Magyar fagyizó Európa legjobbjai között

Publikálás dátuma
2018.08.09 16:31
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Szokatlan ízekkel lehetett bekerülni Európa 20 legjobb fagylaltozója közé. A listát a Guardian állította össze, és szerepel rajta a budapesti Gelarto Rosa is.
Az első helyen egy franciaországi fagylaltozó végzett, de portugál, hollandiai, dán, horvát- és lengyelországi mellett természetesen több olasz város fagyizója is szerepel a listán. A magyar "rózsafagyizó" tulajdonosáról az olvasható a cikkben, hogy az egykori modell, Szökrön Niki Bolognában tanult fagylaltot készíteni, és olyan ízeket lehet megkóstolni, mint a sóska vagy a bodza.
Témák
fagylalt
2018.08.09 16:31

Életveszélyes állapotot is okozhat a COPD

Publikálás dátuma
2018.10.19 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Ha nem fordulunk időben orvoshoz, a kezdetben még csak fizikai terhelés, például lépcsőzés, cipekedés közben jelentkező nehézlégzést követően, idővel már a kanapén ülve olvasás vagy tévézés közben is nehezen vesszük a levegőt. A COPD-re figyelmeztető tünetekről és az időben megkezdett kezelés fontosságáról a tüdőgyógyász beszélt.
A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők krónikus gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget, ám a panaszok fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz juttatják a beteget - mondta dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Életveszélyes állapot is kialakulhat

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak, a hörgők nyálkahártyáján zajló gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, amelynek következtében főleg a kislégutak beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik és általában tüdőtágulat is kialakul. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutakat és a tüdőt károsítja, hanem más szervekben, szövetekben is gyulladásos reakciót idézhet elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet. 
A WHO tanulmánya alapján 2015-ben világszerte 3,17 millió haláleset történt a COPD-vel összefüggésben.

Milyen tünetei lehetnek?

  • krónikus –legalább 2 hónapja fennálló– köhögés,
  • váladék felköhögése
  • légszomj, nehézlégzés
  • fáradtság, romló fizikai terhelhetőség
  • gyakori és nehezen gyógyuló légúti fertőzések
  • mellkasi szorító érzés, fájdalom
A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges. Nem gyógyítható betegség, de korai stádiumban felismerve, a dohányzás elhagyása és megfelelő kezelés mellett az állapotromlás, a betegség súlyosbodása lelassítható – hangsúlyozta dr. Tárnok Ildikó. A gyógyszeres kezelés és a légzés rehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció gyors romlásának megállítása, a betegség tüneteinek enyhítése, a fizikai erőnlét és ezáltal az életminőség javítása. A terápia sikeréhez terhelhetőségtől függően a rendszeres mozgás – séta, kerékpározás– is hozzájárul.
Témák
COPD
2018.10.19 14:14
Frissítve: 2018.10.19 14:14

Mégsem hizlal a tészta?

Publikálás dátuma
2018.10.18 14:14

Fotó: Pixabay/
A legtöbb fogyókúrás ajánlás szerint bármilyen is a tészta, el kell felejteni, most azonban egy új kutatás azt állítja, még segíti is a fogyást.
Bizonyos diétás módszerek – mint például a paleo, az Atkins vagy az alacsony glikémiás étrend – szerint a tészta tele van „rossz szénhidráttal”, egy új kutatásról készült beszámoló szerint azonban nem a tésztától jönnek fel ránk a kilók, sőt még a fogyást is elősegítheti – olvasható az Amiről az orvos nem mindig beszél című magazin Facebook-oldalán.
A rendszeresen tésztát fogyasztó túlsúlyos személyek átlagosan 0,63 kg-ot fogynak, és testtömegindexük (BMI) csökkenését is tapasztalhatják. A Torontói Egyetem kutatásában hasonlóképpen mérsékelt fogyás jelentkezett azoknál, akik hat hónapig vagy ennél rövidebb ideig rendszeresen fogyasztottak tésztát. Attól függően, mennyi ideig monitorozták őket, különösen kedvező volt a helyzet, ha a tészta az egészséges, mediterrán diéta részét képezte. 
Az egyik tanulmány kimutatta, hogy az elfogyasztott tésztamennyiség növelése a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek 11 százalékának segített a normál testsúly visszanyerésében. Egy másik, 20 ezer olasz páciens részvételével folytatott vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a tészta segített csökkenteni a BMI-t és a derékbőséget. 
Bár sok különböző fajta tészta létezik – a felhasznált búza típusától, a feldolgozási módoktól, sőt a glikémiás index (GI) értékétől függően is–, mindegyik egészségesebb választásnak bizonyult, mint például a fehér kenyér, állítják a kutatók.
2018.10.18 14:14
Frissítve: 2018.10.18 14:14