Fidesz: Aki nincs velünk, az Sorossal van

Publikálás dátuma
2018.06.04. 20:10
A Stop Soros! hatására az ellenzékből is ellenség lesz Fotó: Tóth Gergő
Ha az ellenzéki pártok nem szavazzák meg a Stop Sorost, az annak a jele, hogy Soros zsoldjában állnak - világosodott meg a Fidesz szóvivője.

Ha a Stop Soros!-ról van szó, a keresztény és polgári értékrendű Fidesz nem szégyell Rákosi Mátyás érvrendszeréhez és tárgyalási kelléktárához visszanyúlni. Újraértelmezték ugyanis Rákosi hírhedt „Aki nincs velünk, az ellenünk van!" -axiómáját: Puskás Imre pártszóvivő hétfőn a közmédiának nyilatkozva azt mondta, ha az ellenzék nem támogatja a "Stop Sorost", azzal azt bizonyítja, hogy Soros György zsoldjában áll.

Puskás elismételte a sokszor hangoztatott és soha nem bizonyított állítást is, hogy „a Soros-hálózat azért támadja a Stop Soros-törvénycsomagot és az alkotmánymódosítást, mert be akarják telepíteni a bevándorlókat Európába”. Arról is határozott véleménye volt, hogy az Amnesty szervezésében hétfőn 50 civil szíves léggömbbel tüntetett a megfélemlítőnek és kirekesztőnek tartott törvényjavaslat ellen – a szóvivő szerint ez is csak a Soros-hálózat aknamunkája.

A kormány barát-ellenség felismerő rendszere alapján jelenleg csak a Jobbik nem gyanúsítható meg Soros-háttérrel. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn egyértelműen jelezte: a frakció jelenlegi formájában nem támogatja sem az alaptörvény-módosítást, sem a "Stop Soros" törvénycsomagot. Nemet mondott a DK, és hasonlóan nyilatkozott a napokban az LMP és a Párbeszéd vezetősége is, a Jobbik viszont nem zárkózott el teljes mértékben a csomagtól, mint képviselőjük Mirkóczki Ádám május 30-án megjegyezte, megvárják, hogyan formálódik tervezet a parlamenti viták során.

A parlament kedden vitatja meg az emberi jogi szervezetek munkáját ellehetetlenítő, a jogvédőket kriminalizáló javaslatcsomagot. ha ez megtörténik, a rászorulók, menedékkérők segítői börtönbe is kerülhetnek – egy év börtön járhat  például egy menekültnek adott szendvicsért, takaróért is  Mint a Magyar Helsinki Bizottság figyelmeztetett, a törvény a bírósághoz fordulás jogát is korlátozná: ha egy jogvédő ellen büntetőeljárás indul, azzal kitiltható a tranzitzónából.

Egy külföldi menekült egyedül, szakmai segítség nélkül biztos, hogy nem tud boldogulni a hazai jogrendszerben. Ilyen fokú jogkorlátozás legutóbb az ötvenes években történt Magyarországon – mondta a Stop Sorosról hétfőn Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) társelnöke, aki szintén beszédet mondott az Amnesty Kossuth téri tüntetésén.

Szerző

Trambulin rugói közé zuhant egy gyerek - A szülők mellé állt az ombudsman

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:25
Illusztráció: FRANK MAY / picture alliance / DPA
Az ombudsman szerint a jogszabályok nem garantálják megfelelően a gyermekek védelmét és biztonságát a magántáborokban. A vizsgálatát egy édesanya kérte, akinek a gyermeke egy nyári táborban a trambulinozás közben a fedetlen rugók közé csúszott, majd sebeit konyharuhákkal próbálták bekötni.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely László panaszbeadvány nyomán megvizsgálta egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Az ombudsman az emberi erőforrásokért, valamint a fogyasztóvédelemért felelős miniszterhez fordult.

