Milyen a jó napszemüveg?

Publikálás dátuma
2018.08.09 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
A napszemüveg bár trendi kiegészítő, kiválasztásakor a divatosságánál, a színénél és a formájánál fontosabb szempont, hogy megfelelően védjen is a káros UV-sugaraktól.
A szemet a leghatékonyabban napszemüveggel védhetjük, ami azonban csak akkor hatásos, ha a megfelelőt viselünk. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV-sugarakat, olyat vegyünk, amelyen szerepel az UV400 felirat, mert ez garantálja a százszázalékos védelmet – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.
"A napsugarak a szemre hosszútávon ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrre, de a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek."
A megfelelő szűrő nélküli, sötét napszemüveg különösen ártalmas, mert a pupilla kitágul, a káros sugarak pedig könnyen a szemünkbe jutnak.
A napszemüveg viselése fokozottan ajánlott vízparton, ugyanis a vízfelszínről visszaverődő fény is irritálhatja a szemünket, valamint a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. Széles karimájú kalap viselésével még többet tehetünk a szemünk védelméért, ami még a napszúrástól is megóv.

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5 százalék azonban eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, ezért számukra még fontosabb a fényvédelem. 

Ezekre figyeljünk még, amikor napszemüveget választunk:

  • Törekedjünk arra, hogy csak olyan helyen vásároljunk napszemüveget, ahol szakember is garantálja a minőségét.
  • Fontos, hogy a keret rásimuljon az arcunkra, azaz minél kevesebb fény jusson a lencsék mellett a szemünkbe.
  • A gyermekeknek speciálisan nekik készült napszemüveget vegyünk. A gumis fejpántnak köszönhetően nem esik le, és a törhetetlen lencse is jó szolgálatot tesz.
2018.08.09 14:14
Frissítve: 2018.08.09 14:14

Leginkább a fiatal nőket támadja az "ezerarcú kór"

Publikálás dátuma
2018.12.10 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Elsősorban fiatal nőket támadja a változatos tüneteket okozó, autoimmun eredetű betegség, amelynek okát kezelő gyógyszer – egyelőre - nincs, ám az életminőséget javító készítmények a kór előrehaladását is képesek lassítani.
Az SM, azaz sclerosis multiplex elsősorban a fiatal nők betegsége. A neve az agyban keletkező többszörös megkeményedésre utal. Kialakulásának oka, hogy az immunrendszer megtámadja a központi idegrendszerben az idegsejtek szigetelését végző mielin nevű fehérjét, azaz a szervezet saját maga ellen fordul. Ennek következtében foltszerű gyulladásos gócok jelennek meg az agyban – mondta dr. Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont neurológusa a Népszavának.

A kórnak több változata van

A betegségnek sok formája létezik, jó- és rosszindulatú változatok is vannak. Utóbbi gyorsan tolószékbe kényszeríti a beteget, az előbbi pedig akár egyetlen enyhe tünetet okoz a beteg egész életében. Attól függően, hogy a gócok milyen idegrendszeri területen keletkeznek, a tünetek igen változatosak lehetnek. Ezerarcú kórnak is hívják a betegséget, mert szinte nincs két olyan ember, akik a tünetek azonos kombinációjával küzdenének. A leggyakoribb jele a féloldali látásromlás, a látásélesség elvesztése és a mozgáskor keletkező szemfájdalom. Jelentkezhet kettőslátás, zsibbadás és féloldali ügyetlenség is. Az akár napokig is tartó tüneteket a gyulladásgátló szerek enyhítik ugyan, de a gócok változó mértékben visszamaradhatnak. Minél többször jönnek a gyulladásos visszaesések, a relapsusok, annál több tünet maradhat vissza. 

Nem gyógyítható, de kezelhető

Vannak és folyamatosan jelennek is meg a betegség lefolyását, az immunrendszer működését módosító gyógyszerek. Létezik olyan, ami a gócok kialakulását gátolja. A gyulladásos rohamok számát, a visszatérésüket csökkentő szerek sok esetben meg is tudják állítani a folyamatot, legalábbis képesek nagyon sokáig stabilizálni az állapotot A már kialakult idegrendszeri károsodásokat viszont már nem lehet visszafordítani. Ilyenkor a fájdalmakat, izommerevséget, zsibbadásos érzéseket, vizelettartási zavarokat lehet kezelni – mondta a neurológus. 
2018.12.10 15:15
Frissítve: 2018.12.10 15:15

Hidegben több gondoskodást igényel az arcbőr

Publikálás dátuma
2018.12.08 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Az időjárás viszontagságai miatt az arcbőr télen több törődést igényel. Elhanyagolása száraz, kipirosodó, viszkető, égő érzést okozhat, ezért fontos az évszaknak és a bőrnek megfelelő kozmetikumok használata.
A téli hónapokban lelassul a bőr megújuló képessége, ezért fokozott törődést, táplálást és kényeztetést igényel. Ha az arcbőrt nem ápoljuk megfelelően és nincs kellőképpen hidratálva, egyre szárazabbá, fakóbbá és sokkal sérülékenyebbé válik.
Különböző kozmetikai kezelésekkel és kozmetikumokkal fel is lehet készíteni a bőrt és lehet kerülni a téli időjárás okozta kellemetlenségeket. A szakemberek enzimes peeling vagy Aha savas hámlasztást ajánlanak, amely eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, és felpezsdíti arcunk vérkeringését. Hatására a bőr szerkezete sokkal befogadóbbá válik, javul a hatóanyag- és vitaminfelvevő képessége, amit a bőr típusának megfelelő masszázzsal és az azt követő pakolással fokozhatunk - derül ki a M&D közleményéből.
Nem kell feltétlenül drága készítményeket venni, a házi praktikák is hasznosak lehetnek. Nagyon hatásos például, ha egy evőkanál kristálycukrot elkeverünk egy kevés olívaolajjal, majd vékonyan felkenjük az arcunkra és körkörös mozdulatokkal átdörzsöljük az arcunkat, aztán egy kis langyos tejjel leöblítjük. Ha a végén egy kevés olíva- vagy kókuszolajat masszírozzunk az arcbőrbe, feszes is lesz a bőr – mondta Honti Edit kozmetikus, anti aging (a fizikai és szellemi képességek megőrzését célzó medicina) specialista.
2018.12.08 14:14
Frissítve: 2018.12.08 14:14