Előfizetés

Az "éjszakai baglyok" tényleg belehalhatnak a koránkelésbe

Publikálás dátuma
2018.04.13. 18:27
Illusztráció: IGOR STEVANOVIC / IST / Science Photo Library
Az éjszaka aktívabb embereknek, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek, derül ki egy friss kutatásból - írja az MTI. Köztük 10 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, hajlamosabbak a pszichés problémákra és egy sor betegségre, illetve káros szokásra - "nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek", mondják erről a kutatók.

A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél.

"Ez a közegészségügy egyik olyan problémája, amelyet nem lehet ignorálni" - mondta Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója. Úgy véli, az éjszaka aktívak számára biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat. "Az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek" - mondta Kristen Knutson chicagói társszerző.

A résztvevők 27 százaléka vallotta magát "határozottan reggeli típusnak" és mintegy 9 százalékuk "határozottan esti típusnak". 35 százalékuk "inkább" reggel, 28 százalékuk "inkább" este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is.

A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 ezer 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10 százalékkal többen hunytak el, mint a koránkelőkében. Ezen kívül, hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.

A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek. Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához.

A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, "nem egyszerű jellemgyengeség" - emelték ki. "A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz" - tették hozzá.

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az alváshiány és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy diabéteszre való hajlam között, de ez az első alkalom, hogy a korai halál kockázatát is vizsgálták. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.

Valóban éhség, amit érzünk?

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.04.13. 16:02
Illusztráció: AFP
Nem mindegy, hogy biológiai vagy mentális az éhség, amit érzünk. A dietetikus ajánlása szerint - az elhízás és a betegségek megelőzése érdekében - célszerű azonosítani, és csak akkor enni, ha a szervezetünknek valóban tápanyagra van szüksége.
Illusztráció: AFP

Csecsemőkorban – különböző szempontok: sírás vagy az előző etetés ideje alapján - a szülő határozza meg, hogy a baba mikor eszik. Kisgyermekkorban aztán - jó esetben - az éhsége függvényében jut ennivalóhoz. Az életkor előrehaladtával aztán már nem biztos, hogy a szervezet valós biológiai szükségletein alapul az éhségérzés.

Általában kialakul egy rendszer, napi rutin: nagy valószínűséggel ugyanabban az időben reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, amihez a szervezet alkalmazkodik. Aki tehát nem szokott reggelizni, az ébredés után nem is érez éhséget – mondta a Népszavának  Barcza Zsuzsanna. A dietetikus magyarázata szerint ebből következik az is, hogy érzés megjelenése sem mindig jelez valódi szükségletet.

A tudomány ráadásul megkülönbözteti a biológiai és a mentális éhségérzés fogalmát. Előbbi esetén a szervezetnek valóban energiára van szüksége. Az érzés fokozatosan erősödik, eleinte alig, majd egyre jobban érezzük, de egy idő után akkor sem nő tovább, ha nem jutunk élelemhez. Evés közben, de legkésőbb utána az érzés megszűnik.

Mentális éhség esetén valójában nincs szükségünk ételre, csak külső tényezők, unalom vagy stressz váltja ki. Hirtelen ránk tör, például ha egy pékség vagy cukrászda előtt megyünk el. Ha engedünk a csábításnak, a jóllakottság érzése is más, inkább a megnyugváshoz hasonlít.

Nehéz megkülönböztetni

A dietetikus szerint célszerű lenne azonosítani az éhségérzés típusát, és vissza kellene térnünk arra a gyerekkori, ösztönös szokásra, hogy akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, mert akkor nem okozna ekkora gondot az elhízás, és nem lenne ennyi, a nem megfelelő táplálkozás okozta betegség sem.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Ehhez Barcza Zsuzsanna azt ajánlja: ha nem megszokott időpontban éhezünk meg, próbáljuk tesztelni az érzést: hirtelen jött, vagy csak nem figyeltünk fel rá. Ha úgy érezzük, nincs szüksége a szervezetünknek ételre, várjunk negyedórát, igyunk meg egy pohár vizet, és csak akkor együnk, ha az érzés nem múlik el. Így elkerülhetjük a felesleges energiabevitelt. Tudatosság hiányában ugyanis az is előfordulhat, hogy munka közben, akár észrevétlenül folyamatosan eszegetünk.

A TV2-ős Pachmann Péter zseniális tippje a "kétharmadnak"

LBJ
Publikálás dátuma
2018.04.13. 14:40
Nagyágyúk a VajnaTv-nél - Pachmann és a "híradós" Azurák Forrás: PP hivatalos/Facebook
Az érdem a hvg.hu-é, a jó Pachmann Péter újabb szervilis "túltolásos" kérdésének felfedezése. ( önkritikát gyakorlunk, nem nézünk elég TV2-t ) Az már saját, hogy valahogy eszünkbe jutott VIII. Henrik felséges ülepe, amelynek a király bársonnyal bevont tolaetjén elvégzett dolga után versengés volt a kegyért: ki is törölje ki. Alapból a kamarásé volt a megtiszteltetés, de akadtak külön e elismerésben részesítettek is.

Na de mit kérdezett a jóember?  

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára volt péntek reggel a Tv2 Mokka című műsorának vendége, aki nyilvánvalóan megelégedéssel beszélt a kétharmados eredményt hozó választásról, amelynek során természetesen nem történhetett csalás - informál tehát a történtekről a hvg.hu. Majd szó került arról is, hogy újabb előrelépés történt a Magyarországgal szembeni szankciós eljárás (7-es cikkely) ügyében. És ekkor eljött Pachmann Péter nagy pillanata, ( aki azután vonult vissza a reggeli adásba, hogy Andy Vajna át/megvette a csatornát, kollégáit lecserélték, esetleg maguk fogták menekülésre, emlékeztet a portál ) aki eképpen szólalt meg: 

„Nem tud a kétharmad ezzel szemben valamit erővel demonstrálni?”