Mesékből szőtt szabad élményénekek

Publikálás dátuma
2018.03.07 06:47
Fotó: Emmer László
Fotó: /

JaMese: az angol-magyar mozaikszó egy zenekar neve. Utal a szabadságra, a kreativitásra, a történetmesélés fontosságára, s egyúttal az énekesnő, Molnár Emese nevére. Második lemezük (Bennem a világ címmel) a napokban jelenik meg – saját zenékkel, s többek között Szabó T. Anna és Lackfi János költeményeivel.

Molnár Emese Hódmezővásárhelyen nőtt fel, ahol pedagógus szülei mezőgazdasági munkákkal egészítették ki a jövedelmüket. „Hárman vagyunk lánytestvérek, és sokat kellett segítenünk a földeken, a kertben. A hosszú, unalmas délutánokon, estéken édesanyám egymás után mesélte a történeteket: ritka indiai mesegyűjtemény éppúgy előkerült, mint magyar népmesék vagy Fellini-filmek története. Ezek az alkalmak nemcsak az összetartozás örök élményét jelentették, de mindmáig inspirációt adnak a dalaimhoz is. Egy-egy dal, történet önálló, organikus egységgé válik, ami egyszerre értékálló és modern, s amiben létrejön a zene és a szöveg szimbiózisa.”

Ez a szándék hívta életre négy éve a JaMese zenekart, ahol a dallam és a szöveg egyformán fontos, a saját dalok pedig sok-sok elem szintéziseként születnek meg. A kvartettben – ahol Emese mellett Udvarhelyi Gábor gitározik, Éder Ferenc „Lá” basszusgitározik és Badics Márk dobol – nagyon fontos a belső szabadság, a koncerteken teret hagynak a rögtönzésnek, de a szó hagyományos értelmében nem nevezhető dzsessznek. Molnár Emese népzenei kötődése is érezhető, de az etno vagy world music sem lenne találó meghatározás. Fontosak a szövegek, de szó sincs megzenésített versekről. „Néhány hónapja játszottunk Oroszországban egy dzesszfesztiválon, s bár a hallgatóság egy szót sem értett a dalainkból, a hangulatuk, az érzelemviláguk annyira megragadta őket, hogy számunkra is váratlan, hangos sikert arattunk.”

A 2014-ben megjelent első JaMese lemezen (Csak a napba) három réteg ismerhető fel: az énekes improvizációból született, kitalált nyelvű halandzsa-dalok (pl. Tanganyika), az új kontextusba helyezett népdal-motívumok (Sűrű csillag – ezt azóta is gyakran játsszák), valamint a szövegében és dallamában is teljesen saját kompozíciók. Emellett Szabó T. Anna Pordal című versére is született dallam. A halandzsának van folytatása: „Egyed Emese kolozsvári költőnő versét looper segítségével, halandzsa-szavak beiktatásával alakítottam át, s ezzel nyertem meg 2016-ban a Magyar Napló által meghirdetett Hanghordozók és Énekmondók elnevezésű versenyt.” Ez a stílus azért áll közel Molnár Emeséhez, mert szereti az énekhangot hangszerként, különleges effektek megszólaltatójaként is használni. Szabó T. Annától most a Zenészdal című költeményt választották, amely új címet kapott (Szabad bennem a levegő), s amelynek előadásában a Színész Bob néven ismert slammer, Horváth Kristóf is közreműködik. A lemez címadó dalát (Bennem a világ) Emese Lackfi Jánossal írta, s örömmel mondja, hogy „közös, kreatív munka” alakult ki köztük az alkotói folyamatban. Az egyik érdekessége a lemeznek a Pünkösdi boy című dal, ami Nat King Cole örökzöldje (Nature Boy) és egy régi moldvai dallam kombinációjából született. Emese saját szövegei és zenéi – amelyek belső világának mély megéléseiből merítkeznek – időnként melankolikusak, de összességében dinamikusabbak, lendületesebbek, mint az első lemezen. „Úgy érzem, hogy ez az anyag meg fogja mozgatni az közönségünket, mind lelkileg, mind testileg.” – mondja.

