Fucsovics és Babos tárgyal a szövetséggel

Publikálás dátuma
2018.09.12. 15:12

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Fucsovics Márton és Babos Tímea a szövetség elnökével, Szűcs Lajossal tárgyalva keresnek mindenki számára elfogadható megoldást. Eközben a férfi csapat - a világranglistán 43. játékos nélkül - Davis-kupa meccset játszik Csehország ellen.
Megtartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a hétvégi, csehek elleni Davis-kupa mérkőzést megelőzően. Az már korábban eldőlt, hogy a jelenleg legeredményesebb magyar férfi teniszező, a világranglistán 43. Fucsovics Márton nem áll majd Köves Gábor szövetségi kapitány rendelkezésére, ám a második legjobb játékosként számon tartott Balázs Attila (183.) sem teljesen egészséges.
„A jobb belső combom van meghúzódva másfél hónapja, pont annyira fáj, hogy egy hosszú meccsen nem tudnék százszázalékosan teljesíteni. Edzésben vagyok, viszonylag fittnek érzem magam. Van még egy kis idő a meccsekig, meglátjuk milyen állapotban leszek addigra”

– mondta Balázs, aki így legfeljebb párosban tudja vállalni a játékot.

Köves Gábor a csehek elleni mérkőzés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy noha jövőre megváltozik a Davis-kupa lebonyolítása, s sokan kommunikálták azt, hogy ennek a meccsnek nincs semmi tétje, ez nincs teljesen így. „Amennyiben nyernénk, jövőre kiemeltként léphetnénk pályára. Nem kaptam pontos felvilágosítást arról, hogy mi történne, ha nem sikerülne nyerni, ott lennénk-e biztosan a 24 csapatos döntőben.”
Balázs sérülése okán egyesben így két fiatal játékos, a 20 éves Valkusz Máté (271.) – aki a 24 éven aluli játékosok tekintetében a 26. legjobb – és a 18 esztendős, junior Roland Garros-győztes Piros Zsombor (419.) kaphatja meg a lehetőséget.
„Két olyan fiúról van szó, akik a juniorok között megmutatták, mire képesek, s a profik között is lépegetnek előre a világranglistán. Nagy lehetőség számukra, hogy hazai környezetben megmutathatják mire képesek egy ilyen fontos meccsen” – mondta Köves, aki szót ejtett arról is, várhatóan Nagy Péter (608.) vagy Borsos Gábor (853.) lesz Balázs partnere a párosban.
„Ez most talán életünk lehetősége sajnos, hogy játszhatunk a Davis Kupán” – fogalmazott áthallásosan Piros, aki később újságíró kérdésre elmondta, miért beszélt sajnálkozóan a nagy lehetőségről. „A sajnos arra vonatkozott, hogy nekünk ez egy jó lehetőség arra, hogy játszunk, a legerősebb felállás ugyanakkor Fucsovics Marci és Balázs Attila lenne. Bízok magunkban, de nekik azért sokkal több sanszuk lenne a játékerőt illetően. Sajnos sérülés és egyéb okok miatt ők nem játszhatnak."
A szövetségi kapitány a Népszava kérdésére elismerte, hogy elkövetett egy hibát – sms-ben küldött taktikai javaslatot a teniszezőnek –, ugyanakkor bizonyosan nem emiatt mondta le Fucsovics a szereplést.
„Hibáztam abból a szempontból, hogy nem Sávolt Attilával (a játékos edzője - szerk.) kommunikáltam. Nem kértek segítséget, de örültem, hogy azt a srácot háromszor is közvetítettem a tv-ben, akivel aznap játszott. Abszolút jó szándék vezérelt, azért pedig, hogy nem a megfelelő módon tettem, vállalom a felelősséget. Van amikor az ember hibázik, de ha megbeszéljük, akkor tovább tudunk lépni”

– mondta Köves, aki az ominózus Facebook-bejegyzés után felajánlotta a világraglistán 43. teniszezőnek, hogy beszéljenek, ám ez eddig nem történt meg.

