Nemzetiséggé válnának az oroszok, de lehet, hogy nem teljesítik a kérést

Publikálás dátuma
2018.09.12 10:30

Fotó: /
Lapunk információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem támogatja, hogy a parlament nemzetiségi státuszt adjon az oroszoknak.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd délutáni ülésének egyetlen napirendi pontja volt: annak megállapítása, összejött-e ezer aláírás a „magyarországi oroszok honos népcsoporttá” nyilvánításához. Ennyi támogatóra van szükség ugyanis ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyaljon a kérdésről. A kezdeményezők jóval a szeptember 15-ei határidő előtt, már a múlt hónapban leadták az íveket. Az NVB most megállapította, hogy megvan a kellő számú érvényes aláírás. (Az, hogy pontosan mennyi támogatót sikerült összegyűjteni, az ülésen nem derült ki.) Az ezer aláírás azonban önmagában nem elég. Az MTA is megvizsgálja, hogy a szóban forgó népcsoport nemzetiségnek tekinthető-e, a törvényi kritériumnak megfelelően legalább száz éve közösségként létezik-e Magyarországon. A parlament majd ennek figyelembevételével dönt. A nemzetiségként elismert kisebbségi közösségek száma jelenleg ugyanúgy tizenhárom, mint huszonöt évvel ezelőtt volt, a kisebbségi törvény elfogadásakor. A szám annak ellenére nem változott, hogy időről időre történnek kísérletek újabb nemzetiségek elismertetésére. Az oroszok esélyei sem túl biztatók. A Népszava úgy értesült, hogy az akadémia arra a következtetésre jutott: az oroszok esetében – tudományos értelemben – nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek a nemzetiséggé nyilvánításhoz szükségesek lennének. Korábban megírtuk, hogy az orosz kezdeményezést Döbrei István – egy tavaly létrehozott kft. ügyvezetője – nyújtotta be. Közlése szerint a „régi időkbe visszanyúlóan családi vonalon is” kötődik az oroszokhoz. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman ugyanakkor „teljes abszurdumnak” minősítette a kezdeményezést. Elmondta: csodálkozna rajta, ha kiderülne, hogy nálunk száz éve létezik orosz közösség. Ezért aztán az oroszok nemzetiségi elismerése szerinte attól függ, hogy „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mennyire fontos egymásnak”.
Szerző
2018.09.12 10:30
Frissítve: 2018.09.12 10:31

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46