Cukor nélkül is lehet édes az étel

Publikálás dátuma
2018.07.06 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
Sokan jutottak már el a cukorfogyasztás visszafogásának gondolatáig, de mivel nem könnyű eligazodni a helyettesítők kínálatában, dietetikus segítségét kértük.
Tény, hogy jót tesz az egészségünknek, ha az energiában gazdag, de hasznos tápanyagot nem tartalmazó alapanyagot minél inkább kiiktatjuk az étrendünkből. Ettől még, ha nem szeretnénk, nem muszáj lemondanunk az édes ízekről, hiszen különböző cukorhelyettesítő alapanyagok állnak rendelkezésünkre – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának.

Hogyan válasszunk?

A dietetikus azt javasolta, határozzuk meg, mire használnánk, mit várunk a kiválasztott cukorpótlótól. Ha például sütnénk-főznénk, csak a hőstabilak jöhetnek szóba. Az édesítő erőn és a mellékízen kívül fontos szempont lehet az is, hogy a cukorhelyettesítő mennyire emeli meg a vércukorszintet, van-e inzulinelválasztó hatása. Érzékenyebb emésztőrendszer esetén pedig az is, hogy okoz-e puffadást, hasmenést. 
A cukorpótlóknak alapvetően két nagy csoportja létezik: a mesterséges ízesítők és a természetes cukorpótlók. Közös tulajdonságuk, hogy nem karamellizálhatóak. Előbbieket, ahogy a nevük is mutatja, mesterségesen állítják elő, négy fajtájukkal: a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K, vagy ezek kombinációjával találkozhatunk.
A szacharint azért szokták kevesen választani, mert kifejezetten fémes íze van, a többi mesterséges édesítő, ha nem nagy mennyiségben használjuk, mellékízmentes. A hevítésével, ahogy az aszpartáméval sem, nem érdemes kísérletezni, mert elvesztik az édességüket. A ciklamát és az aceszulfám-K viszonylag jól bírja a hőt, 160 fok körüli hőmérsékletre melegítve sem változik meg az ízük, de magasabb hőfokon már igen, sőt kesernyéssé is válhatnak. Élesztős sütemény készítéséhez nem alkalmasak, mert a gombák nem tudják úgy felhasználni ezeket a szereket, mint a cukrot. 
Sokat lehetett arról hallani, hogy a mesterséges édesítőknek mindenféle egészségkárosító, akár rákkeltő hatása is lehet, de ennek a gyanúja is csak akkor merült fel, amikor olyan hatalmas adagokban használták ezeket az anyagokat, amelyeket fizikai lehetetlenség elfogyasztani. Hivatalosan ezek a feltételezések nem igazoltak, viszont ezek az anyagok másképp bomlanak le, mint a cukor, le tudnak jutni a vastagbélbe, így nagyobb mennyiség fogyasztása esetén puffadást, de akár hasmenést is okozhatnak. Ezért a csomagoláson jelzett, egyébként hatalmas, napi mennyiséget nem célszerű túllépni. 
A természetes cukorhelyettesítők közül a legismertebbek a xylit vagy xylitol, az eritrit vagy eritritol és a sztívia. 
A xylitet nyírfacukornak is hívják, mert először nyírfából állították elő, ma már főleg kukoricarostból készítik. Ezt a cukoralkoholt, vagyis poliolt tartalmazzák a gyümölcsök és a zöldségek rostjai is, sőt az emberi szervezet is képes kis mennyiségben az előállítására. Fontos tudni, hogy a xylitnek van szénhidráttartalma, igaz, 40 százalékkal kevesebb, mint a cukornak. Ezzel cukoranyagcsere-zavar, cukorbetegség és kalóriaszámolós diéta esetén számolni kell. A glikémiás indexe viszont nagyon alacsony, 7-8-as, azaz nagyon lassan emeli a vércukorszintet. Nincs mellékíze, és állítólag mivel a szájban lévő baktériumok nem tudják megemészteni, védi is a fogakat. Ez az oka annak, hogy a cukormentes rágógumikat nyírfacukorral szokták édesíteni. Az édesítő ereje olyan, mint a cukornak. Mivel le tud jutni a vastagbélbe, arra érzékenyeknek puffadást, hasmenést okozhat. Igaz, ha sűrűn használjuk, egy idő után a szervezet hozzászokik, és egyre kevésbé hat. Embereknél csak nagyon nagy, 20 dekányi mennyiség elfogyasztása után okozhat vércukorszint csökkenést, de állatoknál már akár egy-két gramm is veszélyes lehet, ezért kutyának és macskának ne adjunk xylitet, - egyébként más édesítőszert tartalmazó ételt sem -, mert akár meg is ölheti - figyelmeztetett a dietetikus.
Az eritrit szintén cukoralkohol az, amelyet kukorica- és búzakeményítőből állítanak elő, de kis mennyiségben a gombák, a körte, a dinnye, a szőlő és az erjesztéssel készített sajtok is tartalmazzák. Annyival „jobb”, mint a xylitol, hogy szénhidrátmentes, a glikémiás indexe is 0. Az édesítőereje kicsit gyengébb, mint a cukoré, ezért 30-40 százalékkal nagyobb mennyiséget érdemes használni belőle, mint amennyit a recept ír. Sütésállónak mondható, de ennek tetőfokát is 160 foknál szokták meghatározni, egy komolyabb hőhatás elveheti az édes ízét. Mellékíze nincs, de a fogyasztásakor sokan hűvös érzést tapasztalnak. Nem okoz puffadást, mert a legnagyobb része már a vékonybélből felszívódik, kiválasztódik. 
A sztívia, vagy más néven jázminpakóca, édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő gyógyhatásokkal is rendelkező növény Dél-Amerikában őshonos. A leveléből készítenek energiamentes – por, szirup és tabletta formájában is elérhető - szert, amelynek nagyon erős az édes íze, a cukorénak akár két-háromszázszorosa is lehet. Ezért gyakran eritrittel keverve finomítják. Jótékonyan hat a vércukorszintre, a magas vérnyomásra, javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású és a fogakat sem rontja. Ha viszont túl sokat teszünk az ételbe, italba, mellékíze is van. A glikémiás indexe nullás és emésztőrendszeri panaszokat sem okoz. 
Természetes, de egyáltalán nem szénhidrátmentes cukorpótló a fruktóz is. A gyümölcscukor nem azonnal emeli a vércukorszintet, hanem csak azután, hogy a májban glükózzá alakul. Ha nem a természetes környezetében, azaz gyümölcsben: rostokkal, savakkal és folyadékkal együtt fogyasztjuk, a tulajdonságai megváltoznak: gyorsan megemeli a vércukorszintet. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, a vérzsírszinteket, főleg a trigliceridét is meg tudja emelni.
Arra minden cukorhelyettesítőnél érdemes figyelni, hogy 
ne édesítsük túl az ételeinket, italainkat, mert édesszájúbbakká tehetnek.
Egy idő után nagyobb mennyiségű édesre vágyunk, és többet eszünk a cukorral ízesített ételekből is – mondta Barcza Zsuzsanna.
2018.07.06 14:14
Frissítve: 2018.07.06 14:14

