Tárca movie

Ikonikus formanyelvet alkotott az amerikai filmgyártás: a road movie-t. Az ilyen mozikban végtelen utakon, szinte folyamatos mozgásban történnek meg az események. De a leleményes magyar kormány túltett rajtuk, és kitalálta a tárca movie-t, vagyis az utazó minisztériumokat. Igaz, ez a műfaj nem lett túl népszerű, és nem is szórakoztató, ráadásul nem producerek kaparták rá össze a pénzt magántőkéből, hanem a magyar adófizetők állták a számlát.

Azt homály fedi, hogy kié volt ez a bornírt ötlet, de ismerve a Fidesz pártfelépítését, nem nehéz kitalálni. Az viszont tény, hogy Kósa Lajos már 2010-ben kijelentette, az agrárminisztériumnak vidéken a helye, hiszen a Kossuth tértől 50 kilométeres körzetben nem található jó termőhely. Ez ugyan tényszerűen sem igaz, elég csak Vecsést említeni, de ennél is jellemzőbb, hogy az akkori debreceni polgármester közölte: városában a közegészségügyi hatóság, illetve a megyei könyvtár épülete is befogadhatná a szaktárcát. Talán freudi elszólással így előre jelezte, milyen területek nem érdeklik pártja első emberét.

A Honvédelmi Minisztériumot az ősi királyvárosba és a miniszterelnök gimnazista éveinek színhelyére, Székesfehérvárra helyezték volna át, ám végül az egészből csak annyi lett, hogy a földművelésügyi tárcától a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt átköltöztették Kecskemétre. A minisztériumi dolgozók ugyanis fellázadtak, nem akartak elmenni Pestről. Így a hivatal dolgozóit az adófizetők kontójára egy darabig naponta szállították Kecskemétre és vissza. Igaz, ettől ugyan nem kerültek közelebb a gazdákhoz, mert a döntések persze Budapesten születtek továbbra is.

Most kiderült, két év múlva a „száműzöttek” visszatérhetnek a fővárosba. A tárca movie-ban nincsenek pozitív hősök, csak politikai akarnokság. És még az előadás jegyei sem visszaválthatók.

Szerző
2018.05.19 08:09

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30

Olasz győzelem született a Tour de Hongrie-n

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:11

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott – írja az MTI. A 32 éves Belletti - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt - a Tour de Hongrie második olasz győztese, 1930-ban Vasco Bergamaschi ünnepelhetett. A pontverseny győztese – és így zöld trikós – is Belletti lett, a legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométer össztávú viadal végén.
2018.08.19 16:11