Rászorulók kapják a béremelést – ígéri az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.07.20 13:49
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A Párbeszéd mellett, a Jobbik, az LMP és a DK parlamenti képviselői is jótékony célokra fordítanák a napokban megszavazott béremelést. Az MSZP még nem döntött, a Fidesz nem válaszol.
Karitatív célokra fordítaná a legtöbb parlamenti frakció azt a plusz forrást, amit a részben kényszerből megszavazott vagy elfogadott béremelés után kapnak – válaszolták az ellenzéki pártok a Népszava kérdésére. Először a Párbeszéd képviselője, Kocsis- Cake Olivio jelentette be, hogy bár nem támogatták a fizetésemelést, képviselőik jótékony célra – a vidéki autonóm közösségek vagy a független sajtó támogatására – ajánlják fel a fejenkénti plusz 200 ezer forintot.  
Az LMP a  bérválság közepén elfogadhatatlannak tartja a béremelést. „Képviselőink jótékony célra fogják fordítani a többletpénzt, és az általuk meghatározott prioritások alapján döntenek az összeg felhasználásáról, legyen szó többek között az otthonápolást segítő szervezetek vagy rászoruló egyszülős családok támogatásáról” - válaszolt a párt sajtóosztálya.
A Jobbik jelezte, képviselőik már parlamentbe kerülésük óta jótékonykodnak. 2016 óta pedig tiszteletdíjuk 10 százalékát saját karitatív szervezetüknek, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványnak adják, amihez „a megemelt fizetésekből még több jut” - vagyis, nem a béremelés teljes összegét küldik el a szeretetszolgálanak. Az említett alapítványt az ex szkinhed Sneider Tamás vezeti: a szervezet hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztatását segíti, rászoruló családokat támogat, és nem mellékesen a szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom gyermektáborát is finanszírozza.  
A DK nemet mondott a kormánypárti indítványra, szóvivőjük, Gréczy Zsolt szerint karitatív célokra fordítják a bértöbbletet. „A DK Segít nevű szervezetünk évek óta részt vesz segélyakciókban, ezt a pénzt is ruhaosztásra, ételosztásra fogjuk fordítani” – mondta lapunknak Gréczy  
Az MSZP válasza kevesebb konkrétumot tartalmazott: „Az MSZP a július 30-i elnökségi ülésén dönti el, hogy milyen jótékony célra ajánlja fel a képviselői fizetésemelését” – üzente a párt sajtóosztálya. A Fidesz nem is válaszolt levelünkre.

Nyomás alatt szavaztak bérükől

A július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteriaelemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. A döntést az ellenzéken belül is megosztottság fogadta, tekintve, hogy a kormánypárt a frakciók támogatási rendszerének átalakításával részben belekényszerítette őket a béremelés megszavazásába (mint megírtuk, a Fidesz olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről). A szavazás után Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésben ment neki a béremelésre voksoló politikusnak, igaz, a HVG cikke szerint ő sem volt jelen a szavazás idején, a DK parlamenti frakciójának tagjai pedig ettől még ugyanúgy megkapják a pénzt.    Az LMP, a DK és Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak a javaslatra (a Párbeszéd esetében csak az MSZP-tag Burány Sándor nyomott igent), a Jobbik összes jelenlévő politikusa viszont megszavazta a kormánypárti indítványt. Az MSZP frakció harmada igennel, három tagja nemmel voksolt – hat tag pedig nem szavazott, köztük Tóth Bertalan pártelnök is, aki részt sem vett a szavazáson. A volt jobbikos, jelenleg független Dúró Dóra nemmel szavazott, ahogy a korábbi LMP-társelnök, jelenleg szintén független Hadházy Ákos is. A függetlenek közül csak az ex-Párbeszéd tag Bősze Anett tartózkodott. A kormánypárt természetesen igent mondott saját felvetésére, így a parlament 163 igen, 23 nem szavazattal és 1 tartózkodással  elfogadta a képviselői fizetésemelést. 
2018.07.20 13:49
Frissítve: 2018.07.20 17:16

"Meg kell mutatni magunkat, harcolni kell" - Tovább tüntetnek a rabszolgatörvény ellen (videó)

Publikálás dátuma
2018.12.14 17:51

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Az ellenzéki pártok képviselőinek felszólalásával megkezdődött a rabszolgatörvény elleni újabb demonstráció a Kossuth téren. A folytatódó tiltakozásba a szakszervezetek is bekapcsolódnak. Egyelőre mintegy ezer ember tüntet a téren.
Cikkünk frissül

Elegünk van! - skandálja a tömeg

Az LMP-s Schmuck Erzsébet beszél. Milyen dolog az, hogy elmennek külföldre dolgozni az emberek? - teszi fel a kérdést. Főleg foglalkoztatási problémákról beszél, azt mondja, sokat ettől a kormánytól nem várhatunk. Követeli, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt a kormány. Rabszolgatörvény helyett tisztességes béreket! - mondta az LMP képviselője. Közben a tömeg elkezdi skandálni: "Elegünk van! Elegünk van!" 