A budapesti lemezbemutató és a további klubkoncertek mellett Molnár Emese folyamatosan törekszik a közönséggel való interaktív kapcsolattartásra. A Dixit játék kártyáira improvizált dallamok (JaMese Dixit Impro) és a rajongók fotóiból készült „kreatív lyrics” videó után most havi rendszerességgel tart Élményének workshopot egy műterem-lakásban. Az a célja, hogy a résztvevők félelmeit, gátlásait oldva visszaadja a spontán éneklés felszabadító érzését.

Névjegy
Molnár Emese Szegeden irodalom szakos bölcsész és énektanári diplomát szerzett, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban képezte hangját. Öt évig a Tom-Tom stúdióban és lemezkiadóban dolgozott promóciós területen, ami hasznos szakmai tapasztalat volt számára. Hosszú ideje tanít, workshopokat tart. Két állandó zenekara a Why Not és a JaMese. 2014-ben született meg a kisfia.

Infó:

Március 8., 21 óra, Opus Jazz Club

Bennem a világ – JaMese lemezbemutató koncert

2018.03.07 06:47

A mozi is megsínylette, de az olvasás szinte kihalt a digitális korban

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:27

Fotó: Shutterstock/
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az elmúlt tíz évben a digitális média használata megduplázódott a fiatalok körében. Moziba is sokkal kevesebben járnak, de a legmegdöbbentőbb mégis az olvasás helyzete.
„A mai fiatalok nem olvasnak eleget.” Ismerősen hangzik? A könyvek fontosak az életben és a művelődésben, a szókincs gyarapításában, a gondolkodás formálásában és a morális értékek átadásában, manapság mégis úgy tűnik, elfeledésre vannak ítélve. Hiszen a közösségi oldalak átvették a szerepüket az időtöltésben, megelőzve a televíziót is. Egy negyven évet (1976–2016) felölelő amerikai tanulmányban a kutatók a fiatalok médiafogyasztását vizsgálták. A digitális média használata 2006 óta növekszik drasztikusan, tíz év alatt megduplázódott, és már napi hat órát tesz ki átlagban egy fiatal életéből. Minek a kárára történik ez? A moziba járás már korántsem annyira népszerű Amerikában a fiatalok körében, mint korábban, de nem a VHS és a DVD megjelenése okozta ezt a csökkenést. Akkor kezdett csökkenni ez a tevékenység, amikor megjelentek az első olyan online streaming-szolgáltatók, mint a Netflix 2007-ben. A legnagyobb csökkenés az olvasásnál figyelhető meg. 1980-ban a tizenkettedikesek 60 százaléka mondta azt, hogy olvasott olyan könyvet, újságot vagy folyóiratot mindennap, amelyik nem az iskolához kapcsolódott, 2016-ra pedig ez 16 százalékra zuhant – pedig ma már ezek is elérhetőek digitális formátumban. Megháromszorozódott az olyan fiatalok száma, akik nem olvastak az elmúlt évben időtöltésként könyvet. Három gyerek közül egy biztosan nem olvas szórakozásból egyáltalán.  A teljes cikkből, amely a Ténygyár oldalán olvasható, kiderül az is, miért rossz ez a folyamat, miért lenne fontos, hogy olvassanak a fiatalok.  
Szerző
2018.09.19 15:27

Ismét kórházban van Törőcsik Mari

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:17

Fotó: / Németh András Péter
Jordán Tamás úgy tudja, a színésznő rutinellenőrzésen vesz részt.
Rövidebb időre kórházba került Törőcsik Mari – tudta meg a Bors. A lap forrásának információi szerint a színésznő immun- és vitaminterápiára feküdt be a kórházba, hogy felerősítsék, és ilyenkor ellenőrzik az egészségi állapotát is. Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt mondta: hétfőn látogatta meg Törőcsik Marinál a kórházban.
„Kicsit aggódott, azt mondta, reméli, minden rendben van vele, és nem tartják benn hosszabb ideig. Nagyjából tíz percet voltam nála, beszélgettünk, egész jó hangulata volt. Tovább nem maradtam, nem akartam fárasztani. Úgy tudom, rutinellenőrzésen vesz részt”
– tette hozzá.
2018.09.19 14:17
Frissítve: 2018.09.19 14:17