drog;Kőbánya;Hős utca;

2018-09-01 06:00:00

Droghasználat: küszöbön az országos válsághelyzet

Rossz válasz: a kőbányai önkormányzat börtönbe küldené „a közerkölcsöt sértő” droghasználókat. Tényleg áldatlan állapotok uralkodnak – és nemcsak ebben a kerületben.

Lakossági fórumokat rendeztek, tiltakozó aláírásgyűjtés is indult. Tarthatatlan, ami Budapest X. kerületében, Kőbánya egyes részein folyik – állapította meg kérdésünkre a Pongrác úti lakótelepen élő Bánó Soma.

Elmondása szerint tavaly nyár óta, amióta erős a rendőri jelenlét a hírhedt Hős utcai gettóban, az ottaniak „szétáradtak” a kerület más pontjai felé. Vidékről is szép számmal jönnek drogozni: már ők sem mennek el a Hős utcáig, hanem a vasútállomás környékén vagy más közterületeken vernek tanyát.

A drog ezúttal az acetonos cigarettát jelenti (lásd keretes írásunkat). Egy asszony nehezen ellenőrizhető állítása szerint a Hős utcában húsz-huszonöt család foglalkozik acetonos cigaretták gyártásával.

Bánó Soma megérti, hogy a kerületben élők, főleg a nők és az idősek félnek a bódult állapotban lévő, a járókelőktől kéregető drogosoktól. „Nem normális, ami itt van. Úgy járkálnak, mint a zombik” – írta le a körülményeket.

A panaszáradat hatására a kőbányai önkormányzat úgy döntött, hogy azzal a kéréssel fordul a belügyminiszterhez: a „közerkölcs megsértése szabálysértés, a koldulás szabálysértés, valamint a köztisztasági szabálysértés” is kerüljön az elzárással büntethető cselekmények közé. A D. Kovács Róbert fideszes polgármester által jegyzett előterjesztés a már említett Pongrác úti lakótelepet, a Kőbánya alsó vasútállomás környezetét, a Hungária körút és a Salgótarjáni út találkozását vagy például a Városközpontot is a veszélyeztetett területek közé sorolta.

„A droghelyzet ettől nyilván nem oldódik meg” – szolgált némileg meglepő közléssel D. Kovács Róbert polgármester. Kérdésünkre, hogy akkor mi értelme van az önkormányzat javaslatának, hozzátette: a szabálysértési bírságnak semmilyen visszatartó ereje nincs. Bár a kormánnyal előzőleg nem egyeztetett, reméli, a Belügyminisztérium nyitott lesz arra, hogy elzárással legyen büntethető a közterületi rendet sértő droghasználat.

„Úgy érzem, megalapozott a kérésünk” – jelentette ki lapunknak a polgármester. Máskülönben az elzárást szerinte csak a cselekmények ismétlődése esetén kellene alkalmazni, akkor, ha valaki sorozatosan vét a közerkölcs ellen.

Somlyódi Csaba helyi szocialista képviselő, aki az ellenzék közös jelöltjeként szerzett mandátumot, elmondta, hogy ma már nem kizárólag a legszegényebb rétegekhez tartozók, hanem jól öltözött fiatalok is „fetrengenek” a villamosmegállókban és a parkokban. Évek óta próbálja elérni, hogy az önkormányzat érdemben foglalkozzon a problémával, de ennek eddig kevés foganatja volt: a kormánypártiak azzal vádoltak, hogy politikai haszonszerzés motiválja.

A mostani döntésnek „kampánykamu szaga” van – utalt arra, hogy a közeljövőben időközi választás lesz a kerületben. Somlyódi Csaba az elzárás helyett komplex programokat látna szükségesnek, ennek ellenére maga is megszavazta az általa rendpártinak minősített előterjesztést. „Ezzel legalább a polgármester is elismerte, hogy valós problémáról van szó” – magyarázta az ellenzéki képviselő.

A droghasználat problémáját nem szabad leszűkíteni a Hős utcára vagy Kőbánya egyes területeire, de még csak Budapestre sem – hangsúlyozta Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke. Egy szakértőt idézett, aki szerint a szegregátumokban olyan nagy a baj, hogy országos közegészségügyi válsághelyzetet kellene kihirdetni.

A Kontúr Egyesületet az ELTE volt szociális munkás, szociológus, pszichológus és jogász hallgatói alapították 2011-ben. Tevékenységét jelenleg a Hős utcai telepre összpontosítja: az egyesület közösségi teret hozott létre, helyi programokkal, sportfoglalkozásokkal, alkotótáborokkal szeretné elérni a lakóközösség megerősítését. Urbanovszky Zsuzsanna elmondása szerint nem pusztán az acetonos cigaretta okoz komoly gondot, hanem az intravénás droghasználat is. 

Az önkormányzat döntését elhibázottnak tartja. Nem az a cél, hogy újabb börtönöket építsünk – állapította meg –, a büntetőpolitika nem vezet sehova. A pénzt nem erre, hanem többek között a szociális ágazat fejlesztésére kellene fordítani. Ennek azonban pontosan az ellenkezője történik. A rossz kereseti lehetőségek miatt egyre kevésbé lehet szakembert találni, pedig a mostaninál sokkal, de sokkal több szociális munkásra és családgondozóra lenne szükség.