A biztos vizsgálatát egy édesanya kérte, akinek a gyermeke tavaly egy nyári táborban a védőfelszerelés nélküli trambulin használata közben a fedetlen rugók közé csúszott, és súlyos lábsérülést szenvedett, hosszú kórházi ellátásra szorult. A helyszínen nem volt egészségügyi felszerelés, a sebet konyharuhával kötözték be. A táboroztató felelősségét az anya hiába próbálta megállapíttatni a hatóságokkal, amelyek szerinte nem tették meg a szükséges intézkedéseket. A népegészségügyi hatóság később a trambulint ellenőrizte, de akkor a védőfelszerelés már megvolt.

Az ombudsman jelentéséből kiderül: az egészségügyi hatósági ellenőrzés során nem vizsgálták, hogy a táboroztató a táborozás teljes időtartama alatt biztosította-e kiképzett elsősegélynyújtó jelenlétét, és arra sem tértek ki, hogy a táborban volt-e elkülönített betegszoba. A hatóság azt pedig nem észlelte, hogy a játszótéri eszközök biztonságának vizsgálata nem az ő, hanem a fogyasztóvédelmem hatásköre.

Székely László rögzítette: a gyermekjogi egyezmény szerint az egyes szakjogági területeket úgy kell összehangolni, hogy átfogó, következetes védelmi rendszer jöhessen létre.

Az ombudsman aggályosnak tartja, hogy a magánszektor által szervezett nyári táborozás esetében hiányoznak azok a garanciák, amelyek megfelelően biztosítanák a gyermekek legjobb érdekeit. Nem elfogadható, hogy a táboroztatás alapvető, a gyermekek testi-lelki épségét garantáló feltételei teljes mértékben a profitorientált szolgáltatók mérlegelésére vannak bízva - állapította meg.

Székely László megfontolásra javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a gyermekek biztonságát szavatoló feltételek, a kiszámíthatóság, az egyértelműség, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvének biztosítása érdekében komplex módon vizsgálja felül a magánszektor táboroztatási feltételrendszerét, szabályozását. A fogyasztóvédelemért felelős szaktárcánál pedig kezdeményezte, hogy rendeljen el a magánszektor által szervezett táborok játszótéri eszközeinek biztonságával kapcsolatos országos, átfogó vizsgálatot.

Szerző

Nem tehetettek esküt a Párbeszéd és az LMP új képviselői

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:19
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és új parlamenti képviselője Fotó: MTI / Mónus Márton
Elmaradt a napirendben is szereplő eskütétel, Kövér László szerint elég  lesz később foglalkozni a dologgal.

Nem hívták össze a parlament mentelmi bizottságát, így nem tehette le esküjét hétfőn két új ellenzéki képviselő, tudta meg az Index.

Hohn Krisztina az LMP-be kerülne be, Gémesi György helyére, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergelyt váltaná a Párbeszédben. Az eskütétel a parlamenti napirendben is helyet kapott – a házszabály szerint az új képviselők választási iratait a mentelmi bizottságnak kellene megvizsgálnia, mielőtt beiktatják őket, a bizottságot azonban egyszerűen nem hívták össze.

Hogy miért, arra nincs magyarázat, és Kövér László házelnök sem akart foglalkozni a témával: amikor Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért, Kövér így reagált:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

Kocsis-Cake-nek és Hohnnak így meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amire talán csak a jövő héten kerül majd sor. Ez alapján kétségesnek tűnt Hadházy Ákos eskütétele  is, LMP-s képviselő azonban hétfő este átesett a ceremónián. A politikust csak négy ember hallgatta végig, mivel a napirendi felszólalások után kapott időpontot – ő azonban örült a szerény érdeklődésnek. Mint lapunknak elmondta, amúgy sem akart részt venni a hivatalos nagy ceremónián, hiszen nem tartja legálisnak a választásokat és azok eredményét. 

Kényelmi okból maradt el

A Párbeszéd később magyarázatot kapott rá, miért csuklóztatták képviselőiket: a nem hivatalos magyarázat a kényelmi ok volt – a mentelmi bizottság állítólag azért nem ült össze hétfőn, mert a vidéken élő bizottsági tagok délután két óra előtt nem tudtak volna Pestre érni, hogy kiadják Kocsis- Cake hivatalos igazolását.

Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” - írta közleményében a párt.

Szerző
Frissítve: 2018.06.04. 22:07