és az olyan növényi olajokban, mint a napraforgó, a szója, a repce, a tökmag, a kukorica stb.

Nem csak a halban van

Chia magIllusztráció: AFP

Chia magIllusztráció: AFP

Omega-3 zsírsav legnagyobb mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, a legtöbb a lazacban, a szardíniában és a tonhalban, de ha valaki nem szereti a herkentyűket, akkor is könnyen hozzájuthat a szükséges mennyiséghez, a len- és a chiamag ugyanis magas koncentrációban (100 grammban 20 gramm) tartalmazza a jótékony zsírsavat. A saláták ideális öntete és az édességek különleges ízesítője: a dióolaj, valamint az olívaolaj és a mogyoróvaj is magas, tízszázalékos arányban tartalmaz omega-3 zsírsavat, ahogy az afrikaiak szent fájának terméséből készült karité- vagy sheavaj is - derül ki a Step to Health cikkéből. Meglepő lehet, de a számos vitamint is tartalmazó káposzta is bőven tartalmazza a hasznos zsírsavat. 

Szerző

Ülőmunka - Legalább annyit árt, mint a dohányzás

Publikálás dátuma
2018.02.16. 15:00
Illusztráció: Shutterstock
Az, hogy ülő munkavégzésre kényszerülünk, a legtöbb esetben nem választás kérdése, de némi odafigyeléssel el lehet kerülni annak igencsak káros hatásait. 

Az emberi szervezet nem arra van kitalálva, hogy hosszú órákon keresztül ülő pozícióban legyen. Az ülőmunkának nagyon súlyos következményei lehetnek, a legújabb vizsgálatok szerint már legalább olyan komoly rizikófaktora, bizonyos, civilizációs betegségeknek – például agyvérzés, szívinfarktus, szívnagyobbodás, metabolikus szindróma, vesebetegségek -, mint az elhízás vagy a dohányzás. Ma már az is bizonyított, hiába jár valaki egy héten akár háromszor is mozogni, az nem elég, hogy ellensúlyozza az ülőmunka káros hatásait -– mondta a Népszavának  Bogdán-Molnár Virág jóga- és életmódoktató, de kis tudatossággal el lehet ezeket kerülni. 

Testtartás: ha nem tartjuk egyenesen a gerincünket, összenyomódik és sérv, izomrenyhülés és -rövidülés alakulhat ki. Figyeljünk, hogy billentsük előre a medencét, akár ékpárnát is tehetünk a fenekünk alá. Nyissuk ki, húzzuk hátra a mellkast, hogy a vállak ne essenek előre, ne szorítsák be a szívet, tüdőt, legyen tér a hasban, a porckorongoknál is.

Ülésrend
Csípőnket toljuk hátra, hogy a derekunkat és a hátunkat megtámassza a szék támlája – ajánlja a WebBeteg. Ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem akár székestül guruljunk közelebb az asztalhoz, vagy teljes hátunkkal dőljünk előre. A billentyűzetet és a monitort úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy ne kelljen elfordulnunk, kényszertartásba helyezkednünk, az alkarok az asztalon legyenek. A monitor szemmagasságban legyen. A szék magasságát úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk és a combunk, az alsó- és a felső lábszár is derékszögben legyen. Nem célszerű sokáig keresztezni a lábakat, érdemes gyakran cserélgetni a pozíciót. Fontos, hogy a széknek legyen karfája. Ülhetünk fittballon is, amely egyenes tartásra és folyamatos mozgásra késztet. 

Légzés: figyeljünk oda, hogy nagy levegőt vegyünk, ne pihegjünk, mert az csak az életben maradáshoz elég. Ha a lelassult anyagcsere miatt a szerveink nem jutnak elegendő oxigénhez, nem mozdul a rekeszizom, ami kedvez a refluxnak, fájni fog a hátunk, gerincünk és a nyakunk, sőt gyengül az immunrendszer is.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Szünet: a hosszú ideig tartó mozdulatlan ülés súlyosan károsítja a porckorongokat és a gerincet, már fiatalon csípő- gerinc- és nyakfájdalmat okozhat. Bizonyos időközönként - óránként – álljunk fel, járjunk egyet, mozogjunk egy kicsit: lassan guggoljunk ötöt, hajoljunk előre, végezzünk fej-, nyak- és vállkörzést. Ezzel elindul a „pumpálás”, vér áramlik az izmokba. Időnként ülés közben is megfeszíthetjük az izmainkat és nyújtózhatunk.

Emésztés: az ülésnél lelassul, a belek ilyenkor panganak, renyhék lesznek, ezért nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel és a megfelelő, rostban gazdag táplálkozás. „Semmiképpen se kávéval és cigivel szakítsuk meg az ülést. Mozgassuk meg magunkat és együnk meg inkább egy doboz áfonyát” - mondta az életmódoktató. A számítógép előtt ülve az izmainkat alig használjuk, viszont rendszeresen eszünk, sokan folyamatosan nassolnak is, de a lelassult anyagcsere nem képes feldolgozni az elfogyasztott élelmiszereket. Ezért „muszáj” mozognunk, akár naponta, de hetente legalább háromszor.

Rossz jel
Ha dagad a lábuk, az visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet. Ha sokáig mozdulatlanul lóg láb, a vénák kitágulnak, pang bennük a vér, amit csak mozgással lehet visszapumpálni.



Szerző