Tarlósnak is sok a Margitszigetre szánt hatalmas stadion

Publikálás dátuma
2018.02.21. 15:24
Fővárosi látkép: egyik oldalon a Margitsziget, és vele szemben a Parlament - Népszava fotó
Törvény született arról, hogy kilenc emelet magas teniszstadion épül a Margitsziget közepén, méghozzá kiemelt beruházásként, a hatósági engedélyeztetés megkerülésével. A főpolgármester kiakadt, olvasható az Index.hu oldalán.

„Kedd este tudtam meg, hogy egy ilyen törvény született, és azonnal beszéltem a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével, valamint két miniszterrel” – válaszolta Tarlós István főpolgármester az Index megkeresésére. Abban maradtak, hogy teljes félreértés szülte azt a jogszabályt, amit a parlament elfogadott: ugyan épülhet teniszstadion a szigeten, de nem olyan és nem úgy. A törvényt ebben a formában nem hajtják végre, sőt, a létesítmény terveiről a fővárosi közgyűlésnek is döntenie kell majd.

Az Országgyűlés kivételes eljárásban fogadta el kedden a Margitszigetre szánt, 10 milliárd forintos, minimum 14 500 négyzetméter alapterületű, 26 méter magas teniszstadion építéséről szóló törvényt. A javaslatot Szűcs Lajos fideszes képviselő terjesztette elő: szerinte a hazai tenisz szempontjából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön a margitszigeti versenyközpont – tudósít az MTI.

Szerző

"Elalibizték": rossz néven keresték a magyar hatóságok Pharaont

Publikálás dátuma
2018.02.21. 13:30
Demeter Márta, országgyűlési képviselő: „elalibizték” Pharaon ellenőrzését. Fotó: Molnár Ádám
Pontosan tudták, hogy hívják az üzletembert, mégis más néven keresték Ghaith Pharaont, mondta Demeter Márta korábbi iratbetekintése kapcsán a Magyar Nemzetnek.

„Valamilyen rejtélyes oknál fogva rossz nevet használtak a magyar hatóságok, amikor a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi milliárdos után kutakodtak. Bár a tavaly januárban elhunyt üzletember teljes neve Ghaith Rashad Mahmoud Pharaon volt, őt mégis »Mustapha« néven keresték a hazai körözési nyilvántartási rendszerben” – mondta a lapnak az LMP-s Demeter Márta. A képviselő ezt újabb jelnek tartja, hogy „elalibizték” Pharaon ellenőrzését a magyar hatóságok.

Pharaon annak ellenére találkozhatott Orbán Viktorral, vehetett ingatlant a miniszterelnök szomszédságában, és kaphatott hazánkban tartózkodási engedélyt, hogy az Interpol és az FBI is körözte „terrorizmus finanszírozásáért”. Emellett Pharaon nemcsak, hogy ötször járt Magyarországon anélkül, hogy a hatóságok letartóztatták volna, de ügyvédjén, Abu Namouson keresztül még közös cége is volt a magyar állammal.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Mobil CT a Bajcsyban - Megszólalt a főigazgató

Publikálás dátuma
2018.02.21. 12:47
Shutterstock illusztráció

Napokon belül megoldják, hogy legalább egy sátortető védje az udvari, mobil CT-be tolt betegeket – így reagált lapunk kérdésre Bodnár Attila, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatója.

Az intézményben február eleje óta van átmeneti állapot, a képalkotó diagnosztikai szolgáltató akkor távozott, és kezdődött meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán kiválasztott új gép telepítése. Azóta egy kamionban üzemelő mobil CT-vel vizsgálják a fekvő betegeket. A járó betegeket pedig ideiglenesen átirányították a XIII. kerületi rendelőbe. A HVG tette szóvá, hogy így a havas időben a szabad ég alatt és egy hosszú csúszó rámpán kell a betegeket ágyukkal együtt feltolni a kamionba. A lap kifogásolta a váltás időzítését is, valamint azt, hogy miért nem sikerült komfortosabban megszervezni a két szolgáltató közötti váltást.

Bodnár Attila azt mondta nekünk, hogy a régi szolgáltató öt nappal a váltás előtt jelezte mégsem kíván szolgáltatni és levonul, ezért folyamodtak a szükség megoldáshoz. Miközben korábban még azt ígérték addig maradnak, míg az új gépet sikerül telepíteni. Hozzátette: korábban is volt egy húsz méteres szakasz, amit az épületen kívül kellett megtenniük a vizsgálat érdekében a betegekkel. A CT ugyanis egy különálló épületben volt, és a kamion is odaállt ezen épület elé. Az új berendezések telepítése nyolc hétig tart.

A z intézmény számára 2008-ban előnytelenül megkötött szolgáltatói szerződés helyett az ősz folyamán nyílt közbeszerzési eljárással új közreműködő szolgáltatót választott az intézmény, amely április közepén helyezi üzembe csúcskategóriás, 128 szeletes CT-berendezését és MR-berendezését. Míg a korábbi szolgáltató a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta, az új, sokkal kedvezőbb az intézmény számára. A jövőben évente 120 millió, a teljes szolgáltatásért kapott finanszírozás negyede az intézménynél marad, és ez az összeg is a betegellátás színvonalát javítja.

A főigazgató jelezte: eddig több mint 300 beteget vizsgáltak meg a kamionban azóta, hogy február 1-jén elkezdte működését a Bajcsy-Zsilinszky Kórház mobil CT-laborja.

Szerző