Ezért jobb, ha "alszunk rá"

Publikálás dátuma
2018.04.28. 16:14
Illusztráció: Shutterstock
Az alvás nagyon fontos, felel a koncentrációképességért, a reakcióidőért, a koordinált mozgásért, a memória megfelelő működéséért, de az érzelmi kiegyensúlyozottságért is. Hiánya kínzó „ügy”, és változatos tüneteket okozhat.

Az alvás olyannyira fontos, hogy 2017-ben az orvosi Nobel-díjat a cirkadián napi ritmusának leírásáért kapta három amerikai kutató. Ritmusa a növényeknél és az állatoknál is megfigyelhető. Sokáig azt hitték, az alvás egy passzív, restauráló és főleg pihenő állapot, de kiderült, bizonyos idegpályák akkor működnek, biztosítják például az agy tisztulását, komoly szerepük van a memória megfelelő működésében, illetve az érzelmi kiegyensúlyozottságban is – mondta dr. Várdi Visy Katalin somnológus, a Budai Egészségközpont szakorvosa a Népszavának.

A napfény csökkenésével az agyban melatonin nevű hormon termelődik, ez indítja el az alvást. Az ébredésért pedig az orexin, az idegek közötti jelzőanyag-rendszer felel. A kettő egyensúlyából alakul ki az alvás struktúrája. Ezt jó, ha ciklusok formájában minden éjszaka megéljük, ezért célszerű esténként nagyjából hasonló időpontban lefeküdni. Ez persze nem azt jelenti, hogy néha nem lehet eltérni, de az fontos, hogy az éjszaka folyamán megfelelő arányban legyen úgynevezett mélyalvás, illetve álomlátás szakasza is. A ciklus elején az előbbi, a hajnali órákban pedig inkább az utóbbi dominál. A kétféle alvásfázisra azért van szükség, mert mindig más szervrendszer pihen. A légzés oxigénszabályozó fázisa például a mélyalvás fázisában, míg a REM nevezetű álomlátási fázisban az izmokon keresztüli szabályozás „alszik”. A mélyalvás elmélyíti az információkat, a REM fázis pedig elrendezi, azaz elválasztja a lényegest a kevésbé fontostól. Ezért mondják, hogy fontos döntés előtt érdemes aludni rá egyet. A hírek szerint így tett Robert F. Kennedy is a kubai öbölválság megoldásakor.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

 

Miért alszunk?
A megfelelő koncentrációképességért, a reakcióidőért, a koordinált mozgásért. Az alvás természetes doppingszer, ugyanis egész másképp működik az izomzata annak, aki jól alszik. A személyiségünk harmóniája is összefügg az alvással. Ha az ember fáradt, ingerlékenyebb, türelmetlenebb, mint akkor, amikor kialussza magát.

Miért nem?
Nagyon sokféle alvásbetegség van, insomnia esetén például nem tudunk aludni. Ennek, az egyébként gyakori állapotnak két formája van, az el- és átalvási insomnia. Viselkedésterápiával, alváshigiéné kialakításával, gyógynövényekkel és gyógyszerekkel lehet ezeken segíteni. Kínzó, ha nem tudunk elaludni, ilyenkor szorongásoldót és altatót is be lehet vetni. Mostanában éberségcsökkentő gyógyszerek is megjelentek, ezek teljesen más mechanizmus alapján működnek, és kevésbé alakítanak ki hozzászokást – mondta a somnológus.

Másfajta alvásbetegséget provokál a számítógépek és a telefonok, tabletek kék fénye. Éberséget okoz, ami átalakítja az alvási ritmusokat, így a ciklusokat. Ennek következtében egyre többen lesznek a bagoly-típusúak. Vannak országok, például Dánia, Hollandia, ahol ehhez már alkalmazkodnak is. Vannak olyan alvásbetegségek is, amelyek az alvás struktúrájában okoznak problémát. Ilyen a narkolepszia, amikor az alvás betör az éber létbe, és például nappali álmodást, izomtónus-csökkenést okoz. Az alvásfüggő légzészavarok – a horkolás és az alvási apnoe - is az alvási struktúrát zilálják szét.

Szerző

Hetekig tarthat a tavaszi fáradtság

Publikálás dátuma
2018.04.28. 12:15
A képillusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Több hétig is eltarthat a tavaszi fáradtság Pintér Ferenc meteogyógyász szerint, amit az erős hőmérséklet-különbség és a megemelkedett UV-sugárzás tovább súlyosbíthat.

A szakorvos egy tévéműsorban kifejtette: a tavaszi fáradtság azért alakul ki, mert a tél végére kiürülnek a vitamin- és ásványianyag-tartalékok a szervezetben. A gyors felmelegedés, amely az idei tavaszra is jellemző, tovább súlyosbíthatja a szokásos tüneteket, amelyek a fáradékonyság, ingerlékenység és a rossz közérzet - mondta.

A hirtelen felmelegedés mellett a megnövekedett UV-sugárzás is veszélyeket rejt, mert tavasszal a kevésbé érzékeny bőrtípusú emberek is hamarabb leégnek, mint a nyár végén, a fülledt idő pedig a légzőszervi, vagy keringési betegségben szenvedőknek jelenthet újabb megpróbáltatást - közölte.

Szerző

Esély a migréneseknek

Publikálás dátuma
2018.04.27. 16:14
Illusztráció: AFP
Rengetegen, a statisztikák szerint elsősorban nők szenvednek migrénes fejfájástól. Ez a tény a kutatókat arra ösztönzi, hogy új kezelésmódokat keressenek a tünetek enyhítésére.

Egy új, spanyol tanulmány szerint a DAO enzim segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében, de akár megszüntetésében is – írja a Step to Health. Katalónia egyik kórházában társaság is alakult ennek az enzimnek a hiányát vizsgáló kutatókból. Eredményeiket a legutóbbi nemzetközi gyógyszerészeti konferencián mutatták be Barcelonában.

A csoport vezetője, Joan Izquierdo Casas elmondta, minden migrénes betegnél kimutatták a DAO enzim hiányát. A kutatásban több mint 100 olyan krónikus, súlyos migréntől szenvedő beteg – 81 százalékban nő - vett részt, akiknek havonta 9-14 rohamuk volt. A tanulmány hatásossága érdekében a „dupla vak” eljárást alkalmazták, ami azt jelenti, hogy sem az orvosok, sem a betegek nem tudták, melyik csoportjuk kapott enzimet, melyik pedig placebót. A vizsgálat megerősítette, a migrént a DAO enzim hiánya okozza, amely mint szintén kiderült örökölhető is.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A DAO enzim a hisztamin szintetizálásáért és elpusztításáért felelős. Hisztamint sok étel, citrusfélék és tejtermékek is tartalmaznak. A megsemmisített hisztamin a vizelettel távozik. Ha a DAO enzim hiányzik, a hisztamin felgyülemlik a vérsejtekben, ami a migrént és gyomor-, bélrendszeri panaszokat okozhat. Pótlásához hús fogyasztására mindenképpen szükség van, mert segíti felszívódni és munkára bírni az emésztésben fontos szerepet játszó enzimet. A Di Amino Oxidáz, azaz DAO enzim visszaállítja a hisztamin anyagcsere egyensúlyát – olvasható a portálon.

Szerző
Témák
enzim migrén