Fucsovics és Babos tárgyal a szövetséggel

Publikálás dátuma
2018.09.12 15:12

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Fucsovics Márton és Babos Tímea a szövetség elnökével, Szűcs Lajossal tárgyalva keresnek mindenki számára elfogadható megoldást. Eközben a férfi csapat - a világranglistán 43. játékos nélkül - Davis-kupa meccset játszik Csehország ellen.
Megtartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a hétvégi, csehek elleni Davis-kupa mérkőzést megelőzően. Az már korábban eldőlt, hogy a jelenleg legeredményesebb magyar férfi teniszező, a világranglistán 43. Fucsovics Márton nem áll majd Köves Gábor szövetségi kapitány rendelkezésére, ám a második legjobb játékosként számon tartott Balázs Attila (183.) sem teljesen egészséges.
„A jobb belső combom van meghúzódva másfél hónapja, pont annyira fáj, hogy egy hosszú meccsen nem tudnék százszázalékosan teljesíteni. Edzésben vagyok, viszonylag fittnek érzem magam. Van még egy kis idő a meccsekig, meglátjuk milyen állapotban leszek addigra”
– mondta Balázs, aki így legfeljebb párosban tudja vállalni a játékot.
Köves Gábor a csehek elleni mérkőzés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy noha jövőre megváltozik a Davis-kupa lebonyolítása, s sokan kommunikálták azt, hogy ennek a meccsnek nincs semmi tétje, ez nincs teljesen így. „Amennyiben nyernénk, jövőre kiemeltként léphetnénk pályára. Nem kaptam pontos felvilágosítást arról, hogy mi történne, ha nem sikerülne nyerni, ott lennénk-e biztosan a 24 csapatos döntőben.”
Balázs sérülése okán egyesben így két fiatal játékos, a 20 éves Valkusz Máté (271.) – aki a 24 éven aluli játékosok tekintetében a 26. legjobb – és a 18 esztendős, junior Roland Garros-győztes Piros Zsombor (419.) kaphatja meg a lehetőséget.
„Két olyan fiúról van szó, akik a juniorok között megmutatták, mire képesek, s a profik között is lépegetnek előre a világranglistán. Nagy lehetőség számukra, hogy hazai környezetben megmutathatják mire képesek egy ilyen fontos meccsen” – mondta Köves, aki szót ejtett arról is, várhatóan Nagy Péter (608.) vagy Borsos Gábor (853.) lesz Balázs partnere a párosban.
„Ez most talán életünk lehetősége sajnos, hogy játszhatunk a Davis Kupán” – fogalmazott áthallásosan Piros, aki később újságíró kérdésre elmondta, miért beszélt sajnálkozóan a nagy lehetőségről. „A sajnos arra vonatkozott, hogy nekünk ez egy jó lehetőség arra, hogy játszunk, a legerősebb felállás ugyanakkor Fucsovics Marci és Balázs Attila lenne. Bízok magunkban, de nekik azért sokkal több sanszuk lenne a játékerőt illetően. Sajnos sérülés és egyéb okok miatt ők nem játszhatnak."
A szövetségi kapitány a Népszava kérdésére elismerte, hogy elkövetett egy hibát – sms-ben küldött taktikai javaslatot a teniszezőnek –, ugyanakkor bizonyosan nem emiatt mondta le Fucsovics a szereplést.
„Hibáztam abból a szempontból, hogy nem Sávolt Attilával (a játékos edzője - szerk.) kommunikáltam. Nem kértek segítséget, de örültem, hogy azt a srácot háromszor is közvetítettem a tv-ben, akivel aznap játszott. Abszolút jó szándék vezérelt, azért pedig, hogy nem a megfelelő módon tettem, vállalom a felelősséget. Van amikor az ember hibázik, de ha megbeszéljük, akkor tovább tudunk lépni”
– mondta Köves, aki az ominózus Facebook-bejegyzés után felajánlotta a világraglistán 43. teniszezőnek, hogy beszéljenek, ám ez eddig nem történt meg.
„Kaptam egy e-mailt tőle, sok sikert kívánt a csapatnak. Ezen kívül nem volt kommunikáció köztünk. Azt gondolom, ezen a hétvégén nem akar ezzel foglalkozni, nem akarja zavarni a csapatot, hiszen nem vesz részt ezen a mérkőzésen. Valamikor beszélni fogunk ezekről a dolgokról, de nem gondolom, hogy olyan komoly problémákról lenne szó, amelyeket ne lehetne megoldani” – zárta szavait.
A csehek elleni párharc sorsolását csütörtökön 11.30-kor tartják.

