Még vizsgálják, hogy a bajai hűtőház felelős-e kilenc ember haláláért

Publikálás dátuma
2018.08.10 09:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Listeria baktérium jelenléte tény, de azt csak a genetikai vizsgálat derítheti ki, hogy a Greenyardtól származott-e a halált is okozó kórokozó. A miniszter szerint nem igaz, hogy eltitkolták volna a fertőzést.
Az agrártárca vezetője tagadta azt a feltételezést, hogy a Greenyard vállalat bajai üzemének laboratóriumában már februárban tudtak a kilenc ember haláláért felelős Lysteria monocytogenes fertőzésről, de nem jelentették az esetet. Nagy István miniszter Mesterházy Attila (MSZP) képviselő írásban feltett kérdésére válaszolva azt állította, hogy vállalkozás kötelező bejelentési kötelezettségének eleget tett. Ennek nyomán az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság  – az uniós laboratóriummal szinte egy időben –, meg is kezdte az ügy kivizsgálását. Arra voltak kíváncsiak, hogy a bajai üzemben talált Listeria összeköthető-e az Európai Unió öt tagállamában jelentkezett, halállal végződő megbetegedésekkel. Azt, hogy a fertőzés tényének elfedésére az üzem a dolgozóival korábban kötött-e titoktartási nyilatkozatot, az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság nem vizsgálta – derült ki a  miniszteri válaszból. A tárcavezető azt is írta: a Listeria monocytogenes a környezetünkben is előforduló baktérium, megtalálható a nyers zöldségeken is. Jelenléte a nem konyhakész termékekben, valamint egyes konyhakész termékekben is megengedett, de határértékhez kötött.  Azt csak a megbetegedéseket okozó baktérium és az üzemben talált kórokozó genetikai állományának összehasonlításával lehet egyértelműen igazolni, hogy a magyarországi üzemből származó Listeria változat felelős-e a halálesetekért. Az Európai Unió mikrobiológiai referencia laboratóriumának hivatalos eredményeit meg kellett várnia a hazai hatóságnak – közölte Nagy István.    A megbetegedések hátterében állhatott az is, hogy a vásárlók nem a csomagoláson javasolt módon készítették el a terméket, azaz nem főzték meg azt. A miniszteri válasz felidézi, hogy mintegy 30 ezer tonna különféle gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket érintett a termékvisszahívás.   
Szerző
Témák
hűtőház
2018.08.10 09:00
Frissítve: 2018.08.10 09:00

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07