A könnygáz és a gumibot összekovácsol

A párbeszédes Tordai Bence arra kérte a tüntetőket, telefonjuk lámpájával világítsanak magukra, mert ők jelentik a megoldást a jövőre. Erősek, és egyre erősebbek lesznek, rendőrök gumibotjai és könnygáz kovácsolja össze őket. Ők maguk a média… Ekkor megszűnt a hangosítás, így Tordai szavait a körülötte állók kiabálják a hátrébb állóknak.  A képviselő arról beszél: Ez nem egy-egy emberről szól, hanem közösségekről, és mindenki közösségekből jön. Egy idei működik, de aztán a tömeg rákezdi: Demokráciát! Demokráciát! Tordai szerint együtt küzdenek a rabszolgatörvény ellen, s együtt erősek.

Vadai Kövérnek üzent

Vadai Ágnes a DK-ból azzal kezdi, nem normális, hogy azokról, akik nem értenek egyet a kormánnyal, azt mondják, hogy Soros-ügynök, hazaáruló, s nem is magyar. Pedig az ellenzék a kisebbséget képviseli. A korábbi években az ellenzéki tüntetések nem tartottak elég ideig, s így nem hoztak sikert, de most láthatóan valami megváltozott. Egységes az ellenzék, s  
Kövér Lászlónak üzenik, nem fáj nekik a büntetés:
ha ez az ára a szabad Magyarországnak, akkor vegyék el a fizetésüket, megéri.  
Van Út a börtönbe program, s a kormánypártiak ennek részesei lesznek. Nincsen szabad sajtó, szabad választás, helyette szombati munkalehetőséget kaptak az emberek. A rendőrökről megjegyezte, az elmúlt napokban néhányan jogellenesen léptek fel a tüntetők ellen, de nem ők tehetnek róla, hogy a tüntetőket jogsérelem érte. A rendőröket is kihasználja a hatalom. Ne a rendőrökre haragudjanak a demonstrálók, hanem akiket nekik védeniük kell. Orbánra, vagy Áderre, aki ugyan államfőnek hazudja magát, de a kormány bábja. A vasárnapi tüntetésen teljes spektrumában ott lesz az ellenzék, Vadai viszont külön meghívta rá a pártok, az érde-kképviseletek, a civil szervezetek nőtagjait. Ha mindenki egyesíti erőit, létrejöhet a nagy álom, az európai, szolidáris, szabad Magyarország.

Nem többet dolgozni, többet keresni akarnak az emberek

Ötvenezer nő tagja van a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a nevükben állok itt, mondja Herczegh Mária, az érdekképviselet nőtagozatának vezetője. Az önként vállalt túlóra, amire Orbánék hivatkoznak, új fogalom a történelemben. Nem többet dolgozni, hanem többet keresni akarnak az emberek. A túlóra tönkreteszi a családokat: milyen családmodell van annak a kormánynak a fejében, ami ezt rákényszeríti az emberekre. A munkaidőkeret, kizárja a havi szintű munkaóra-elszámolást, vagyis a kormány hazudik. A szakszervezetek pedig nem tudnak mit tenni, hiszen ellehetetlenítették őket, ezért kénytelenek demonstrálni. A rabszolgatörvényről sem egyeztetett velük senki. Egy rendes országban ez nem fordulhatna elő. A túlóraszám már megvan, azt viszont még nem tudni, mennyi lesz jövőre a minimálbér.

Beteg despotákról beszél a jobbikos szónok

Kedves ellenzéki huligánok, liberális anarchisták! – köszönti a tüntetőket a jobbikos Varga-Damm Andrea. Mit keres egy színpadon egy liberális, egy jobboldali, egy baloldali vagy zöld? A nép boldogulását. Amit 1990-ben azok ígértek, akik most beteg despotaként uralkodnak a nép fölött. Akik a második legszegényebb társadalmat hozták létre az EU-ban. Pedig itt dolgoznak legtöbbet az emberek. Keleti bérekért, nyugati árak mellett. Két-három másodállás kell, hogy fennmaradjanak a családok. Szerdán ráadásul nemcsak a 400 órás túlóráról döntött a kormánytöbbség. hanem a demokrácia lebontásának két fontos intézményéről: a közigazgatási bíróságról, illetve a honvédelmi rendszer átalakításáról, mely lehetővé teszi az Orbán-kormánynak, ha megbukik, katonai puccsal visszavegye a hatalmat. Bármikor, szinte feltétel nélkül rendkívüli helyzetet hirdethet a hadsereg főparancsnoka. A közigazgatási bíróságok pedig meg fognak tiltani minden demonstrációt január 1-től. Az ellenzéki pártok küzdenek, de a nép támogatása nélkül ez nem megy. Készek a kormányzásra, de az emberek támogatása nélkül nem megy. Láttatok már olyan rendőrt, ügyészt, bírót, tanárt, adóellenőrt, aki nem demokráciát akar? Mivel ilyen nincs, nem fogják végrehajtani Orbán Viktor demokráciaellenes intézkedéseit. Orbánon szerdán látszott, hogy gyenge, zavartan nevetgélt, miközben Raszputyinok állták körül, akik viszont, ha úgy adódik, azonnal félreállítják. Álljatok készen, ha lépni kell, de ne üljetek fel a provokátoroknak! - kéri a tüntetőket, s hogy ne lépjék át az erőszak határát, mert az eszköz lesz a hatalom kezében.  