Ingyenes ultrahang vizsgálatokkal csökkentik a várólistát Budapesten

Publikálás dátuma
2018.09.25 10:05

Fotó: Oltalom/
Ingyenes ultrahang vizsgálattal segíti a hosszú várólisták csökkentését az Oltalom Karitatív Egyesület. Csütörtöktől október végéig várják mindazokat, akik akár hónapokat is kénytelenek várni a szűrésre.
A hosszú várólisták miatt sokak akár hónapokat kénytelenek várni egy ultrahang vizsgálatra. Az Oltalom Rendelő ezen a helyzeten igyekszik átmenetileg javítani: szeptember végétől egész októberben 500 díjmentes vizsgálatot ajánl fel az arra rászorulóknak. 
A teljes értékű vizsgálatokat radiológiai végzettséggel rendelkező orvosok végzik. A vizsgálat végén a páciensek szakvéleményt/leletet kapnak, amely ugyanolyan értékkel bír, mint amilyen egy társadalombiztosítás keretein belül történő kivizsgálás lelete - derül ki a szervezet közleményéből.
Olyan betegeket tudnak fogadni a Dankó utcai rendelőjükben, akik már rendelkeznek beutalóval; legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot; és a vizsgálat előtt telefonon bejelentkeznek. Időpontot egyeztetni szeptember 24-től hétköznap 8:00 és 14:00 óra között lehet a +36 70 529 3911-es telefonszámon. A jelentkezéshez szükség van a páciens nevére, telefonos elérhetőségére és a beutalójának jobb felső sarkában található naplószámra. 
2018.09.25 10:05

Tudta? A mellrák minden nyolcadik nőt érint

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:56
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy az érintett, 45-65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre - közölte az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke hétfőn.
Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14 százalékkal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma. Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszantartó, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség.
A kötelező éves szűrésre járók számának országos átlaga ugyan meghaladta az ötven százalékot, de vannak olyan területek, ahol ez az arány csak 17 százalék. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy minél több ember figyelmét hívják fel az emlőrákszűrés fontosságára, valamint, hogy csökkentsék a mellráktól való félelmet.
Jó Marianna, az egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a hagyományossá vált lánchídi sétát idén szeptember 30-án tartják "Minden nő számít!" szlogennel. A szűrések fontosságát hangsúlyozó akció előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, a programot pedig könnyűzenei koncerttel zárják.
Az alelnök felhívta a figyelmet, a mellrák nem megelőzhető betegség, Magyarországon pedig minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, ezért is fontos részt venni a szűrésen.
Palugyai István, a Magyar Tudományos Újságírók örökös tiszteletbeli elnöke azt mondta, a hídséta előtt adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat, amelyet a januárban elhunyt újságíró emlékére alapítottak. A díj célja, hogy ébren tartsák a témát a médiában.
Bánfi Ildikó, az egyesület egyik nagykövete azt hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok ellenőrizzék magukat otthon, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz.
Témák
mellrák
2018.09.24 15:56