Dolgoznak a megoldáson

„Zajlanak a tárgyalások, amit nem a nyilvánosság előtt akarunk lebonyolítani. Addig ameddig ennek nincs vége, addig nem akarok belerondítani semmibe” – mondta lapunk kérdésére Szűcs Lajos elnök annak kapcsán, hogy szeptember 4-én Babos Tímea és Fucsovics azt jelentették be, hogy nem kívánnak a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Richter Attila főtitkár sem tudott bővebb felvilágosítást adni, ugyanis az elnök áll tárgyalásban a két éljátékossal, ugyanakkor elmondta, az elnökség megfogyatkozásának nincs köze az ügyhöz. „Ketten hónapokkal ezelőtt mondtak le tisztségükről, ugyanis a magyar teniszéleten belül olyan más jellegű feladatot vállaltak el, mely nem összeegyeztethető elnökségi munkájukkal, míg a harmadik tag, aki a közelmúltban távozott, ő sem a történtek miatt mondott le." Hozzátette: helyükre a közeljövőben rendkívüli közgyűlés keretében választanak tagokat, akiknek megbízatása a jelenlegi ciklus végéig, azaz 2020-ig tart majd.”

Új szponzorra leltek

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a Dorkóval, amelynek értelmében a magyar felnőtt és korosztályos válogatottak mostantól öt éven keresztül a magyar sportmárka felszereléseit viselik, ezen kívül 50 millió forint anyagi támogatásban részesítik a szövetséget, s elindítják a több vidéki állomásból álló Dorko Junior Tour sorozatot, amellyel a magyar teniszutánpótlását kívánják segíteni.

Frissítve: 2018.09.12 15:27

Babosék meglepően hamar kiestek Dubajban

Publikálás dátuma
2019.02.20 16:48
Illusztráció
Facebook/Babos Tímea
Babos Tímea oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal a nyolcaddöntőben búcsúzott a 2,8 millió dollár (797 millió forint) összdíjazású dubaji keménypályás női tenisztorna páros versenyében.
A 2015-ben győztes duó - amely az első fordulóban erőnyerő volt - a szerdai mérkőzésen a Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian spanyol, amerikai kettőstől kapott ki döntő rövidítésben.
Babos egyesben a nyitókörben szenvedett vereséget Dubajban, francia partnere búcsúztatta ugyan a világelső japán Oszaka Naomit, a szerdai nyolcaddöntőben azonban ő is kikapott.

Eredmény:

páros, nyolcaddöntő: Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian (spanyol, amerikai)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.) 6:4, 1:6, 10-5 - döntő rövidítésben

Szerző

Arn Gréta kikapott az első fordulóban a budapesti tenisztornán

Publikálás dátuma
2019.02.20 13:42

Facebook/Hungarian Tennis
Arn Gréta az első fordulóban búcsúzott a budapesti 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztornán.
A selejtezőből két győzelemmel főtáblára jutott magyar játékos - aki 443. a világranglistán - a múlt heti fedettpályás ob-diadala után már sorozatban hét nyert mérkőzésnél tartott, és a 2013-as ausztrál nyílt bajnokság óta először szerepelt WTA- vagy Grand Slam-verseny főtábláján. Szerdai ellenfele az ötödik helyen kiemelt Jekatyerina Alekszandrova volt, aki 64. a rangsorban, és idén a második fordulóig jutott az Australian Openen.
A 39 éves Arn 2:1-nél elvette ellenfele adogatását, majd végigvitte előnyét, és 53 perc alatt hozta az első szettet úgy, hogy a játszmáért szerválva semmi-negyvenről, négy bréklabdát hárítva fordított. A folytatásban a 15 évvel fiatalabb orosz rákapcsolt, sokkal pontosabban játszott, és 3:0-ra elhúzott. Innen Arn még egy gémet nyert, ellenfele azonban szórta a nyerő ütéseket, és fél óra alatt kiegyenlített. Alekszandrova az utolsó felvonásban is nagy tempót diktált, rögtön brékelőnybe került, és újra 4:1-re meglépett. A magyar teniszező egyszer még elvette az orosz adogatását, 4:3-ra visszajött, ám az ellenfél 5:4-nél már nem remegett meg, és kiszerválta a meccset, amely 1 óra 56 percig tartott.
A BOK Csarnokban zajló torna szerdai programjában még két magyar szerepel: Jani Réka páros mérkőzése a svéd Cornelia Emily Lister oldalán 15 óra körül kezdődik, majd 17 órakor Stollár Fanny is bemutatkozik egyesben, ellenfele az amerikai Madison Brengle lesz. Az egyes főtábla harmadik hazai játékosa, Bondár Anna kedden kiesett.

Eredmény: 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Jekatyerina Alekszandrova (orosz, 5.)-Arn Gréta 4:6, 6:1, 6:4

Szerző