Vasárnap is tüntetni kell

Donáth Anna, a Momentum alelnöke következik, akit csütörtöki tüntetésről bevittek a rendőrök, s csak ma reggel engedték ki. A letartóztatásokról beszél, s megjegyzi, a rendőrök egy része sem ért egyet azzal, hogy fel kell lépniük a demonstrálók ellen. Őket is túlórára kényszerítik. Fárasztó napok vannak már a tüntetők mögött, de még fárasztóbbak jönnek. Pedig vasárnap, a nagy demonstráción mindenkire szükség lesz. mert meg kell mutatni, hogy ott vannak, azoknak is, akik nem tudnak, vagy nem mernek kimenni tüntetni. 

"A jogtalanság ellen tömegek mozdultak meg"

A Parlament előtt a Kossuth téren rengeteg a rendőr, s az épületet védő sorfal jó néhány méterrel előrébb került, azaz elvileg így messzebb tudják tartani az embereket az ország házától. A szónokoló Kunhalmi Ágnes szerint a történelem a példa, hogy a jogtalanság ellen tömegek mozdultak meg. Ilyen a mostani helyzet is, a rabszolgatörvény törvénytelen, emellett rengeteg embert ellehetetlenít. A Fidesz mégis keresztülverte, méghozzá házszabályellenesen, Kövér László házelnök vezetésével, aki sorozatos jogsértéseket követett el. Kunhalmi az általános jogokról beszél, s amikor odaér, hogy a Fidesz 80 ezer, az iskolából lemorzsolódó gyerektől vonta meg az oktatáshoz való jogot, hatalmas fújolás kezdődik. A Fidesz tönkreteszi az országot, ezért gyűltek-gyűlnek ma össze baloldaliak, radikálisok, liberálisok, zöldek és jóérzésű konzervatívok, diákok és munkások, hogy ez ellen tiltakozzanak, s jelezzék, így nem mehet tovább. Olyan történelmi helyzet van ma Magyarországon, hogy össze kell kovácsolni azokat az erőket, amelyek nem törődnek bele az Orbán-kormány uralmába. Magyarország többet érdemel, a magyarok nem lehetnek másodrendű állampolgárok a saját hazájukban. Össze kell kapaszkodni, megmutatni magukat, s harcolni kell! Ha Orbán még egyszer kétharmadot szerez, veszélybe kerülnek az ellenzéki pártok, a Momentumot és a Párbeszédet már most is támadja az ÁSZ.

Minden ellenzéki párt felszólal

A demonstráció 17 órakor kezdődött a Kossuth Lajos téren. Azt, hogy egyre szélesebb a résztvevők köre, jelzi, hogy az ellenzéki pártok mellett a szakszervezeti szövetség is csatlakozik az utcára vonulókhoz, a Jobbik vidékről hív szimpatizánsokat, illetve több városban lesznek már megmozdulások. A tüntetés Facebook-oldala szerint beszédet mond az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Varga-Damm Andrea a Jobbikból, Tordai Bence (Párbeszéd), a DK-s Vadai Ágnes, Schmuck Erzsébet (LMP), Donáth Anna (Momentum, őt bevitték a rendőrök az előző esti tüntetésről), Herczegh Mária a szakszervezeti szövetségtől, valamint Szíjártó Imre CEU-s hallgató és Krasznahorkai Emma szervező.
Készül a mentőszolgálat is: két mentőautót küldenek a térre a rendőrség kérésére. A téren egyelőre kevesen vannak, az összegyűlt tüntetők a híressé vált karácsonyfa közelében hallgatják a beszédeket, ezekben a percekben Kunhalmi Ágnest, mögötte az MSZP és a Párbeszéd zászlóját látni. A szervezők ezúttal is hosszú éjszakára készülnek, azt írták: nemcsak 6 óráig lesznek.
2018.12.14 17:51
Frissítve: 2018.12.14 18:17

