Oroszország fővárosa Moszkva?

Publikálás dátuma
2018.03.08 09:00

Fotó: /
Történelmi fordulópont: A bolseviki kormánynak az az elhatározása, hogy ezentúl a forradalmi Oroszország fővárosa Moszkva lesz

A Reuter-ügynökség pétervári jelentése szerint az orosz kormány elhatározta, hogy a különböző állami intézményeket Pétervárról Moszkvába, Nisninovgorodba és Kazanyba helyezi át. A külügyi, közlekedési és pénzügyi biztosságok áthelyezését már megkezdték.

Ennél is fontosabb azonban a bolseviki kormánynak az az elhatározása, hogy ezentúl a forradalmi Oroszország fővárosa Moszkva lesz.

Moszkva évszázadokon keresztül nagy szerepet játszott az orosz birodalom életében, mígnem Nagy Péter 1703-ban megalapította a Finn-öböl mellett, a Néva partján Szentpétervárt. Ez eleinte csak vár volt, védelem a svédek esetleges támadása ellen, de Péter cár később várost is emelt, a vár mellé és azt 1712-ben székhelyévé tette. Ezzel Moszkva elveszítette vezető szerepét.

Népszava 1918. március 8.

Szerző
2018.03.08 09:00

A győzelmes béke áldásai

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:54

Fotó: /
Romániai üzelmek: Románia újabb csatlakozáa az ántánthoz és újabb hadüzenetet a központi hatalmak ellen.
A félhivatalos „Norddeutsche Allgemeine Zeitung" hírt ad azokról a romániai üzelmekről, amelyek nem kevesebbet akarnak, mint Románia újabb csatlakozását az ántánthoz és újabb hadüzenetet a központi hatalmak ellen, Marghiloman kormányára — írja a „N. A. Z." — súlyos felelősség hárul a veszedelmes üzelmek miatt.

A központi hatalmak, amelyeknek a bukaresti békében körvonalozott mérsékelt balkáni politikáját ezek az izgatások veszélyeztetik, idejében észrevették a Romániában végbemenő eseményeket és mostmár semmi sem lepheti meg őket. A központi hatalmak érdekei teljesen azonosak. Azt a nyugalmat, amelyet a monarchia a hódításra vágyó déli szomszéddal szemben a bukaresti békével megszerzett, éppen úgy fenyegeti a nacionalista- és ántánt barát mozgalom, mint Bulgária balkáni hatalmának mellőzése és Dobrudzsa visszajuttatása Románia hatalmába.

Magától értetődik, hogy Németország minden tekintetben támogatja szövetségesét a bukaresti békeszerződés értelmében. Reméljük, hogy Marghiloman kormánya elég erős lesz hozzá, hogy a román államot tovább is abban az irányban vezesse, amely nyilvánvaló föltétele volt tárgyalásainknak, amelyekre a központi hatalmak Románia teljes leverése után szánták rá magukat.

 Népszava 1918. szeptember 19.
Témák
I. vh
2018.09.19 18:54

Az ántánt csapatok Macedóniában is támadnak

Publikálás dátuma
2018.09.18 11:00

Fotó: /
Minden fronton szorongatták a központi hatalmakat. Közeleg a vég
Az ellenség az olaszokkal együttesen rövid tüzérségi előkészítés után megtámadta az 1090-es számú magaslattól keletre lévő állásainkat Tüzeléssel elkergettük. Gradeonica falutól a Kojuch hegyéig elkeseredett harcok voltak egész nap folyamán új állásainknál, amelyekben az ellenség jelentékeny erőkkel vett részt.

Egységeink tüzeléssel, részben pedig kézitusában visszautasították az ellenség jelentékeny erőkkel megismételt támadásait Gravesnicától keletre, Dobropoljetől északra és Iporszko falunál. Az ellenségnek érzékeny veszteséget okoztak.

Ghevghelitől délre szétkergettünk tüzelésünkkel angol földerítő osztagokat. Dojran közelében a kölcsönös tüzérségi tüzelés meglehetősen heves volt angol járóőröket amelyek, amelyek a Dojrantól délre levő előállásainkhoz közeledtek, tüzelésünkkel elkergettünk. Népszava 1918. szeptember 18.
Témák
I. vh
2018.09.18 11:00
Frissítve: 2018.09.18 11:00