Tízmilliók a hólapáton: kihallgatás sem volt az EMMI-intézetnél

Publikálás dátuma
2018.05.18. 13:52
Egy kisebb város téli költségvetését takarították el az Emmi-háttérszervezetnél. Képünk illusztráció Fotó: Kállai Márton
Hosszú ideig tarthatnak még a humán tárca háttérintézményeinél indított nyomozások – Polt Péter sem tudná megmondani, meddig.

Csalás és hűtlen kezelés gyanújával is vizsgálat zajlik az Emmi két háttérszervezeténél, de a rendőrség a jelek szerint évek óta nem tud zöld ágra vergődni az ügyekkel, és a jelek szerint egyhamar nem is fognak – legalábbis ez derül ki Polt Péter legfőbb ügyész Korózs Lajos szocialista képviselőnek küldött válaszaiból.

Korózs levélben kérdezett rá Poltnál, hogy milyen szakaszban tart a két ügy. Az egyik nyomozás a Türr István Képző -és Kutató Intézetnél zajlik: a TKKI 2015-ben egy kisváros téli költségvetésének megfelelő összeget, 25 millió forintot költött el miskolci, ózdi és kecskeméti igazgatósági udvarainak hótakarítására, a tendert pedig egy reklámcég, a Lightboard Outdoor Kft. nyerte el.

A furcsa megbízás miatt a BRFK jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított nyomozást, de Polt válasza szerint még a gyanúsítotti kihallgatásig sem jutottak el a vizsgálat során; a  2015-ös ügyben jelenleg adatok, iratok beszerzésével foglalkozik a hatóság, a nyomozás folyamatosan tologatott határideje pedig június 10-re csúszott át, ami indokolt esetben ismét meghosszabbítható.

Ennél nagyobb tétel lehet az, ami miatt a BRFK és a Legfőbb Ügyészség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél nyomoz, különösen nagy értékű csalás gyanújával. Az EMET ugyanis 2015 decemberével – röviddel a 2013-as uniós TÁMOP- pénzek kifutása előtt – alig két hét alatt komoly összeget költött, „képzések beszerzésére”. A forrásból elméletileg 40 órás képzést tartottak az EMET 422 munkatársának, de hogy miről, az Korózs szerint máig is rejtély.

Arról már Hadházy Ákos, az LMP korábbi társelnöke számolt be, hogy a négy közbeszerzés közül háromnál a nyertes cég által tett ajánlat forintra pontosan annyi volt, mint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által előzetesen kalkulált összeg. Az összesen négy képzés megrendelésére több mint bruttó 61 milliót költött az EMET. Akadt olyan fejtágítás is, ahol 202 ezer forintra jött ki egy fő képzése, de a legolcsóbb konstrukcióban is 124 ezer lett az oktatás költsége egy emberre lebontva – olvasható a Magyar Narancs témával foglalkozó cikkében.

Csakhogy ebben az eljárásban sincs előrelépés: Polt Péter legfőbb ügyész szerint az eset nagyon összetett, és további eljárásokat igényelhet – így még „a nyomozás befejezésének várható időpontja sem prognosztizálható.” 

Mindez talán nem meglepő, ha tudjuk, hogy Poltnak még Kósa Lajos 1300 milliárdos ügylete sem volt gyanús, a hazai ügyészségek antikorrupciós teljesítménye pedig uniós szinten annyi bírálatot kapott, hogy lapunk értesülése szerint az Orbán-kormány ezért sem engedi nyilvánosságra hozni a Magyarországról szóló GRECO-jelentést.

Szerző

Mészáros turulja Nigériában már régóta létezik

Publikálás dátuma
2018.05.18. 12:49
Mészáros Lőrinc. Fotó: Népszava

Már le is védette sportmárkája nevét Mészáros Lőrinc cégbirodalmának új vállalkozása, a decemberben, a Felcsúton is focizó, majd edzősködő Szélesi Zoltán feleségével közösen alapított Magyar Sportmárka Zrt.

A briliáns turul-2rule szójátékra építő névről viszont kiderült: egy hosszú évek óta létező brand adhatta hozzá az ihletet. Nigériában évek óta működik ugyanis a 2Rule Clothing, egy az Afrikában kedvelt laza eleganciát és mintás stílust hozó divat- és design vállalkozás - számol be a 444.hu.

A sportruháknak egyébként már a logója is egy amerikai képügynökségtől származó stilizált sas minimálisan megváltoztatott változata.

Szerző

Megalakult a negyedik Orbán-kormány

Publikálás dátuma
2018.05.18. 11:37
A képen éppen Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter veszi át kinevezési okmányát Ád
Kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új kabinet.

Áder János államfő a Sándor-palotában a péntek reggel megtartott kinevezési ünnepségen adta át a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. Az alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg. A miniszterelnököt május 10-én választotta újra miniszterelnökké a parlament.

Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt és Süli János tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában, Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát vezeti, a pénzügyminiszter pedig Varga Mihály.

Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai az Országgyűlés délelőtt kezdődő, egyórásra tervezett plenáris ülésén tesznek esküt.

A Sándor-palotában tartott rövid rendezvényen, amelyen beszédek nem hangzottak el, családtagok és munkatársak vettek részt. Az új kormányt rövid műsorral köszöntötték, majd az elnöki hivatal koccintásra invitálta a jelenlévőket.

Miniszteri tabló: MTI

Miniszteri tabló: MTI

Szerző