Megtörtént a hatalomátvétel a Hír TV-nél, de még nincs vérengzés

Publikálás dátuma
2018.08.01 08:51

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Először a portásokat cserélték a Valton embereire, majd megérkezett Nyerges és Liszkay, és bejelentették: Szikszai Péter lesz a tartalomért felelős vezető. Az adás zavartalan, de egy műsort már nem engedtek felvenni. Az új vezetés azt ígérte, folytatják, és egyelőre nem lesz elbocsátás, van viszont, aki önként távozik.
A megszokott portások helyett a Fideszhez közel álló Valton Security nyolc biztonsági őre fogadta szerdán reggel azokat, akik beléptek a Hír TV Szentendrei úti épületébe. A Simicska Lajos kapitulációja után ismét kormányközeli kézbe – Nyerges Zsolt tulajdonába – került csatornánál fél 11-re hirdettek állománygyűlést, ahol Nyerges és tanácsadója, Liszkay Gábor, a Mediaworks vezérigazgatója tájékoztatta a munkatársakat. Maga a bejelentés mindössze három percig tartott, ezen bejelentették, hogy Liszkai Péter, a Hír TV korábbi (a G nap előtti) vezérigazgató-helyettese lesz a felelős a tartalomért, ismét vezérigazgató-helyettesként. Az új hírigazgató Mentes Katalin lett, a vezérigazgató Répásy Bálint. A hirtv.hu főszerkesztője a Mediaworkstől érkező Pósa Árpád lett.
Az épületből elsőként távozó Csintalan Sándor műsorvezető szerint Nyerges Zsolt mindenkinek megköszönte a munkát, és azt mondta: egyelőre nem küldenek el senkit. Csintalan ennek ellenére távozik, mert nem kíván együtt dolgozni Szikszaival, akinek a személye jelzi, milyen irányba megy a televízió. Úgy fogalmazott: bár egyelőre nincs vérengzés, „Szikszai vérengző típus”.
Kivétel lehet, de a Magyar Hang azt írta: Kálmán Olgával már tárgyaltak a gyűlés előtt és biztosan távozik.  Bár Nyerges Zsolt korábban azt ígérte, az állománygyűlés után nyilatkozik a sajtónak,  nem válaszolt egyetlen kérdésre sem, csak beszállt az autójába és elhajtatott. Helyette Puskár Anett a cégcsoport szóvivője mondott annyit, hogy Nyerges ugyan a csatorna tulajdonosa, de ő eddig sem foglalkozott médiával, és a jövőben sem kíván beleszólni a működésbe, ezért kérte fel Liszkayt tanácsadónak.
A Hír TV több, lapunknak nyilatkozó munkatársa már kedden azt mondta: sokan bizonyosnak tartják, hogy ezen az állomány jelentős részét elbocsátják. Az egyes közéleti műsorok felelős szerkesztői, valamint a politikával foglalkozó munkatársak biztosak voltak abban, hogy megkapják felmondásukat.
A műsor egyelőre rendben ment szerda reggel, mindenki tette a dolgát. A vízválasztó volt viszont, hogy már nem engedték felvenni a a Szabadfogás című közéleti vitaműsort, aminek forgatása 10-kor kezdődött volna.
2018.08.01 08:51
Frissítve: 2018.08.01 16:29

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08