Fucsovics és Babos tárgyal a szövetséggel

Publikálás dátuma
2018.09.12 15:12

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Fucsovics Márton és Babos Tímea a szövetség elnökével, Szűcs Lajossal tárgyalva keresnek mindenki számára elfogadható megoldást. Eközben a férfi csapat - a világranglistán 43. játékos nélkül - Davis-kupa meccset játszik Csehország ellen.
Megtartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a hétvégi, csehek elleni Davis-kupa mérkőzést megelőzően. Az már korábban eldőlt, hogy a jelenleg legeredményesebb magyar férfi teniszező, a világranglistán 43. Fucsovics Márton nem áll majd Köves Gábor szövetségi kapitány rendelkezésére, ám a második legjobb játékosként számon tartott Balázs Attila (183.) sem teljesen egészséges.
„A jobb belső combom van meghúzódva másfél hónapja, pont annyira fáj, hogy egy hosszú meccsen nem tudnék százszázalékosan teljesíteni. Edzésben vagyok, viszonylag fittnek érzem magam. Van még egy kis idő a meccsekig, meglátjuk milyen állapotban leszek addigra”
– mondta Balázs, aki így legfeljebb párosban tudja vállalni a játékot.
Köves Gábor a csehek elleni mérkőzés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy noha jövőre megváltozik a Davis-kupa lebonyolítása, s sokan kommunikálták azt, hogy ennek a meccsnek nincs semmi tétje, ez nincs teljesen így. „Amennyiben nyernénk, jövőre kiemeltként léphetnénk pályára. Nem kaptam pontos felvilágosítást arról, hogy mi történne, ha nem sikerülne nyerni, ott lennénk-e biztosan a 24 csapatos döntőben.”
Balázs sérülése okán egyesben így két fiatal játékos, a 20 éves Valkusz Máté (271.) – aki a 24 éven aluli játékosok tekintetében a 26. legjobb – és a 18 esztendős, junior Roland Garros-győztes Piros Zsombor (419.) kaphatja meg a lehetőséget.
„Két olyan fiúról van szó, akik a juniorok között megmutatták, mire képesek, s a profik között is lépegetnek előre a világranglistán. Nagy lehetőség számukra, hogy hazai környezetben megmutathatják mire képesek egy ilyen fontos meccsen” – mondta Köves, aki szót ejtett arról is, várhatóan Nagy Péter (608.) vagy Borsos Gábor (853.) lesz Balázs partnere a párosban.
„Ez most talán életünk lehetősége sajnos, hogy játszhatunk a Davis Kupán” – fogalmazott áthallásosan Piros, aki később újságíró kérdésre elmondta, miért beszélt sajnálkozóan a nagy lehetőségről. „A sajnos arra vonatkozott, hogy nekünk ez egy jó lehetőség arra, hogy játszunk, a legerősebb felállás ugyanakkor Fucsovics Marci és Balázs Attila lenne. Bízok magunkban, de nekik azért sokkal több sanszuk lenne a játékerőt illetően. Sajnos sérülés és egyéb okok miatt ők nem játszhatnak."
A szövetségi kapitány a Népszava kérdésére elismerte, hogy elkövetett egy hibát – sms-ben küldött taktikai javaslatot a teniszezőnek –, ugyanakkor bizonyosan nem emiatt mondta le Fucsovics a szereplést.
„Hibáztam abból a szempontból, hogy nem Sávolt Attilával (a játékos edzője - szerk.) kommunikáltam. Nem kértek segítséget, de örültem, hogy azt a srácot háromszor is közvetítettem a tv-ben, akivel aznap játszott. Abszolút jó szándék vezérelt, azért pedig, hogy nem a megfelelő módon tettem, vállalom a felelősséget. Van amikor az ember hibázik, de ha megbeszéljük, akkor tovább tudunk lépni”
– mondta Köves, aki az ominózus Facebook-bejegyzés után felajánlotta a világraglistán 43. teniszezőnek, hogy beszéljenek, ám ez eddig nem történt meg.
„Kaptam egy e-mailt tőle, sok sikert kívánt a csapatnak. Ezen kívül nem volt kommunikáció köztünk. Azt gondolom, ezen a hétvégén nem akar ezzel foglalkozni, nem akarja zavarni a csapatot, hiszen nem vesz részt ezen a mérkőzésen. Valamikor beszélni fogunk ezekről a dolgokról, de nem gondolom, hogy olyan komoly problémákról lenne szó, amelyeket ne lehetne megoldani” – zárta szavait.
A csehek elleni párharc sorsolását csütörtökön 11.30-kor tartják.

