Farkas Attilát választották Pásztó polgármesterévé

Publikálás dátuma
2018.08.12. 23:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Fidesz-KDNP jelöltje 1887 szavazatot kapott, a független jelöltként induló korábbi polgármester, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett.
A harmadik jelöltre, a szintén független Plecskó Péterre 122-en szavaztak - tette hozzá Gajdics Gábor, a Nógrád megyei város jegyzője. A pásztóiak új képviselő-testületet is választottak: a nyolc képviselői helyre 39-en pályáztak.
A Nógrád-megyei Pásztón azért kellett kiírni időközi választást, mert a fideszes többségű képviselőtestület feloszlatta magát, amikor a várost 2014 óta vezető Dömsödi Gábor LMP színekben elindult az áprilisi parlamenti választáson. Dömsödi Gábor vasárnap lapunknak beszélt arról, hogy mire számít és van-e „B” terve – az erről szóló cikkünket itt találja.

Az ellenzék által támogatott jelölt nyert Balmazújvárosban

Pásztó mellett még három településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást.    Balmazújváros polgármesterévé négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet választották. A helyi választási iroda vezetője az MTI-vel közölte: a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma. Hegedűs Péter helyi vállalkozó, független jelölt 2053 szavazattal lett a hajdú-bihari település új polgármestere. Csige Sándor (független) 52, Dobány László (Magyar Munkáspárt) 47, Nagy Tamás (független) 1709 voksot kapott. Balmazújvárosban a korábbi polgármester tisztségének megszűnése miatt kellett kiírni az időközi választást, a települést 2014 óta vezető Veres Margitot (független) ugyanis áprilisban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla. Mint megírtuk, az ellenzék Hegedűs Péter mögé sorakozott fel, sőt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is kampányolt. Nagy Tamást – bár függetlenként indult – a Fidesz támogatta. Nagy mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője több oldalas szórólapokon állt ki – bár Hegedűs lejáratása nagyobb terjedelmet kapott, mint a dicséretek.   A Vas megyei Sorkikápolnán két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré. A település jegyzője elmondta: a 204 választásra jogosult polgár közül 110-en járultak a szavazóurnához. Fodor Béla József 78 szavazatot kapott, Tóthné Plózer Juditra – aki alpolgármesterként átmenetileg irányította a település önkormányzatát – 31-en voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Sorkikápolnán azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Nárai László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – elhunyt. Felcsúton a Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré: 535 szavazatot kapott, míg a független Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak. Erről itt írtunk bővebben.

Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 23:52

A fideszes Mészáros László nyert Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.12. 20:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a független Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak.
A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré a Fejér megyei Felcsúton vasárnap tartott időközi polgármester-választáson – közölte a település jegyzője az MTI-vel. Sisa András elmondta, hogy az 1509 szavazásra jogosult választópolgárból 615-en vettek részt a voksoláson, a jelöltekre 601 érvényes és 14 érvénytelen szavazat érkezett. A Fidesz-KDNP jelöltje, Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a független Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak. Mint megírtuk, Orbán Viktor kedvenc falujában azért kellett polgármester-választást tartani, mert lemondott a falut évekig irányító milliárdos üzletember, Mészáros Lőrinc. Ő Mészáros László alpolgármestert ajánlotta a felcsútiak figyelmébe, amit kihasznált a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. A viccpárt ugyanis szintén egy Mészáros László nevű jelöltet indított. A helyi kampányról sokat elárul: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és jelöltje, Mészáros László kátyúzni kezdett a faluban, de partizánkodásuk nem tartott sokáig, mert megérkezett a rendőrség – rögtön öt járőrautóval, nagyjából húsz fővel. A rendőrök igazoltatták a kátyúzó aktivistákat, és felszólították őket a – közelebbről meg nem nevezett – jogszabályok betartására. Az aktivisták tapssal és „Mészáros! Mészáros!” – kiáltásokkal nyugtázták az intézkedést.

Az ellenzék által támogatott jelölt nyert Balmazújvárosban

Balmazújváros polgármesterévé négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet választották. A helyi választási iroda vezetője az MTI-vel közölte: a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma. Hegedűs Péter helyi vállalkozó, független jelölt 2053 szavazattal lett a hajdú-bihari település új polgármestere. Csige Sándor (független) 52, Dobány László (Magyar Munkáspárt) 47, Nagy Tamás (független) 1709 voksot kapott. Balmazújvárosban a korábbi polgármester tisztségének megszűnése miatt kellett kiírni az időközi választást, a települést 2014 óta vezető Veres Margitot (független) ugyanis áprilisban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla.  Mint megírtuk, az ellenzék Hegedűs Péter mögé sorakozott fel, sőt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is kampányolt. Nagy Tamást – bár függetlenként indult – a Fidesz támogatta. Nagy mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője több oldalas szórólapokon állt ki – bár Hegedűs lejáratása nagyobb terjedelmet kapott, mint a dicséretek. A Vas megyei Sorkikápolnán két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré. A település jegyzője elmondta: a 204 választásra jogosult polgár közül 110-en járultak a szavazóurnához. Fodor Béla József 78 szavazatot kapott, Tóthné Plózer Juditra – aki alpolgármesterként átmenetileg irányította a település önkormányzatát – 31-en voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Sorkikápolnán azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Nárai László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – elhunyt. Farkas Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották Pásztó polgármesterévé a vasárnap tartott időközi választáson - tájékoztatta a Nógrád megyei város jegyzője vasárnap este az MTI-t. Gajdics Gábor hozzátette: Farkas Attila 1887 szavazatot kapott, a független jelöltként induló korábbi polgármester, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett. A harmadik jelöltre, a szintén független Plecskó Péterre 122-en szavaztak.  A pásztóiak új képviselő-testületet is választottak: a nyolc képviselői helyre 39-en pályáztak.   A Nógrád-megyei településen azért kellett kiírni időközi választást, mert a fideszes többségű képviselőtestület feloszlatta magát, amikor a várost 2014 óta vezető Dömsödi Gábor LMP színekben elindult az áprilisi parlamenti választáson. Dömsödi Gábor vasárnap lapunknak beszélt arról, hogy mire számít és van-e „B” terve – az erről szóló cikkünket itt találja.

Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 23:59

Dömsödi Gábor: „nincs B tervem”

Publikálás dátuma
2018.08.12. 18:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Négy településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást: Balmazújvárosban, Felcsúton és Sorkikápolnán új polgármesterre szavaztak, Pásztón emellett az egész képviselőtestület megújult.
A legizgalmasabb időközi választás mégis a Nógrád-megyei Pásztón volt, ahol a fideszes többségű képviselőtestület feloszlatta magát, amikor a várost 2014 óta vezető Dömsödi Gábor LMP színekben elindult az áprilisi parlamenti választáson.
- Nem mindegy, melyik lesz? Úgyse változik itt semmi. Jó korán szavaztam, mert otthon két beteg szülőt kell ellátnom, és ha nem maszekolok a közmunka mellett, éhen döglünk. Ezen nem segít az se, ha fideszes lesz a polgármester, az se, ha marad a régi.

A pásztói zeneiskola előtt kesereg így egy borostás, a naptól barnára cserzett arcú férfi, miközben a kerékpárjára támaszkodik. Odébb, a „pisilő asszonyok” szobra körül nyugdíjas pár nyalja a fagyit, ők is délelőtt szavaztak. Szerintük előre kitervelt volt, hogy a fideszes többségű önkormányzat tavasszal felállt, s emiatt most időközi választást kell tartani a 9200 lelkes nógrádi városban, amit Dömsödi Gábor volt televíziós riporter vezetett. A nyolc tagú testületben öt fideszes és három független képviselő dolgozott, ők arra hivatkozva álltak fel áprilisban, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel. Ezt a lépést megelőzte Farkas Attila alpolgármester februári lemondása posztjáról, amit a közösségi oldalán úgy indokolt, hogy a polgármester „viselkedése, kirohanásai, folyamatos kormányellenes hangulatkeltése és nyilatkozatai miatt eddig sem volt egyszerű vele dolgozni, de mióta bejelentette, hogy feladja függetlenségét, és LMP-színekben indul az országgyűlési választásokon, a stílusa szinte elviselhetetlenné vált.” 
- Mindenki azt találgatja, miért nem tudták kivárni azt az egy évet, amíg úgyis jön a rendes választás. Egy év alatt semmit sem tudnak megváltoztatni. No, erre mondom én, hogy az egésznek egy értelme volt: a Fidesz magánál akarta tudni a kasszakulcsot, hogy jövőre már a polgármesteri hivatal apparátusát és eszközeit bevetve tudjanak kampányolni

– taglalja az idős férfi.

Van, aki egyéb mutyit sejt a háttérben: egy fiatal, magát baloldalinak valló férfi szerint a városi strand is a választások egyik tétje, azt ugyanis már régóta kinézte magának egy vállalkozói csoport, de Dömsödi hallani se akart arról, hogy eladják a városi tulajdonban lévő ingatlant. Ha sikerül elmozdítani őt székéből, akár ezt is „lezavarhatják” - mondta a fiatalember. Feltűnő, hogy még a választások napján sem látni egyetlen olyan plakátot vagy szórólapot, amely az eddigi polgármester mellett kampányolna. Dömsödi Gábor a Népszavának erről vasárnap azt mondta: az ő polgármesteri fizetéséből nem futotta ilyen anyagokra, s nem nyert ötvenmilliót sem pártalapítványtól, ami segítette volna a munkáját. Négy éve, mikor elindult a versenyben, eladta az autóját, annak árából kampányolt, ám most már nem volt mit eladnia. Különben meg, ha három és fél évnyi polgármesterkedés után neki még „futtatnia” kell az arcát a köztereken, akkor valamit nagyon rosszul csinált – tette hozzá. Hogy mire számít a nap végére, arra azt felelte: bizakodó, és pozitív érzései vannak.
- Vagy nagyon győzök, vagy nagyon kikapok, de lehet, hogy döntetlen lesz

– elmélkedett.

A bukásra nincs „B” terve, bár némi malíciával azért megjegyezte: mivel nálunk demokrácia van, s ő még fiatal, a tehetségeket pedig engedik boldogulni ebben az országban, fényes jövő és karrier állhat előtte. De – fordította komolyra - az is elképzelhető, hogy könyvet ír: a kelet nógrádi térség pályázati pénzeinek elosztásáról, s bizonyos üzleti körtök összefonódásáról több paksamétányi tényanyaga van, és írni sem felejtett még el.

Farkas Attilát választották Pásztó polgármesterévé

A Fidesz-KDNP jelöltje 1887 szavazatot kapott, a független jelöltként induló korábbi polgármester, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett. A harmadik jelöltre, a szintén független Plecskó Péterre 122-en szavaztak. A pásztóiak új képviselő-testületet is választottak: a nyolc képviselői helyre 39-en pályáztak. 

Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 23:50