Előfizetés

Kelet-ukrajnai békefenntartó lehet Törökországból

Publikálás dátuma
2018.04.09. 18:10
Köszönti Isztambulban Porosenkót a török külügyminiszter. Fotó: Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY
Törökország támogatja, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön a Donyec-medencébe, és kész is részt venni egy ilyen misszióban - közölte hétfőn az ukrán elnöki hivatal Petro Porosenko államfő isztambuli látogatásának eredményeiről beszámolva, írja az MTI. Erdogan Vlagyimir Putyinnal is egyeztetett, a szíriai gáztámadással kapcsolatban.

A kijevi közlemény szerint Porosenko hétfőn megbeszéléseket folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel. A találkozókon részt vett Pavlo Klimin ukrán külügyminiszter és Kosztyantin Jeliszejev, az elnöki hivatal helyettes vezetője is.

Elítélték a szíriai gáztámadást
A találkozókon mindkét ország képviselői elítélték, hogy vegyi fegyvert vetettek be a szíriai kormányerők a lázadók ellenőrzése alatti Dúma város lakossága ellen április 7-én. Damaszkusz tagadja, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege állna a kelet-gútai város elleni, legalább 150 polgári áldozatot követelő támadás mögött.
Aggodalmát fejezte ki Erdogan hétfőn telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a kelet-gútai Dúma város elleni hétvégi támadás miatt - közölte az Anadolu török állami hírügynökség. Erdogan és Putyin a beszélgetés során az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta.
Múlt csütörtökön Ankarában csúcstalálkozón vett részt a török és az orosz államfő, illetve Haszan Róháni iráni elnök, melyen a szíriai konfliktus rendezésének lehetőségeit keresték. A három ország korábban Szíriára vonatkozóan a tűzszünet biztosítására vállalt kötelezettséget. Oroszország és Irán a szíriai rezsim, míg Törökország az ellenzéki erők kordában tartásáért felel.

A kelet-ukrajnai ENSZ-békefenntartást illetően Moszkva álláspontja nem egyezik Kijevével - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Oroszország ugyanis azt szeretné, ha a kéksisakosok csak a frontvonal mentén lennének jelen, és feladatuk kizárólag a fegyvertelen EBESZ-megfigyelők biztonságának szavatolására terjedne ki. Kijev ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy az ENSZ-békefenntartók mandátuma kiterjedne a Donyec-medence konfliktusban érintett területeinek teljes egészére, beleértve az - Ukrajna által jelenleg nem ellenőrzött - orosz-ukrán határszakaszt is.

Kijev emellett azon az állásponton van, hogy Oroszország - mint a konfliktusban érintett fél - nem vehet részt a békefenntartó misszióban. Moszkva továbbra is tagadja, hogy orosz katonák lennének a Donyec-medencében, valamint az is, hogy támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár - aki jelenleg Porosenko elnök egyik tanácsadója - a februárban tartott müncheni biztonságpolitikai konferenciára készített jelentésében azt írta, hogy legalább 20 ezer - nem NATO-tagállamok által küldött - kéksisakos katonára és négyezer rendőrre lenne szükség a válság rendezéséhez a Donyeck-medencében.

A poszt kötelez - Merkel is gratulált Orbán Viktornak

Publikálás dátuma
2018.04.09. 15:28
AFP fotó
Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez, adja hírül az MTI a német szövetségi kormány szóvivőjének közlése nyomán.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek.

Németország és Magyarország a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség révén szoros kapcsolatban áll egymással, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németországra az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében.

lásd még: A "testvérek" követni fogják - Sorra gratulálnak Orbánnak

Fél órával rövidül a Brüsszel-Amszterdam vonatút

Publikálás dátuma
2018.04.09. 13:03
Amszterdam, köponti pályaudvar - AFP fotó
Hétfőtől harminc perccel rövidül a Brüsszel és Amszterdam közötti intercity vonatok menetideje - közölte a La Libre Belgique című belga napilap a belga és a holland vasúttársaságok információira hivatkozva hétfőn.

A tájékoztatás szerint a két főváros közötti menetidő 2 óra 53 perc lesz. A Hollandia és Belgium között közlekedő vonatok száma a korábbival megegyezően, 16 marad naponta, azonban megosztják azokat: tizenkettő közülük Amszterdamot, négy Hágát köti össze a belga fővárossal.   Mint közölték, a megváltozott menetrend azokat a vonatokat érinti, amelyek megállnak a zaventemi, Brüsszel nemzetközi repülőterén is. Belgiumban egy újabb megállót is létesítettek, a vonatok hétfőtől megállnak Noorderkempen állomáson is. Az intercity Hollandiában Roosendaal és Dordrecht helyett Breda jobb megközelíthetőségét biztosítja. (MTI)