„Kaptam egy e-mailt tőle, sok sikert kívánt a csapatnak. Ezen kívül nem volt kommunikáció köztünk. Azt gondolom, ezen a hétvégén nem akar ezzel foglalkozni, nem akarja zavarni a csapatot, hiszen nem vesz részt ezen a mérkőzésen. Valamikor beszélni fogunk ezekről a dolgokról, de nem gondolom, hogy olyan komoly problémákról lenne szó, amelyeket ne lehetne megoldani” – zárta szavait.
A csehek elleni párharc sorsolását csütörtökön 11.30-kor tartják.

Dolgoznak a megoldáson

„Zajlanak a tárgyalások, amit nem a nyilvánosság előtt akarunk lebonyolítani. Addig ameddig ennek nincs vége, addig nem akarok belerondítani semmibe” – mondta lapunk kérdésére Szűcs Lajos elnök annak kapcsán, hogy szeptember 4-én Babos Tímea és Fucsovics azt jelentették be, hogy nem kívánnak a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Richter Attila főtitkár sem tudott bővebb felvilágosítást adni, ugyanis az elnök áll tárgyalásban a két éljátékossal, ugyanakkor elmondta, az elnökség megfogyatkozásának nincs köze az ügyhöz. „Ketten hónapokkal ezelőtt mondtak le tisztségükről, ugyanis a magyar teniszéleten belül olyan más jellegű feladatot vállaltak el, mely nem összeegyeztethető elnökségi munkájukkal, míg a harmadik tag, aki a közelmúltban távozott, ő sem a történtek miatt mondott le." Hozzátette: helyükre a közeljövőben rendkívüli közgyűlés keretében választanak tagokat, akiknek megbízatása a jelenlegi ciklus végéig, azaz 2020-ig tart majd.”

Új szponzorra leltek

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a Dorkóval, amelynek értelmében a magyar felnőtt és korosztályos válogatottak mostantól öt éven keresztül a magyar sportmárka felszereléseit viselik, ezen kívül 50 millió forint anyagi támogatásban részesítik a szövetséget, s elindítják a több vidéki állomásból álló Dorko Junior Tour sorozatot, amellyel a magyar teniszutánpótlását kívánják segíteni.

Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 15:27

Magyar cég, de nem a 2rule adja a felszerelést a teniszszövetségnek

Publikálás dátuma
2018.09.12. 12:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerdán bejelentette, öt évig a Dorko nemzeti színű melegítőit, mezeit fogják viselni a válogatott tagjai.
Az új egyezség értelmében már a hétvégi Davis-kupa-meccsen ezeket a ruhákat fogják hordani a csapat tagjai. A jövőben több mint 100 sportoló kap majd szerelést, de ami ennél is fontosabb, a Dorko öt év alatt 50 millió forinttal támogatja a hazai szövetséget.
A megállapodást az MTSZ elnöke, Szűcs Lajos és a Dorko alapítója, Gém Péter szentesítette aláírásával, aki korábban teniszező volt. Többek közt a jelenlegi szövetségi kapitánnyal, Köves Gáborral is játszott.
A Dorko 100 százalékban magyar cég, amely 4,5 év indult, az ötleteket pedig fiatal hazai tervezők valósítják meg. Az elmúlt hetekben egy másik magyar cég, a 2rule előretöréséről lehetett hallani. A Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozásnak ugyanakkor az ígéretekkel ellentétben még nincs márkaboltja és webshopja sem, míg a Dorko termékei kézzel foghatóak.
Szerző
Témák
tenisz Davis Kupa
Frissítve: 2018.09.12. 15:13

