Három érmet hozott Hosszú Katinka Dohából

Publikálás dátuma
2018.09.13. 19:34

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Hosszú két arany- és egy bronzérmet nyert az úszók idei világkupa-sorozatának második állomása, a dohai viadal csütörtöki nyitónapján.
A háromszoros olimpiai bajnok 400 méter gyorson 4:10.02 perccel végzett az élen, míg 200 méter pillangón 2:09.26-os idővel csapott elsőként a célba. Utóbbi számban Jakabos Zsuzsanna második lett 2:10.34-gyel. Ebben a futamban mindössze négyen álltak rajtkőre. Hosszú 50 méter háton végzett harmadikként 28.57 másodperccel.
A férfiaknál Verrasztó Dávid állhatott dobogóra, a 30 éves versenyző 200 méter háton nyert bronzérmet 2:07.08-as eredménnyel Az idei vk-sorozat negyedik állomása Budapest, a tavalyi vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Aréna lesz október 4. és 6. között, írja az MTI. 
Szerző

Áll a bál a tekeszövetségben, ami a sportágnak és a játékosoknak sem jó

Publikálás dátuma
2018.09.13. 18:42

A magyar szövetség új versenykiírást készített a férfi teke Szuperliga 12 csapata részére, amellyel kilenc klub nem értett egyet. A tiltakozók külön sorsolást is készítettek.
Megváltoztatta a szövetség a Szuperliga lebonyolítását: korábban a tizenkét csapat versengésében két teljes körmérkőzéses forduló után alakult ki a sorrend. A szövetség erre a szezonra két hatos csoportba osztotta a résztvevőket, ami ellen kilenc klub tiltakozott. A lapunkhoz is eljuttatott, időnként a személyeskedést sem nélkülöző levélváltások odáig fajultak, hogy a tiltakozók a nemzetközi szövetség (NBC) elnökének, Klaus Barthnak kérték az állásfoglalását. A magyar szövetséggel szembefordulók szerint nemzetközi szabályokat sért, ha a bajnokság indulóit csoportokba osztják.
„Az NBC nem kötelezően előírja, hanem ajánlja a teljes körmérkőzéses lebonyolítást, amitől el lehet térni, ha egy tagország szövetsége ezt indokoltnak tartja – olvasható a beadványra küldött válaszban. – A mérkőzéseken résztvevők létszáma, a gurítások száma adott, ettől nem lehet eltérni.”
A szövetség elkészítette a sorsolást az új lebonyolítási rend szerint, a tiltakozók ezzel szemben a korábbi versenykiíráshoz igazodó menetrendet állítottak össze. A bajnoki küzdelmeknek már zajlani kellene, de a mérkőzések egy része a bizonytalan helyzetben elmaradt.
„Azt gondolom, hogy a sportág és a játékosok ennek a vitának az igazi vesztesei – mondta a Népszavának Pintyőke Marcell, a honi szövetség elnöke. – Azzal vádolnak minket, hogy a klubok megkérdezése nélkül, önhatalmúlag készítettünk új versenykiírást. Ezzel szemben az történt, hogy hosszú idő után megalakult a sportolókból álló bizottság, a változtatás előtt ezzel a testülettel egyeztettünk. Játékosaink túlnyomó többsége munka mellett játszik. A két csoportos rendszerben kevesebb lett volna a mérkőzések száma, ráadásul kiegyenlítettebb a mezőny, nem fordul az elő, hogy nagyon nagy különbséggel nyer az erősebb csapat. A kluboktól érkező kérések figyelembe vételével alakítottuk át a bajnokságot.”
Ha tizenkét klub közül kilenc aláírja azt a levelet, amit az NBC megkap, akkor nagyon komoly az ellenállás.
„Valóban kilenc klub pecsétje található a tiltakozó levélen, de ez a szám a valóságban kevesebb, vannak csapatok, melyek jelezték, hogy nem támogatják a változást, viszont nem akarnak viszályt sem, részt vesznek az új lebonyolítási rendszerű bajnokságban is – reagált a sportvezető. – A jövő hétre Tóth László főtitkár egyeztetésre hívta a klubokat, szeretnénk olyan végleges megoldást találni, ami lezárja a vitát, és a játék kerül előtérbe.”
A szövetséggel szembenállók azt állítják, hogy a szervezet törvénytelenül működik, közgyűlésén törvénytelenül választottak meg tisztségviselőket. A tiltakozók hét pert indítottak, a bíróság minden esetben a szövetségnek adott igazat. A lázadók szerint csak azért, mert késve nyújtották be a kereseteket. Az is fölmerült kifogásként, hogy az elnökségi üléseken született határozatok nem érhetők el a szövetség honlapján, pedig ezt kötelezően előírja a sporttörvény.
„A bírósági ítéleteket nem kell kommentálnunk – emelte ki a szövetségi elnök. – A sportállamtitkárság folyamatosan ellenőrzi a működésünket, nem kapnánk meg az állami támogatást, ha a források felhasználásával vagy a szakmai munkánkkal nem tudnánk elszámolni.”
A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfőn jelentette be, hogy 2023-ban Budapest rendezi a teke csapat-világbajnokságot. Legutóbb 2013-ban volt Magyarországon ez az esemény, akkor Zalaegerszegen a női és a férfi együttesek versenyében is hazai siker született. A Szuperliga körüli vita nyilván nem tesz jót a honi szövetség nemzetközi megítélésének.
„Ez sajnos így van, ezért is bízom benne, hogy sikerül pontot tenni ennek az ügynek a végére” – hangsúlyozta a sportvezető.
Lapunk szeretett volna megszólaltatni valakit a tiltakozó klubok képviselői közül is, de senki sem vállalta névvel a nyilatkozatot.
Témák
élsport

