Fucsovics és Babos tárgyal a szövetséggel

Publikálás dátuma
2018.09.12 15:12

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Fucsovics Márton és Babos Tímea a szövetség elnökével, Szűcs Lajossal tárgyalva keresnek mindenki számára elfogadható megoldást. Eközben a férfi csapat - a világranglistán 43. játékos nélkül - Davis-kupa meccset játszik Csehország ellen.
Megtartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a hétvégi, csehek elleni Davis-kupa mérkőzést megelőzően. Az már korábban eldőlt, hogy a jelenleg legeredményesebb magyar férfi teniszező, a világranglistán 43. Fucsovics Márton nem áll majd Köves Gábor szövetségi kapitány rendelkezésére, ám a második legjobb játékosként számon tartott Balázs Attila (183.) sem teljesen egészséges.
„A jobb belső combom van meghúzódva másfél hónapja, pont annyira fáj, hogy egy hosszú meccsen nem tudnék százszázalékosan teljesíteni. Edzésben vagyok, viszonylag fittnek érzem magam. Van még egy kis idő a meccsekig, meglátjuk milyen állapotban leszek addigra”
– mondta Balázs, aki így legfeljebb párosban tudja vállalni a játékot.
Köves Gábor a csehek elleni mérkőzés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy noha jövőre megváltozik a Davis-kupa lebonyolítása, s sokan kommunikálták azt, hogy ennek a meccsnek nincs semmi tétje, ez nincs teljesen így. „Amennyiben nyernénk, jövőre kiemeltként léphetnénk pályára. Nem kaptam pontos felvilágosítást arról, hogy mi történne, ha nem sikerülne nyerni, ott lennénk-e biztosan a 24 csapatos döntőben.”
Balázs sérülése okán egyesben így két fiatal játékos, a 20 éves Valkusz Máté (271.) – aki a 24 éven aluli játékosok tekintetében a 26. legjobb – és a 18 esztendős, junior Roland Garros-győztes Piros Zsombor (419.) kaphatja meg a lehetőséget.
„Két olyan fiúról van szó, akik a juniorok között megmutatták, mire képesek, s a profik között is lépegetnek előre a világranglistán. Nagy lehetőség számukra, hogy hazai környezetben megmutathatják mire képesek egy ilyen fontos meccsen” – mondta Köves, aki szót ejtett arról is, várhatóan Nagy Péter (608.) vagy Borsos Gábor (853.) lesz Balázs partnere a párosban.
„Ez most talán életünk lehetősége sajnos, hogy játszhatunk a Davis Kupán” – fogalmazott áthallásosan Piros, aki később újságíró kérdésre elmondta, miért beszélt sajnálkozóan a nagy lehetőségről. „A sajnos arra vonatkozott, hogy nekünk ez egy jó lehetőség arra, hogy játszunk, a legerősebb felállás ugyanakkor Fucsovics Marci és Balázs Attila lenne. Bízok magunkban, de nekik azért sokkal több sanszuk lenne a játékerőt illetően. Sajnos sérülés és egyéb okok miatt ők nem játszhatnak."
A szövetségi kapitány a Népszava kérdésére elismerte, hogy elkövetett egy hibát – sms-ben küldött taktikai javaslatot a teniszezőnek –, ugyanakkor bizonyosan nem emiatt mondta le Fucsovics a szereplést.
„Hibáztam abból a szempontból, hogy nem Sávolt Attilával (a játékos edzője - szerk.) kommunikáltam. Nem kértek segítséget, de örültem, hogy azt a srácot háromszor is közvetítettem a tv-ben, akivel aznap játszott. Abszolút jó szándék vezérelt, azért pedig, hogy nem a megfelelő módon tettem, vállalom a felelősséget. Van amikor az ember hibázik, de ha megbeszéljük, akkor tovább tudunk lépni”
– mondta Köves, aki az ominózus Facebook-bejegyzés után felajánlotta a világraglistán 43. teniszezőnek, hogy beszéljenek, ám ez eddig nem történt meg.
„Kaptam egy e-mailt tőle, sok sikert kívánt a csapatnak. Ezen kívül nem volt kommunikáció köztünk. Azt gondolom, ezen a hétvégén nem akar ezzel foglalkozni, nem akarja zavarni a csapatot, hiszen nem vesz részt ezen a mérkőzésen. Valamikor beszélni fogunk ezekről a dolgokról, de nem gondolom, hogy olyan komoly problémákról lenne szó, amelyeket ne lehetne megoldani” – zárta szavait.
A csehek elleni párharc sorsolását csütörtökön 11.30-kor tartják.