Rossival sikerült, ami elődjével egyszer sem

Publikálás dátuma
2018.09.11. 22:42

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Mutatós gólokkal 2-1-re legyőzte kedden Görögországot a Nemzetek Ligájában, ezzel hatodik idei mérkőzésén először győzött a magyar labdarúgó-válogatott.
Budapest, 19.50 perc. Nagyjából egy óra volt hátra a találkozó kezdetéig, amikor három görög szurkoló támasztotta bánatosan a Groupama Aréna Albert Flórián út felőli bejárata mellett húzódó kerítést. „Tényleg nem lehet bemenni? Vajon a görög újságírók tudnának segíteni?” – kérdezték kétségbeesetten az éppen a magyar fővárosban pihenő, elmondásuk szerint nem kizárólag a mérkőzés miatt érkező vendégek. Érdekesség, hogy egy maroknyi vendégtábor így is csak bejutott a 2015-ös, Románia elleni Európa-bajnoki selejtezőn tapasztalható megnyilvánulások miatt zárt kapussá nyilvánított összecsapásra, és ha már bent voltak, a bemelegítéstől kezdődően többször is tapssal, rigmusokkal biztatták az övéiket. 
Az ürességtől kongó arénába kivonuló kezdőcsapatokat mustrálva feltűnt, hogy a házigazda összeállítása három helyen tért el a szombaton, Finnországban 1-0-s vereséget szenvedő együttestől. A szövetségi kapitányként hazai pályán kedd este debütáló Marco Rossi ezúttal Bese Barnabásnak, Varga Rolandnak és Nagy Ádámnak szavazott bizalmat, míg Lovrencsics Gergő, Stieber Zoltán és Pátkai Máté kikerült a kezdő tizenegyből. 
Kleinheisler László fejel
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
További változás volt a tamperei NL-nyitányhoz képest, hogy a sokszor kritikusnak számító kezdeti perceket kapott gól nélkül abszolválta a vendéglátó. Az első vészhelyzetet a három magyart is kicselező Kosztasz Fortunisz teremtette a 10. minutumban, ám Fortuna ekkor fogta a magyarok kezét, a támadó lövése ugyanis célt tévesztett. Pár perccel később, a tizenötödikben már nem volt szükség szerencsére, a címeres mezben először eredményes Sallai Roland ugyanis határozottan, kapásból a léc alá zúdította a hozzá Kovács Istvánon, Varga Rolandon, Szalai Ádámon és Besén keresztül eljutó játékszert. Szép játék volt!
Az öröm mégsem tarthatott sokáig, Konsztantinosz Manolasz hárommal később máris egalizált. A Fortunisz passzát gólra váltó játékos fejjel volt eredményes (1-1), minden bizonnyal lesállásról.
A folytatásban bár a mezőnyjáték volt jellemző, sokáig inkább a többször bizonytalankodó magyar futballisták hibáiból veszélyes Görögország járt közelebb az újabb találathoz. A magyarok a félidő hajrájában tették próbára többször a vendégkapust, harcos, bátor játékuknak pedig meglett az eredménye: Kleinheisler László 22 méterről szerzett bombagólt a 42. percben, ismét előnyhöz juttatva Magyarországot. „Le is fújhatnánk” – állapították meg a szünetben a sikertől elszokott magyar újságírók.
A második játékrész kezdetére csak a görögöket felkészítő Michael Skibbe változtatott, Rossi nem. A hétfői sajtótájékoztatón még magabiztos német edző aligha volt elégedett, mivel a térfélcserét követő hetedik percben ismét cserélt. Rossinak viszont tetszhetett az állás, azt óvandó ugyanis a szélső, Varga Roland helyére Lovrencsicset hozta be a védelembe. Később Szalai Ádámot Eppel Márton, majd Kovácsot Pátkai Máté váltotta, az utolsó percekre pedig megérkeztek a stadion melletti szervizútra a magyar drukkerek is. 
Ezen az estén csapat és tábora is boldog lehetett, hiszen az eredmény a kósza helyzetek ellenére sem változott: hatodik 2018-as meccsén (négyszer Georges Leekens, másodszor Rossi irányítása alatt) először nyert a nemzeti tizenegy.
Szerző
Frissítve: 2018.09.16. 20:23