Így gyógyíthatjuk hatékonyan a sportsérülést

Publikálás dátuma
2018.05.25 16:14
Illusztráció: pexels.com
Sportolás közben bármelyik testrészünk megsérülhet. A reumatológus szakorvos elmondta, mit tegyünk, hogy minél hamarabb elmúljon.

Bármelyik ízületünkben jelentkezhet hirtelen fájdalom. Ennek enyhítésére mindig ugyanazt: dinamikus hűtést kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy jeges mirelit zöldséggel vagy hideg vizes borogatással, legfeljebb 2-3 percig lehűtjük a fájdalmas területet, utána húsz percig engedjük visszamelegedni, majd ismét jöhet egy rövid hűtési, utána pedig újra a melegedési fázis. A fájdalom megjelenése utáni 48 órában végzett értréninggel eredményesen minimalizálhatjuk a szövetközi vérkiáramlást – mondta Dr. Pál Mónika reumatológus szakorvos a Népszavának.

A sérülést követő két napban ajánlott vény nélkül kapható diklofenát-, paracetamol-, ibuprofen- vagy szaliciláttartalmú gyulladáscsökkentő tablettát is bevenni. Éjszakára gyulladáscsökkentő krémes borogatást is lehet alkalmazni. A vízszintesnél magasabbra polcolás is segít, mert megakadályozza a további szöveti kiáramlást.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Sokat segíthet a fájdalmas ízületeken a helyesen felhelyezett kineziotape is. A speciális tapasz – megfelelően felragasztva - aktívan megtámasztja, és folyamatosan ingerli a sérült testrészt, amivel elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását. Hatására a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom. És használhatunk támasztó pántokat is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom másnapra fokozódik, illetve ha 2-4 napon belül nem enyhül jelentősen. Az orvosi kezelés további gyógyszeres pakolásból, fiziko-, ultrahang-, vagy lökéshullámterápiából, vagy injekciós kollagénterápiából állhat. Utóbbi kettő a regenerációs folyamatokat segítve gyorsítja a gyógyulást, csökkenti az aktivitásból kieső időszakot. Akkor kezdhetünk újra - fokozatos terheléssel – sportolni, ha megszűnik a fájdalom a mindennapi mozgásnál.

320,86 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.23 19:29
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A bankközi piacon vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest. Az euróval és a dollárral szemben gyengült a forint, míg a svájci frankkal szemben kissé erősödött.
Az euró jegyzése 320,86 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra előtt jegyzett 320,47 forintról. Az euró kedden 320,13 és 321,12 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 280,33 forintról 280,25 forintra csökkent, a dolláré pedig 284,86 forintról 286,12 forintra emelkedett. Az euró este 1,1213 dolláron állt a reggeli 1,1250 dollár után. 
Szerző

Lankadatlan az építőipari lendület

Publikálás dátuma
2019.04.23 19:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az első negyedévben az elmúlt év végéhez képest 15 százalékkal ismét rekordszintre, 1523-ra nőtt az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma – közli az Opten nevű céginformációs szolgáltató.
A termelési mennyiség februárban 48 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – idézik a KSH-t. Igaz, míg az épületek szerződésállománya 50 százalék felett bővült, addig egyéb építmények esetében már visszaesés mutatkozik. Pertics Richárd céginformációs vezető szerint aggodalomra ad okot, hogy míg a korábbi évek a cégtörlések száma beállni látszott, addig az év első három havában az 1182-es érték 17 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest. A hosszú távú egyensúly függ a hatékonyságnövelési lehetőségektől, a 2020 utáni csökkenő EU támogatásoktól, valamint a súlyos munkaerőhiány és a lakásáfa hosszú távú megoldásától is.
Szerző