Nemzetiséggé válnának az oroszok, de lehet, hogy nem teljesítik a kérést

Publikálás dátuma
2018.09.12 10:30

Fotó: /
Lapunk információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem támogatja, hogy a parlament nemzetiségi státuszt adjon az oroszoknak.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd délutáni ülésének egyetlen napirendi pontja volt: annak megállapítása, összejött-e ezer aláírás a „magyarországi oroszok honos népcsoporttá” nyilvánításához. Ennyi támogatóra van szükség ugyanis ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyaljon a kérdésről. A kezdeményezők jóval a szeptember 15-ei határidő előtt, már a múlt hónapban leadták az íveket. Az NVB most megállapította, hogy megvan a kellő számú érvényes aláírás. (Az, hogy pontosan mennyi támogatót sikerült összegyűjteni, az ülésen nem derült ki.) Az ezer aláírás azonban önmagában nem elég. Az MTA is megvizsgálja, hogy a szóban forgó népcsoport nemzetiségnek tekinthető-e, a törvényi kritériumnak megfelelően legalább száz éve közösségként létezik-e Magyarországon. A parlament majd ennek figyelembevételével dönt. A nemzetiségként elismert kisebbségi közösségek száma jelenleg ugyanúgy tizenhárom, mint huszonöt évvel ezelőtt volt, a kisebbségi törvény elfogadásakor. A szám annak ellenére nem változott, hogy időről időre történnek kísérletek újabb nemzetiségek elismertetésére. Az oroszok esélyei sem túl biztatók. A Népszava úgy értesült, hogy az akadémia arra a következtetésre jutott: az oroszok esetében – tudományos értelemben – nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek a nemzetiséggé nyilvánításhoz szükségesek lennének. Korábban megírtuk, hogy az orosz kezdeményezést Döbrei István – egy tavaly létrehozott kft. ügyvezetője – nyújtotta be. Közlése szerint a „régi időkbe visszanyúlóan családi vonalon is” kötődik az oroszokhoz. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman ugyanakkor „teljes abszurdumnak” minősítette a kezdeményezést. Elmondta: csodálkozna rajta, ha kiderülne, hogy nálunk száz éve létezik orosz közösség. Ezért aztán az oroszok nemzetiségi elismerése szerinte attól függ, hogy „Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor mennyire fontos egymásnak”.
Szerző
2018.09.12 10:30
Frissítve: 2018.09.12 10:31

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08