Dolgoznak a megoldáson

„Zajlanak a tárgyalások, amit nem a nyilvánosság előtt akarunk lebonyolítani. Addig ameddig ennek nincs vége, addig nem akarok belerondítani semmibe” – mondta lapunk kérdésére Szűcs Lajos elnök annak kapcsán, hogy szeptember 4-én Babos Tímea és Fucsovics azt jelentették be, hogy nem kívánnak a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Richter Attila főtitkár sem tudott bővebb felvilágosítást adni, ugyanis az elnök áll tárgyalásban a két éljátékossal, ugyanakkor elmondta, az elnökség megfogyatkozásának nincs köze az ügyhöz. „Ketten hónapokkal ezelőtt mondtak le tisztségükről, ugyanis a magyar teniszéleten belül olyan más jellegű feladatot vállaltak el, mely nem összeegyeztethető elnökségi munkájukkal, míg a harmadik tag, aki a közelmúltban távozott, ő sem a történtek miatt mondott le." Hozzátette: helyükre a közeljövőben rendkívüli közgyűlés keretében választanak tagokat, akiknek megbízatása a jelenlegi ciklus végéig, azaz 2020-ig tart majd.”

Új szponzorra leltek

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a Dorkóval, amelynek értelmében a magyar felnőtt és korosztályos válogatottak mostantól öt éven keresztül a magyar sportmárka felszereléseit viselik, ezen kívül 50 millió forint anyagi támogatásban részesítik a szövetséget, s elindítják a több vidéki állomásból álló Dorko Junior Tour sorozatot, amellyel a magyar teniszutánpótlását kívánják segíteni.

2018.09.12 15:12
Frissítve: 2018.09.12 15:27

Kézi BL - A duda mentette meg a Skjernt

Publikálás dátuma
2018.11.18 19:05

Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka
Jorge Maqueda időn túl talált a svédek kapujába, a MOL-Pick Szeged így hazai környezetben 33-33-as döntetlent játszott a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.
Utolsó fordulójához érkezett a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre, ahol szombaton kora délután a FTC-Rail Cargo Hungaria sorsdöntő ütközetre készült a norvég Vipers Kristiansand otthonában.
A CSM Bucuresti ellen egy héttel korábban elszenvedett vereséget követően égető szükség lett volna a győzelemre, ám a norvégok könnyed, 35-27-es sikert arattak. Mindez azt jelenti, hogy a zöld-fehérek a D csoport harmadik helyén végeztek, és csupán két pontot visznek magukkal, mivel a kiesett német Bietigheim elleni két siker nem számít bele a középdöntős pontokba.
„Nagyon akartuk a győzelmet, ám nem sikerült elhinnünk, hogy képesek is vagyunk rá"
– értékelt a mérkőzés után Elek Gábor, az FTC vezetőedzője.
"– Nem tehetek szemrehányást a csapatnak, igyekezett mindenki, de sok hibával játszottunk, és amikor kicsit erőre kaptunk, mindig történt valami, ami megtörte a lendületünket. Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt, most azonban ennyire voltunk képesek” – tette hozzá.
A Győri Audi ETO KC nem sokkal az FTC meccsét követően húsz góllal, 37-17-re legyőzte otthon a horvát Podravka Koprivnica csapatát, így eldőlt, hogy a címvédő százszázalékos mérleggel zárta a C csoportot, vagyis a maximális nyolc pontot viszi magával a középdöntőbe.
„Az volt a célunk, hogy nagyon motiváltak legyünk, hiszen hazai közönség előtt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne nyújtsunk 110 százalékot. Védekezésben nagyon kompaktak voltunk, bár hozzáteszem ennél a Podravka sokkal jobb csapat. Ez jól látszott az első mérkőzésen, amikor nagyon jól játszottak ellenünk. Remélem hamarosan visszatérnek a legmagasabb szintre”
– értékelt Danyi Gábor, a győriek trénere.
Mindkét magyar csapatnak ez volt az utolsó tétmérkőzése idén, mivel a bajnokság a november 29-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokság miatt szünetel. A felek január 2-án lépnek majd legközelebb pályára, akkor Győrben egymás ellen mérkőznek meg.
Ami a hölgyeknél a FTC-nek nem sikerült, az a férfiaknál összejött a Telekom Veszprémnek. A házigazda bakonyiak kilenc találattal, 36-27-re legyőzték a IFK Kristianstad csapatát, így revansot vettek az egy héttel korábbi háromgólos vereségért.
„Ez egy nehéz hónap mindenkinek, de keményen dolgoztunk ezért a győzelemért, ami most olyan, mint egy nagy tábla csoki. Próbáltunk jobban játszani, és pár dolgon változtatni, de persze nem túl gyorsan. Elégedett vagyok, mivel mindenki jól játszott, és a játékosaim minden labdáért harcoltak, miközben élvezték is a meccset”
– mondta el a mérkőzést követően David Davis, a veszprémiek szakvezetője.
A négy magyar csapat közül egyértelműen a Mol-Pick Szeged férfi csapata játszotta a legizgalmasabb mérkőzést. A magyar bajnok hiába kezdett jól, s vezetett három találattal, a Skjern az első játékrész hajrájában kettővel is vezetett, ebből egy gólt őrzött meg a szünetre. A Szeged a második játékrész elején nem találta a ritmust, a svédek öttel is megléptek. Az idő múlásával zárkóztak a Tisza-partiak, majd a végjátékban előnybe is kerültek. Már-már úgy tűnt, meg is szerzik a győzelmet, ám Jorge Maqueda találata időn túl született, így 33-33-as döntetlen született.
A Szeged továbbra is őrzi második helyét a B csoportban, míg a Veszprém sikere ellenére is csak ötödik az A jelű nyolcasban.