Dolgoznak a megoldáson

„Zajlanak a tárgyalások, amit nem a nyilvánosság előtt akarunk lebonyolítani. Addig ameddig ennek nincs vége, addig nem akarok belerondítani semmibe” – mondta lapunk kérdésére Szűcs Lajos elnök annak kapcsán, hogy szeptember 4-én Babos Tímea és Fucsovics azt jelentették be, hogy nem kívánnak a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Richter Attila főtitkár sem tudott bővebb felvilágosítást adni, ugyanis az elnök áll tárgyalásban a két éljátékossal, ugyanakkor elmondta, az elnökség megfogyatkozásának nincs köze az ügyhöz. „Ketten hónapokkal ezelőtt mondtak le tisztségükről, ugyanis a magyar teniszéleten belül olyan más jellegű feladatot vállaltak el, mely nem összeegyeztethető elnökségi munkájukkal, míg a harmadik tag, aki a közelmúltban távozott, ő sem a történtek miatt mondott le." Hozzátette: helyükre a közeljövőben rendkívüli közgyűlés keretében választanak tagokat, akiknek megbízatása a jelenlegi ciklus végéig, azaz 2020-ig tart majd.”

Új szponzorra leltek

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a Dorkóval, amelynek értelmében a magyar felnőtt és korosztályos válogatottak mostantól öt éven keresztül a magyar sportmárka felszereléseit viselik, ezen kívül 50 millió forint anyagi támogatásban részesítik a szövetséget, s elindítják a több vidéki állomásból álló Dorko Junior Tour sorozatot, amellyel a magyar teniszutánpótlását kívánják segíteni.

