Nemzetiséggé válnának az oroszok, de lehet, hogy nem teljesítik a kérést

Publikálás dátuma
2018.09.12. 10:30

Lapunk információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem támogatja, hogy a parlament nemzetiségi státuszt adjon az oroszoknak.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd délutáni ülésének egyetlen napirendi pontja volt: annak megállapítása, összejött-e ezer aláírás a „magyarországi oroszok honos népcsoporttá” nyilvánításához. Ennyi támogatóra van szükség ugyanis ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyaljon a kérdésről. A kezdeményezők jóval a szeptember 15-ei határidő előtt, már a múlt hónapban leadták az íveket. Az NVB most megállapította, hogy megvan a kellő számú érvényes aláírás. (Az, hogy pontosan mennyi támogatót sikerült összegyűjteni, az ülésen nem derült ki.) Az ezer aláírás azonban önmagában nem elég. Az MTA is megvizsgálja, hogy a szóban forgó népcsoport nemzetiségnek tekinthető-e, a törvényi kritériumnak megfelelően legalább száz éve közösségként létezik-e Magyarországon. A parlament majd ennek figyelembevételével dönt. A nemzetiségként elismert kisebbségi közösségek száma jelenleg ugyanúgy tizenhárom, mint huszonöt évvel ezelőtt volt, a kisebbségi törvény elfogadásakor. A szám annak ellenére nem változott, hogy időről időre történnek kísérletek újabb nemzetiségek elismertetésére. Az oroszok esélyei sem túl biztatók. A Népszava úgy értesült, hogy az akadémia arra a következtetésre jutott: az oroszok esetében – tudományos értelemben – nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek a nemzetiséggé nyilvánításhoz szükségesek lennének. Korábban megírtuk, hogy az orosz kezdeményezést Döbrei István – egy tavaly létrehozott kft. ügyvezetője – nyújtotta be. Közlése szerint a „régi időkbe visszanyúlóan családi vonalon is” kötődik az oroszokhoz. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman ugyanakkor „teljes abszurdumnak” minősítette a kezdeményezést. Elmondta: csodálkozna rajta, ha kiderülne, hogy nálunk száz éve létezik orosz közösség. Ezért aztán az oroszok nemzetiségi elismerése szerinte attól függ, hogy „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mennyire fontos egymásnak”.
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 10:31

Lassan egy éve ömlik ürülékkel teli szennyvíz a Rudas fürdőből a Dunába

Publikálás dátuma
2018.09.12. 08:54
Rudas fürdő
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Bár májusban állítólag kijavították a tavaly év végén észrevett hibát, azóta is látni fekáliát, vécépapírt és tamponokat ott, ahol elvileg csak a medence vizének kéne folynia.
Tavaly decemberben vették észre budapesti pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján - ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba - ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik a folyóba - írja a 444.hu.
Az ügyben hivatalos feljelentést is tettek, majd a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatot indított.
Helyszíni szemle után megállapították, tényleg szennyvizet engednek a folyóba. A Rudas is elismerte, hogy a vezeték a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt tulajdona.

Januárban az is kiderült, a hibát az okozza, hogy a gyógyfürdőben a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra. Egyeztetés után a hatóság kimondta, a problémát 2018. május 1-ig rendezik.
A májusi határidő letelt, ám felvételek tanúsága szerint a vécépapír-darabok, kéztörlők és intim betétek továbbra is folynak a Dunába.

A BGYH állítja, az elrendelt javításokat elvégezték. Csatornázási Művek újabb vizsgálatot indított, ami igazolta ezt. Azonban kiderült: egy másik vizesblokk szennyvize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik. Ez a hatósági laboreredmények szerint legalább nem veszélyes mennyiség, és "kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit". Ennek ellenére, ismételten felszólították a fürdőt, hogy szüntesse meg a szennyezést. Ez augusztus elején volt, azóta nem történt változás.
Szerző

1,5 milliót kapott Felcsút, mert a Pénzügyminisztérium szerint ilyen jó adatszolgáltató

Publikálás dátuma
2018.09.12. 07:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
Három önkormányzati dolgozó nagyon jól fog keresni a vissza nem térítendő támogatásnak hála.
Idén is kiírta a Pénzügyminisztérium a pályázatot a jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására, melynek eredménye kedden jelent meg a kormany.hu-n - szúrta ki az Mfor. A pályázat célja az volt, hogy a központi költségvetés - az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítása érdekében - támogatást biztosítson az államháztartási adatszolgáltatásokat rendszeresen határidőre, valós tartalommal teljesítő települési önkormányzatok számára. 
Orbán Viktor szülőfaluja 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, ami az egyik legnagyobb odaítélt összeg.

120 település között osztottak szét 50 millió forintot. A legtöbben ennek töredékével, 540, illetve 750 ezer forinttal kellett, hogy beérjék. Ennél nagyobb összeget, 2 millió forintot mindössze 8 település kapott:
  • Kiskunfélegyháza
  • Budapest X. kerület
  • Algyő
  • Nagyvenyim
  • Eger
  • Paks
  • Nemesvámos
  • Bagod
A támogatást az adatszolgáltatások teljesítésében közreműködő dolgozók egyszeri elismerésére lehet fordítani év végéig. A 10 ezernél kevesebb lakosú települések - mint például Felcsút - három, a 10 ezernél nagyobb lélekszámúak pedig négy közreműködőt jelölhettek erre.
Szerző