A csoportkör kapujában a Tatabánya

A Grundfos Tatabánya KC házigazdaként 13 góllal legyőzte a holland OCI-LIONS csapatát a férfi kézilabda EHF Kupa selejtezőjében, a harmadik forduló vasárnapi első mérkőzésén. A visszavágót jövő vasárnap rendezik Sittardban, a párharc győztese a 16 csapatos csoportkörbe kerül. A Balatonfüredi KSE csupán egygólos előnyt harcolt ki a cseh bajnok Baník Karviná otthonában, a 34-33-as siker azonban így is bizakodásra adhat okot.
A nőknél a Dunaújvárosi Kohász ellenben elbúcsúzott ettől a sorozattól. A magyar csapat hiába győzött 23-22-re a spanyol Super Amara Bera Bera otthonában, 48-41-es összesítéssel alul maradt.

2018.11.18 19:05

Claudio Ranieri hamburgerrel motivál

Publikálás dátuma
2018.11.18 18:50

Fotó: AFP/ BEN STANSALL
Mint ismert, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham csütörtökön Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek, aki furcsa felajánlást tett játékosai számára.
„Többet kell ígérnem, itt a közös pizzázás már nem elég. Jobb, ha mindenkit elviszek a McDonald'sba. Remélem, hamarosan mindenkinek fizethetek egy nagy hamburgert”
– mondta Ranieri, aki még a Leicester City trénereként többször is elvitte pizzázni játékosait.
„Nagyon sok gólt kaptak, én pedig egy olasz menedzser vagyok. Nekünk, olaszoknak fontos, hogy a csapatunk minél többször kapott gól nélkül hozza le a mérkőzéseket. Harcos vagyok, és azt akarom, hogy a játékosaim is harcosok legyenek. Ennyire egyszerű az egész. Azért vállaltam el a feladatot, mert hiszek benne. Őrült vagyok, de nem hülye: nem lesz könnyű a bennmaradás kiharcolása, de sikerülni fog.” – tette hozzá a 67 éves szakember, aki nehéz fába vágta fejszéjét, ugyanis klubja nem csupán sereghajtó 12 fordulót követően, a csapat neve mellett álló 31 kapott gól is messze a legrosszabb a ligában.
A helyzet nem lesz ismeretlen a számára: 2007-ben reménytelennek tűnő helyzetben vette át a Parma irányítását, de végül olyan eredményeket ért el a bajnokság hajrájában, hogy csapata megszerezte a 12. helyet.
„Amikor a Parmához igazoltam, mindegyik barátom azt mondta, hogy őrült vagyok, és nem lehet megmenteni a csapatot. De én megtettem. Most nem ennyire szkeptikusak, bátorítottak, hogy ez jó választás, fantasztikus, történelmi klubhoz kerültem, és meg tudom csinálni”
- mondta Ranieri, akinek a válogatott szünet után csupán két napja lesz, hogy a teljes kerettel felkészüljön a Southampton elleni bajnokira.
Szerző
2018.11.18 18:50