2018.09.12 15:12
Frissítve: 2018.09.12 15:27

Teke-háború: hat klub tovább harcol

Publikálás dátuma
2018.09.18 17:03

Fotó: Shutterstock/
Elmaradt a keddre tervezett egyeztetés a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok között, egyelőre nem látni a megoldást.
Egyeztető megbeszélést hívott össze kedd délutánra a tekeszövetség a férfi Szuperliga versenyszabályzatának módosítása ellen tiltakozó klubokkal. A férfi élvonalban szereplő tizenkét csapat közül nyolc nem értett egyet azzal a módosítással, hogy ebben a szezonban a korábbi oda-vissza körmérkőzés helyett az együttesek két hatos csoportban szerepelve küzdjenek egymással.
A tiltakozók úgy vélik, úgy kellett volna a változtatást bevezetni, ahogy az ifiknél történik, ahol a szövetség jelezte, hogy a 2019/2020-as idénytől változik a lebonyolítás. A felnőtteknél a bajnoki szünetben dőlt el, hogy új lesz a lebonyolítás.
Az ellenzékbe vonult klubok képviselői közül névvel senki sem vállalta a nyilatkozatot, de azt lapunk megtudta, hogy sarokba szorítva érzik magukat az egyesületek, és egyre többen adják fel a harcot, mert úgy érzik, nincs esélyük változtatás elérésére. Nagyon várták a keddi egyeztetést, ahol abban bíztak, meghátrálásra tudják kényszeríteni a szövetséget, és idén is egycsoportos lesz a lebonyolítás. 
„Az egyeztetés azért maradt el, mert ennek feltétele volt, hogy a hétvégi fordulóban minden csapat kiáll a bajnoki mérkőzésére, ez azonban nem történt meg – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a szövetség elnöke. – Azért kértük ezt, mert szerettük volna, hogy a játékosok játszhassanak. A versenybizottságnak kell döntenie az elmaradt találkozókról, ha ez megtörtént, utána tudunk tárgyalni az érintettekkel.”
Jelenleg két sorsolása van a Szuperligának, az egyiket a szövetség készítette el két csoport számára, a másikat a tiltakozó csapatok a teljes körmérkőzéses szisztémában. A bajnokság már zajlik, de a meccsek egy része elmaradt. Teljes a káosz, volt olyan csapat, amely nem állt ki egy mérkőzésre, de erről nem minden játékos értesült, volt, aki a parkolóban várt hiába a buszra, amely elvitte volna az idegenbeli találkozóra.
„Az új rendszerű lebonyolítást hónapokig készítettük elő, augusztus 10. volt a nevezési határidő a kétcsoportos bajnokságra, mind a tizenkét klub érvényes nevezést adott be, amikor a módosításról döntöttünk, minden résztvevő írásban nyilatkozott, kilencen szavaztak mellette, ketten ellene – tájékoztatta lapunkat Karsai Ferenc, a szövetség elnökségi tagja, a szegedi klub elnöke, nem mellesleg a nemzetközi szövetség alelnöke. – A versenykiírás szerint, aki beadja a nevezést, az magára nézve kötelező érvényűnek tekinti és elfogadja a bajnokság lebonyolítását is. Ezért is áll a szövetség értetlenül a kialakult helyzet előtt, a tiltakozó akció a Facebookon indult el, amire a szövetség nem tud érdemben, jogszerűen reagálni.”
Vannak klubok, melyek már két mérkőzésre nem álltak ki, a versenyszabályzat szerint kétszer pénzbüntetés, harmadik alkalommal kizárás a büntetés.
„Három csapat a busz lerobbanása miatt nem jutott el a hétvégén a bajnoki helyszínére – folytatta Karsai Ferenc. – Ha dokumentumokkal igazolják az érintettek, hogy ez történt, akkor ezt el kell fogadni a versenybizottságnak. Azt azonban megjegyezném, hogy az elmúlt három évben ilyesmi egyszer sem fordult elő.”
Az ellenzékbe tömörült klubok közül többen feladták a harcot, úgy tudjuk, már csak hatan „tartanak ki”. Ők továbbra is ragaszkodnak a régi bajnoki lebonyolítás visszaállításához. A tiltakozók között van a bajnoki címvédő Zalaegerszeg is.
A harc a jelek szerint kisebb intenzitással ugyan, de folytatódik. Ami biztos, nyertesek nem lesznek, a sportág, a játékosok mindenképpen a vesztes oldalra kerülnek. A szövetség pedig szintén nem tud jól kijönni ebből a helyzetből: ha a versenyszabályzatot betartva kizárja azokat, akik harmadszor sem állnak ki, akkor szétesik a bajnokság. Ha engedményeket tesz, akkor teret enged a káosznak, egyik rosszabb forgatókönyv a sportág számára, mint a másik. 
A nemzetközi szövetség a múlt héten döntött úgy, hogy 2023-ban Budapest rendezheti a csapat-világbajnokságot. Ez egyelőre teljesen háttérbe szorul a bajnokság körüli háború miatt.
2018.09.18 17:03

