Egyre durvul a vámháború Kína és az Egyesült Államok között, és nem látni a végét

Publikálás dátuma
2018.09.18. 11:32
Kínai vámtiszt figyeli az áru kirakodását
Fotó: Wu linhong / Imaginechina
200 milliárd dollárnyi kínai árúra vetettek ki újabb amerikai védővámot, melynek mértéke januárra 25 százalékra emelkedik. Trump azt is belengette, hogy újabb 267 milliárd dollárnyi árut vámolnak meg, ha Kína mindezt nem hagyja szó nélkül. Márpedig Peking saját vámtarifákkal válaszol.
10 százalékos védővámot kell fizetni 200 milliárd dollárnyi kínai termék után az Egyesült Államokban a jövő héttől - számol be az Euronews. Januártól a többek közt bőröndökre és élelmiszerekre vonatkozó vám mértéke 25 százalékra emelkedik.
Donald Trump még a fehér házi bejelentés előtt, kereskedési időben beszélt arról, hogy tőzsdezárás után nagy bejelentésre készül. A tőzsdék eséssel reagáltak a hír előszelére.
Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője egy televíziós interjúban azt mondta, hogy Washington készen áll a "komoly tárgyalásokra" a vámtételek csökkentéséről, nem titkoltan azzal a céllal, hogy Kínának nyissa meg jobban a piacait az amerikai termékek előtt.

Fokozódó kereskedelmi háború

A fehér házi közleményből az is kiderül, hogy Washington számít arra, hogy Kína esetleg zokon veszi az újabb vámot és válaszlépésként valami megtorlást készít elő. Egy ilyen esetre az a tervük, hogy újabb 267 milliárd dollárnyi terméket sújtanának védővámmal.
Kína kedden valóban bejelentette: nincs más választása, mint újabb vámokkal reagálni az újabb vámokra

- írja a Reutrs. Hogy pontosan milyen árukra vetnék ezt ki, és milyen mértékben, arról még nincs hír. "Kína bízik benne, hogy az Egyesült Államok felismeri tetteinek negatív következményeit, és még időben meggyőző lépéseket tesz viselkedése kiigazítására" - olvasható a pekingi közleményben.
Múlthónapban, mikor már lehetett számítani a mostani Trump-féle védővámok életbe léptetésére, Kína egy 60 milliárd dollárnyi amerikai árut soroló listát tett közzé, amire válaszul ők vetnek majd ki vámot. Listájukon többek közt földgáz és bizonyos repülőgépek szerepelnek.
Szerző
Frissítve: 2018.09.18. 11:40

Gyanús, hogy megcsúszik Paks 2 engedélyezése

Publikálás dátuma
2018.09.18. 09:00

Fotó: Vajda József / Nápszava
Még el sem kezdődött Paks 2 úgynevezett létesítési engedélyeztetése, hiszen nem adták be a kérelmet. A meghosszabbított határidő elvileg jövő év vége, vagyis még nincs elúszva semmi, de ez is szóba kerülhet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin keddi találkozóján.
A Paks II Zrt. mindeddig nem adta be a bővítés úgynevezett létesítési engedélykérelmét – tudta meg lapunk. Ha beérkezik az irat, az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) egy éve lesz az elbírálásra, ami legfeljebb három hónappal hosszabbítható meg. A hatóság készen áll az eljárás lefolytatására - tették hozzá az OAH-nál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy májusi konferenciáján a szakértők a tervezett paksi blokkok legfontosabb engedélyeként említett létesítési papír kapcsán júliusi beadási határidőt említettek. Ezt egyszersmind szinte teljesíthetetlennek nevezték: a Paks II. Zrt.-nek ugyanis a kivitelezést végző orosz állami Roszatom által számukra elküldött, mintegy 150 ezer oldalas anyagot le kell fordítania, ellenőriznie és az esetleges módosításokat egyeztetnie az orosz féllel. A kivételezés új, az európai uniós engedélyezés miatt korábban meghosszabbított ütemtervében a létesítési engedélyezés végső dátuma 2019 vége - közölte ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület múlt heti vándorgyűlésén Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár. Tehát még időben vagyunk. Azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Orbán Viktor mai moszkvai tárgyalásának egyik témája lesz a létesítési engedélykérelem elkészültének elhúzódása miatti újabb határidőkitolás, cáfolta. A külvilág felé mutatott nyugalom mögött ugyanakkor minden bizonnyal megfeszített munka zajlik. Így a kormány is pont az új blokkok engedélyezési időszakának csúcsán talált módosítani az engedélyezési szabályokon. Ezek egyöntetűen a könnyítés irányába mutatnak, például az összeférhetetlenségi szabályok módosításával. Eszerint mostantól nem számít kizáró oknak az anyagot véleményező „független szakértő” és a kérelmező közötti gazdasági kapcsolat. Környezetvédők élesen bírálták a módosításokat. Emellett szakértőként immár szervezetek is eljárhatnak.

Paks küzd a vízzel

Annak kapcsán, hogy augusztusban már a jelenlegi paksi blokkok is az engedélyezett 30 Celsius-fok közelébe fűtötték a Dunát, kérdésessé vált: mi várható két, a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű blokk üzembe állítása után? Erre a kérdésre az Országos Atomenergia Hivatalnál azt közölték: ha a probléma felmerül, szóba kerülhet a hűtési módszer változtatása, a teljesítmény-korlátozás és rendkívüli intézkedés is. Hozzáfűzték: a Duna túlzott hőfokemelkedésére vonatkozó kérdések környezetvédelmiek, azok a nukleáris biztonságot nem érintik.

Szerző

325,09 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.18. 08:19

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró kedd reggel fél nyolcra 0,06 százalékkal 325,09 forintos, a dollár 0,12 százalékkal 278,12 forintos, a svájci frank pedig 0,14 százalékkal 289,08 forintos jegyzésre erősödött.
Hétfőn este hét órakor az eurót 324,91 forinton, a dollárt 277,80 forinton, a svájci frankot 288,68 forinton jegyezték.
Szerző