Előfizetés

Magyar fagyizó Európa legjobbjai között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 16:31
Illusztráció: Shutterstock
Szokatlan ízekkel lehetett bekerülni Európa 20 legjobb fagylaltozója közé. A listát a Guardian állította össze, és szerepel rajta a budapesti Gelarto Rosa is.
Az első helyen egy franciaországi fagylaltozó végzett, de portugál, hollandiai, dán, horvát- és lengyelországi mellett természetesen több olasz város fagyizója is szerepel a listán. A magyar "rózsafagyizó" tulajdonosáról az olvasható a cikkben, hogy az egykori modell, Szökrön Niki Bolognában tanult fagylaltot készíteni, és olyan ízeket lehet megkóstolni, mint a sóska vagy a bodza.

Milyen a jó napszemüveg?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A napszemüveg bár trendi kiegészítő, kiválasztásakor a divatosságánál, a színénél és a formájánál fontosabb szempont, hogy megfelelően védjen is a káros UV-sugaraktól.
A szemet a leghatékonyabban napszemüveggel védhetjük, ami azonban csak akkor hatásos, ha a megfelelőt viselünk. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV-sugarakat, olyat vegyünk, amelyen szerepel az UV400 felirat, mert ez garantálja a százszázalékos védelmet – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.
"A napsugarak a szemre hosszútávon ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrre, de a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek."

A megfelelő szűrő nélküli, sötét napszemüveg különösen ártalmas, mert a pupilla kitágul, a káros sugarak pedig könnyen a szemünkbe jutnak.
A napszemüveg viselése fokozottan ajánlott vízparton, ugyanis a vízfelszínről visszaverődő fény is irritálhatja a szemünket, valamint a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. Széles karimájú kalap viselésével még többet tehetünk a szemünk védelméért, ami még a napszúrástól is megóv.

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5 százalék azonban eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, ezért számukra még fontosabb a fényvédelem. 

Ezekre figyeljünk még, amikor napszemüveget választunk:

  • Törekedjünk arra, hogy csak olyan helyen vásároljunk napszemüveget, ahol szakember is garantálja a minőségét.
  • Fontos, hogy a keret rásimuljon az arcunkra, azaz minél kevesebb fény jusson a lencsék mellett a szemünkbe.
  • A gyermekeknek speciálisan nekik készült napszemüveget vegyünk. A gumis fejpántnak köszönhetően nem esik le, és a törhetetlen lencse is jó szolgálatot tesz.

Hellenisztikus ékszert találtak Jeruzsálemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.09. 12:12
AFP
Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
A hellenisztikus korból származó, több mint kétezer éves fülbevalót találtak régészek egy jeruzsálemi ásatáson - írta az MTI a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet alapján.
A Jeruzsálem mai óvárosának közvetlen közelében, a Dávid városa nevű, a Templomhegy melletti kelet-jeruzsálemi dombon, a Giváti parkoló helyén folyó ásatásokon találták az értékes kincset. 
Az igényesen kidolgozott, 4 centiméter hosszú arany fülbevaló egy fején hátrafelé ívelő szarvú állatot ábrázol, egy nagy szemű, részletesen kidolgozott antilop- vagy szarvasfejet, és egy vékony arany kötélmintában folytatódik, amely két részre oszt egy gyöngyöt. Nem világos, hogy milyen vallású ember és férfi vagy nő hordta-e egykor, de szakemberek szerint gazdag kidolgozása alapján nagyon értékes lehetett, és igen jómódú ember fülét díszíthette.
Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és a Tel-Aviv-i Egyetem régészei szerint az i. e. 3-2. században készíthették a mai Görögország vagy Macedónia területén alkotó mesterek. Ebben az időszakban Nagy Sándor birodalmának két utódállama harcolt az Izrael földje fölötti fennhatóságért egészen az önállóságot hozó, i. e. 167-ben kitört makkabeus felkelésig, s a közeli Templomhegyen működött a jeruzsálemi zsidó Szentély.
Azért is jelentős eredmény az aranytárgy megtalálása, mert a korai hellenizmus korából Jeruzsálemben eddig csak cserepeket és pénzérméket találtak, és ezért az új lelet fontos kiegészítést nyújt a korabeli tárgyi kultúrára vonatkozó ismereteinkhez. 
Az óváros középkori falai mellett található Giváti parkoló helyén a 20. századi palesztin brit mandátum korától egészen a legősibb időkig, i.e. 1000 körülig, Dávid király koráig épületek álltak, és a régészek a föld felszínétől időben visszafelé haladva sorra tárják fel a különböző korok kultúráit.