Közgyűlésen vitatnák meg a problémákat Fucsovicsék

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:24

Fotó: AFP/ CHRISTOPHE SIMON
„A korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő” – közölték.
Közgyűlés összehívását szorgalmazza Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, a Fucsovics Team és Babos Csaba, hogy ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a teniszszövetségi vitában érintett felek. Az MTI-hez kedden eljuttatott levelükben úgy fogalmaznak: a közelmúlt történései után ez a fórum lenne a tökéletes arra, hogy nyíltan beszéljenek a konkrét problémákról. Ehelyett – amint arra emlékeztetnek – csak egy rendkívüli közgyűlés összehívására került sor, amely „kizárólag a jelenlegi struktúra megszilárdítását kívánja szolgálni”, mivel azon egyetlen napirendi pontként csupán a közelmúltban lemondott három elnökségi tag pótlása történne meg. Az aláírók a levelüket a tágabb értelemben vett teniszcsaládnak, a magyar tenisz valamennyi szereplőjének szánják, mert – mint jelzik – nincs lehetőségük mindenkihez közvetlenül, személyesen eljutni. „Az elmúlt időszakban közzétett megnyilvánulásaink kapcsán voltak, akik felvetették, hogy némelyik kevés konkrétumot tartalmaz, az egész felháborodás anyagi természetű, illetve a közvélemény bevonása nem a legmegfelelőbb fórum a problémák megoldására. Az észrevételeket tiszteletben tartjuk, de a helyzetünkből és a birtokunkban lévő konkrét információinkból adódóan továbbra is felelősségünknek érezzük, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, építő jellegű javaslatainknak” – áll a levélben.
Emlékeztetnek arra, hogy a Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében „a kormány nagyon komoly mértékben támogatja a sportágat, gyakorlatilag minden lehetőség adott, így a teniszcsalád közös feladata és felelőssége, hogy olyan felnőtt és utánpótlás szakmai programokat fogadtassunk el, amelyek megfelelő helyzetet teremtenek a kluboknak és játékosoknak, valamint csökkentik a sportág valamennyi szereplőjének terheit”.
„A fejlesztésre és versenyrendezésre szánt állami forrásokat a hazai tenisz fejlődését leginkább szolgáló módon kell felhasználni, a pénzügyi gazdálkodást érthetőbbé, átláthatóbbá kell tenni és nem utolsósorban a szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie”
–emelték ki.
A nyílt levél megfogalmazói szerint
„a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő”.
Példaként említették, hogy évről évre több száz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák építésére, továbbá, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat állapított meg a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Megemlítették azt is, hogy miközben a szövetség azt állította, hogy a csehek elleni, illetve a korábbi Davis Kupa-meccseket azért kellett ideiglenes helyszínen megrendezni, mert a nemzetközi szövetség ragaszkodott a 4000 férőhelyes lelátóhoz, addig a svájciak a hétvégén egy 2600 férőhelyes csarnokban fogadták a svédeket. Utaltak rá, hogy további információkkal és konkrétumokkal is rendelkeznek, de ezeket nem a nyilvánosság és a média bevonásával kívánják megvitatni, hanem azt szeretnék, hogy a tenisztársadalom valamennyi szereplője csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz.

Szakítottak a szövetséggel

A sportág két hazai éljátékosa, Babos Tímea és Fucsovics Márton a hónap elején jelentette be, hogy nem kíván együttműködni a továbbiakban a szövetséggel, amíg annak működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Fucsovics korábban a közösségi oldalán írta: nem biztos a szereplése a válogatott szeptemberi Davis Kupa-találkozóján, mivel a szövetség nem biztosítja a szükséges feltételeket, és nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez. A világranglistán 41. teniszező jelezte, hogy próbált kiállni társaiért, egyeztetni a szövetséggel, ám nem járt sikerrel, az MTSZ választ sem adott kérdéseire. Hosszú bejegyzésében a Davis Kupa-kapitányt is bírálta, mint ahogy azt is, hogy három héttel a csehek elleni mérkőzés előtt meg sem keresték őt a mérkőzéssel kapcsolatban. Az MTSZ egy hosszabb közleményben reagált, olyan adatokat hozott nyilvánosságra, mint például Sávolt Attila, Fucsovics edzőjének állítólagos fizetése. Fucsovics és a páros világranglistát vezető Babos, majd később maga Sávolt Attila is cáfolta ezeket, és bírálta a szövetséget. A Magyar Tenisz Szövetség az Országos Mediációs Egyesület segítségét kérte annak érdekében, hogy rendezze a vitát. Az előzményekről itt írunk bővebben.
2018.09.18 14:24
Frissítve: 2018.09.18 14:24