Bioritmus;Egészség;zöldség;karalábé;

2018-05-14 16:14:00

Egy szuperélelmiszer, amit sokan mellőznének

Bár szuperélelmiszernek tartják, nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik. Rokonaival ellentétben azonban a levelei nem szerepelnek az étrendünkben, pedig nagyjából háromszor annyi tápanyagot rejtenek, mint a gumó. Héjának lehet halvány vagy sötétzöld, illetve lila is, a belseje fehéres-sárgás, lédús, ropogós, de néha enyhén fás. Pontos eredetét homály fedi, a fehérrépa és a vadkáposzta kereszteződéséből jöhetett létre. Főként különféle levesek alapanyagaként, köretként vagy megfőzve, esetleg sütve kerül az asztalunkra, jótékony hatásait akkor élvezhetjük igazán, ha nyersen fogyasztjuk - írja a Vitalitás Magazin.

Miért egészséges?
Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ezek mind igazak a karalábéra. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Nem véletlenül nevezik egyes országokban citromkáposztának. Káliumból az ajánlott mennyiség tíz százalékát, élelmi rostokból pedig a hetedét tartalmazza, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-, valamint E-vitamin. Különleges összetevői révén a karalábé nagyszerűen vitalizál is: ellát energiával, felfrissülünk tőle, javítja az általános közérzetet.

Vas-, kalcium-, foszfor- és mangántartalmának köszönhetően a rendszeres fogyasztása védi a csontokat. Megemelt mennyiségben segít lassítani a csontritkulás folyamatát. Elősegítheti a gyulladások, érrendszeri betegségek megelőzését és gyógyulását, lassíthatja a bőr öregedését. Magas rosttartalma ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, hozzájárul a vastagbél megtisztításához. Szabályozza a bélmozgást, rendszeressé, és alapossá teszi a székletürítését, megszüntetheti a krónikus székrekedést, javítja az emésztést. Rostjai a káros LDL koleszterin megkötésével, támogatják a szív- és az érrendszer egészségét. Védi a szívet és az ereket: erősíti a szívműködést, óvja az érrendszert, amihez a benne lévő kálium, foszfor és magnézium is hozzájárul. A magas C-vitamin tartalma segít tisztán, plakkmentesen tartani az ereket, ahogyan a kálium és magnézium is szabályozza a vérnyomást, illetve a pulzust. Elsősorban a B-vitaminok és az E-vitamin hatása, hogy a karalábé erősíti a szemet, javítja a látást. Mivel magas az antioxidáns-tartalma, a rákmegelőzés, és a kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos.

Mit nem tartalmaz?
A karalábé egyáltalán nem hizlal, kalóriatartalma rendkívül alacsony. Fajtától és termesztési módtól függően 100 gramm karalábé tápértéke mindössze 30-42 kcal között mozog. Zsír- és koleszterinmentes is. Rostjainak, valamint alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fontos kiegészítője lehet a különféle diétáknak. Nyersen elrágcsálva szinte azonnali telítettségérzést okoz.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az ideális karalábé tapintásra kemény, rugalmatlan; a héja sima, fényes; ha több antioxidánst szeretnénk, válasszuk a lila fajtát, aminek a belseje fehér, vagy halvány sárga. Szobahőmérsékleten tárolva két hétig, hűtve két hónapig megőrzi a minőségét.

Tudta?
Ha meghámoztuk és feldaraboltuk, rögtön fogyasszuk vagy főzzük meg, mert hamar oxidálódik, és veszít értékes vitaminjaiból. Ha meglocsoljuk egy kis citromlével, késleltethetjük a folyamatot.