Nyerges dobta Simicska embereit

Publikálás dátuma
2018.07.25. 19:44

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A várakozásoknak megfelelően leváltották a Közgép, a Mezort és a HírTV vezetőit, miután megkapta a GVH jóváhagyását adta a teljes csomag átadására.
Miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyásával végrehajthatóvá vált Nyerges Zsolt irányításszerzése a korábbi Simicska-érdekeltségek felett, az új tulajdonosi döntésnek megfelelően szerdán megtörténtek a személycserék a HírTV Zrt., a KÖZGÉP Zrt. és a Mezort Zrt. élén – közölte a Közgép. Az amerikai kitiltási botrány kapcsán megismert Vida Ildikó a KÖZGÉP Zrt. és a Mezort Zrt. elnökségéről is lemondott, mindkét társaságban Nyerges Zsolt tér vissza az igazgatóság vezetésére. Tóth Marianna és Nagy Ajtony Csaba szintén lemondott a társaság felügyelőbizottságában viselt tisztségéről. A tulajdonosi döntés szerint Pauwlik László visszatér a HírTV Zrt. vezérigazgatói posztjára. A társaság igazgatósága megszűnt, Fonyó Károly eddigi elnök és Faragó Csaba eddigi vezérigazgató távoztak a csatornától.  Mint arról részletesen beszámoltunk, Simicska Lajos teljesen kivonul a magyar üzleti és politikai életből, minden érdekeltsége együtt Nyerges Zsolthoz került. A GVH jóváhagyásával a tulajdonosi kivásárlás tranzakciói lezárultak. 
Szerző

Ágyúval üldözik el a turistákat - Segítséget kér egy balatoni polgármester

Publikálás dátuma
2018.07.25. 19:13
Seregélyek - illusztráció
Fotó: OLIVIER BORN / Biosphoto
10-12 másodpercenként megszólal a seregélyek távoltartására szolgáló eszköz.
Horváth László (független) polgármester az MTI-nek szerdán azt mondta: évek óta ismétlődő problémáról van szó. A helyzet azért romlott idén, mert a szokottnál jóval hamarabb érik a szőlő. 
A turisztikai csúcsszezon közepén kora reggeltől estig 10-12 másodpercenként durrognak a hangágyúk, és emiatt nagyon sok vendég elmegy a településről

- mondta a polgármester.

Az önkormányzat korábban megtiltotta például a hétvégi fűnyírást is a belterületén, de külterületről származó zaj ügyében nem illetékes. A csendháborítás rendőrségi hatáskörbe került, valamint a kormányhivatal környezet- és természetvédelmi hatósága intézkedhet ilyen ügyekben - ismertette a polgármester.
Volt, aki rendőrségi feljelentést tett, de előfordult már önbíráskodás is, megrongáltak egy hangágyút.

A szőlőtermesztés a Balaton-régió meghatározó ágazata, és a gazdáknak az egész évi munkájukat kell ilyenkor megvédeniük a seregélyektől - nyilatkozta az MTI-nek Laposa Bence borász, a balatoni borvidék több borászatát és vendéglátó helyét képviselő Balatoni Kör elnöke. A tó északi partján is akadnak lakossági panaszok, de kevesebb, mivel ott inkább hálókkal védik a szőlőt a madaraktól, tette hozzá.
A háló nagyon drága, így aki nem bortermelő, hanem csak szőlőt termeszt eladásra, csak az ágyú árát tudja kigazdálkodni

- mondta a borász.

Szerző
Témák
borászat Balaton

Még tárgyal Palkovics minisztériumával az MTA

Publikálás dátuma
2018.07.25. 18:55

Fotó: Népszava
Az Akadémia elnöksége szerdai határozatában felkérte vezetőjét, hogy a kutatóhálózat irányítási rendszerének módosításáról egyeztessen a szaktárcával.
Folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közöt. Az Akadémia MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a határozatban "az elnökség - az alaptörvényben foglalt kötelességének tudatában és hangsúlyozva az MTA azon törekvését, hogy intézethálózata láthatóan járuljon hozzá a tudománypolitikai célok megvalósításához és nemzetközileg mért eredmények eléréséhez - felkéri az akadémia elnökét, hogy az intézethálózat irányítási rendszerének továbbfejlesztése érdekében folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel".

Az elnökség a tárgyalások során a következő szempontok érvényesítését tartja szükségesnek:

  • az MTA keretein belül megvalósuló irányítási rendszer életbe lépéséig az eddigivel azonos módon biztosított legyen az intézethálózat finanszírozása;
  • személyi kérdésekben érvényesüljenek az Akadémia autonóm döntési jogosítványai;
  • az odaítélt támogatások folyósítása szerződés szerint folytatódjon;
  • a Lendület, az OTKA és a Posztdoktori pályázatok szabad témaválasztás alapján működjenek, a támogatások odaítélése továbbra is kiválósági alapon történjék az MTA szakmai felügyeletével;
  • a köztestület vagyona az MTA tulajdonában maradjon;
  • és a kutatóközpontok és önálló intézetek irányítási rendszerében bekövetkező változások ne veszélyeztessék azok önálló és zavartalan működését és segítsék elő fejlődésüket.
Hangsúlyozzák továbbá, hogy az MTA intézethálózatának irányítási rendszerét és működését szilárd jogi garanciákkal kell biztosítani. Az elnökség az irányítási rendszerre vonatkozó javaslatot - a tudományos osztályok és az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa véleményének megismerése után - döntésre a jövő évi májusi közgyűlés elé terjeszti.
Az elmúlt hetekben az akadémia minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy elérje a 2019-es költségvetés tervezetének módosítását - írták a közleményben, hozzátéve, hogy az Országgyűlés döntése után hívta össze az MTA elnöke a szerdai rendkívüli elnökségi ülést.
Szerző