Pánikban a családok, nem tudják, hova viszik az elfogott tüntetőket

Publikálás dátuma
2018.12.14 17:00

Fotó: / Tóth Gergő
Volt olyan anya, aki eltűntként jelentette be fiát, a rendőrségtől alig lehet megtudni valamit a Kossuth térről elvitt tiltakozókról.
A szerdai és a csütörtöki tüntetéseken a demonstrálók és a rendőrök is keményebbek voltak, mint az elmúlt időszakban bármikor. Két nap alatt 51 tüntetőt állítottak elő, és 22-t fogva is tartanak – írja a 24.hu.
Ráadásul több szülő arról számolt be, hogy csak nagyon nehezen tudták meg, mi történt a gyerekükkel, és minden információt így sem kaptak meg a rendőrségtől. Legalább egy esetben
odáig fajult a dolog, hogy egy édesanya eltűntként jelentette be a fiát, mert egy napon át nem találták egyik budapesti kapitányságon és fogdában sem.
A portál az ő, Tamás történetét mutatta be, ami jól illusztrálja, milyen nehéz napokat okozhat a rendszer azoknak, akiknek egy rokonuk, ismerősük fogdába kerül egy tüntetésről.
Itt vannak a rendőrök, körbevették az embereket, nem engednek át senkit, és igazoltatni fognak, most le kell tennem
– ez volt az utolsó mondat, amit Tamástól hallottak csütörtökre virradó éjjel 2 óra körül. Egy barátjának mondta ezt a Dob utcából telefonon. Nem sokkal később már hiába hívták, a telefonja ki volt kapcsolva, és ez azóta sem változott, ismerősei nem tudják elérni Tamást.
Megígérte, hogy ír, amint hazaér, de csütörtök reggel sem jelentkezett. Ekkorra már idegesek lettek az ismerősei, mert sosem csinált ilyet, nem szokott eltűnni. Ráadásul a szerdai tüntetésre is csak kíváncsiságból ment ki este 11 után, amikor végzett a munkában, a telefonban is arról beszélt, hogy csak nézelődött, ezért azt gondolta, hogy az igazoltatás után mehet haza. Nem így lett. Reggel minden ismerőse, rokona telefonálgatni kezdett: végighívták a kórházakat, rendőrkapitányságokat, de sehonnan nem kaptak érdemi információt. A rendőrség nem is adhat ki ilyet telefonon, mert nem tudják ellenőrizni a telefonáló személyazonosságát. Ezután egy hozzátartozó személyesen indult a BRFK központjába, a Teve utcába, miután azt a tippet kapta, hogy az ottani panaszirodában tudnak segíteni. Körülbelül egy órát ültem ott, a rendszer lefagyott, úgyhogy telefonálgatni kezdett az egyébként segítőkész ügyintéző, aki nem értette, miért keresik többen ilyen kérdésekkel őket, amikor minden kapitányságon elérhető az a rendszer, amely alapján meg tudják mondani, hogy hol van valaki fogva tartva – idézte fel a rokon, aki a Teve utcában megtudta, hogy a X. kerületi kapitányságon lehet Tamás. Ekkorra már több kapitányságról is elküldték a családot azzal, hogy nem tudnak nekik semmiben segíteni. Tamás édesanyja ezért aggodalmában a lakóhelye szerinti kapitányságon eltűntként jelentette be a fiát.
Majd csütörtökön este 8 órakor jelentkezett egy rendőr az anyánál, hogy kihallgatták Tamást, és közölték vele, hogy az Aradi utcai fogdába fogják átszállítani. Az anya kérésére sem mondták el, miért tartják fogva a fiát, arra hivatkozva, hogy Tamás nagykorú. A törvény szerint valóban nem kell ezt elárulni ilyen esetben, egyedül a fogvatartott ügyvédje kaphat információt. Annyit mindenesetre sikerült kideríteniük, hogy Tamást szabálysértés elkövetésével vádolhatják. Tamás édesanyja péntek reggel 9 órakor megjelent az Aradi utcában, hogy ruhát vigyen neki, de kiderült, hogy a fiú nincs azon a helyen, ahol a rendőrség szerint lennie kellene.  Ekkor pánikszerűen hívták fel a X. kerületi kapitányságot. Kiderült, hogy Tamást még nem szállították át a fogdába. Arra hivatkoztak a kapitányságon, hogy túl sok az ügy, nem sikerült mindent elintézni. Illetve azt is mondták, hogy „a főfogdát felújítják”, ezért vitték különböző kapitányságokra a tüntetésekről az embereket. Az édesanya erre megnyugodott, töröltette az eltűnt személyek listájáról a fiát.
2018.12.14 17:00