Babos Tímea szakított edzőjével

Publikálás dátuma
2018.09.13. 16:52

Fotó: Facebook/babostimea
A továbbiakban nem Thomas Drouet irányítja Babos Tímea edzésmunkáját – tudatta Facebook-oldalán a 25 éves magyar játékos.
„Nehéz szavakba önteni, sőt, lehetetlen összefoglalni az elmúlt 175 hetet, amit Thomasszal együtt töltöttünk. Szeretném megköszönni Neki a kitartását, a munkabírását és legfőképpen azt, hogy mindig hitt bennem. Közös megegyezéssel és fájó szívvel döntöttünk úgy, hogy le kell zárni ezt a szép és sikeres időszakot” - fogalmazott a páros világranglistát vezető Babos, aki közel öt évig, 2014 tavasza óta dolgozott együtt a monacói szakemberrel. Hozzátette, a 35 esztendős edzővel sok mindenen mentek keresztül, és bár a sok nevetés és öröm mellett olykor voltak könnyek is, minden helyzetet együtt, igazi csapatként éltek meg.
Kiemelte, Drouet irányításával lett belőle top 25-ös játékos, páros világelső, és ugyancsak az ő edzésmunkájának köszönhetően nyerte meg pályafutása első felnőtt páros Grand Slam-bajnoki címét is az idén Ausztráliában.
Babos Drouet irányításával három egyéni WTA-tornagyőzelme (2018 Tajvan, 2017 Budapest, 2015 Tajvan) mellett öt alkalommal volt döntős, míg párosban 11-szer ünnepelhetett. Addigi legnagyobb sikereként tavaly év végén a cseh Andrea Hlavackovával megnyerte a páros világbajnokságot. Legjobb Grand Slam-szereplései is a monacói edzőhöz kötődnek: egyéniben a 2016-os US Openen a harmadik fordulóig jutott, míg idén az Australian Openen - Kristina Mladenovic párjaként - győzni tudott, és további három alkalommal (2014-ben Mladenoviccsal Wimbledonban, 2016-ban Jaroszlava Svedovával ugyancsak Wimbledonban, 2018-ban a US Openen Mladenoviccsal) volt finalista. Vegyes párosban két GS-döntőt játszhatott (2015 Wimbledon, Alexander Peya, 2018 Australian Open, Rohan Bopanna oldalán).
Azt egyelőre nem tudni, ki lesz a magyar játékos új edzője.
Szerző