A sportolókat sem lehet egyformán etetni

Publikálás dátuma
2018.09.27. 17:22
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Egyénre szabott táplálkozási tanácsadást nyújtó sport- és táplálkozástudományi intézet kezdte meg működését Budapesten. A Scitec Institute for Sport Performance a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával stratégiai együttműködésben az élsportolók mellett a rendszeresen mozgókat is segíti a teljesítményük fokozása és az egészségük megőrzése érdekében.
Másfél éves előkészítő munkát követően az intézet szeptembertől kezdi meg tudományos kutatási, edukációs, valamint a táplálkozási és edzés-tanácsadási tevékenységét, amellyel hozzájárul a sporttáplálkozási és az edzéskultúra fejlődéséhez – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol ünnepélyesen aláírták az MTA KIK-val kötött stratégiai megállapodást is. A tervek szerint ez egyszerre szolgálja a sportolók egészségét, a hatékonyabb edzésmunkát és a jobb versenyeredmények elérését is. Az együttműködésnek célja olyan közös kutatások indítása is, amelyek eredményei támogatják majd a sport- és egészségtudomány területén dolgozó szakemberek munkáját.
A Scitec Institute a saját fejlesztésű módszertanával egyénre, azaz a sportoló adottságainak, állapotának, céljának megfelelő, valamint napirendjéhez igazított tanácsadást nyújt. Elsősorban élsportolók felkészülését segítik, de a szolgáltatások elérhetőek a szabadidő-sportolók számára is. 

Nincs két egyforma sportoló

Ahogy nincs két egyforma ember, a sportolók szervezete is különbözően működik, ezért az egyéni program része például az is, hogy a sportoló mikor és milyen és hol beszerzett ételeket eszik, valamint a folyamatos visszajelzés, mérés, és szükség esetén a változtatás is
Baji Balázs gátfutó, sprinter már hosszabb ideje a szakértők által összeállított program szerint étkezik. Ez, mint mondta, igényel némi fegyelmet és „dobozolást”, annál is inkább, mert az olimpikon a sportolás mellett állatorvosként is dolgozik. 
„Az étrend teljes mértékben: a napi rutinomhoz, az edzéseimhez és a versenyeimhez igazított, ezért tartható, és érezhetően javítja is a teljesítményemet."

Szabadidő-sportolóknak is kell recept

A személyre szabott életmódprogram szülőhelye
Mint elhangzott: a mozgás gyógyszer, de a receptjét nem magunknak írjuk fel, ezért fontos, különösen az eeljén, hogy hozzáértő irányítással történjen. Erős Antónia köztudottan sokat tesz az egészségéért, nem csak azért él tudatosan, mert 25 éves kora óta cukorbeteg. A műsorvezető is néhány hónapja teszteli a Scitec Institute programját. Mint elmondta, nem kőbe vésett mintaétrendet kapott, hanem azt tanácsolták például: hetente kétszer reggelizzen tojást sok zöldséggel. 
„Könnyen beilleszthető az életembe, annak ellenére, hogy nem főzök. A javasolt sült csirke édesburgonyával mindig kapható a kedvenc kifőzdémben, így egyáltalán nem nehéz a kivitelezés.”

A műsorvezető célja a vércukorszint és a családilag hordozott magas koleszterinszint csökkentése, amivel, a beszámolója szerint jól halad.
Szerző

Meglepő dolog derült ki a joghurtokról

Publikálás dátuma
2018.09.27. 14:14
Illusztráció: AFP
Brit kutatók szerint egyáltalán nem egészséges a joghurt, egy felmérés ugyanis kiderítette: a legtöbb fajta tele van cukorral.
Kilencszázféle, az Egyesült Királyságban kapható joghurtot megvizsgálva arra a következtetésre jutottak a Leeds Egyetem kutatói, hogy még a bio joghurtok is több cukrot tartalmaznak, mint a kóla. Alacsonyabb cukortartalommal csak a natúr, illetve a görög stílusú joghurtok rendelkeznek – írta a BBC.
Az nem meglepetés, hogy a desszertjoghurtban találták a legtöbb cukrot - átlagosan 16,4 gramm 100 grammban, az viszont megdöbbentő, hogy a második leginkább cukros termék a bio joghurt, aminek 100 grammja 13,1 grammot is tartalmaz.  

Összehasonlításképpen:

a kóla 100 grammja 9 g cukrot tartalmaz.

A gyermeknek készült joghurtok is rendkívül magas, két kockacukornyi, azaz átlagosan 10,8 gramm cukrot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy a 4-6 éves gyermekeknek legfeljebb napi 19 g cukor, öt kockacukornyi mennyiség fogyasztását ajánlják Nagy-Britanniában, 7-10 év között pedig napi 24 grammnál kevesebb a javasolt mennyiség.
Illusztráció: AFP
A brit előírások szerint egy joghurt akkor minősül alacsony cukortartalmúnak, ha 100 grammja 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. A vizsgált termékeknek csupán 9 százaléka volt ilyen.

Már csökkentik a cukortartalmat

Egy májusban közzétett jelentés szerint a joghurtok cukortartalma 2016 óta 6 százalékkal csökkent és várhatóan 2020-ra további 20 százalékkal lesz kevesebb
"Ennek ellenére a legtöbb joghurt még mindig nem alacsony cukortartalmú”

- mondta dr. Bernadette Moore, a tanulmány vezető kutatója.

A szakember azt tanácsolja, a kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot és tegyünk bele friss gyümölcsöt. 
Szerző

"Akik csak pálcikaembert tudtak rajzolni, meglepődnek, hogy milyen portrét alkottak”

Publikálás dátuma
2018.09.26. 14:14
Illusztráció: Pexels
A jobb agyféltekés rajzolás nemcsak rajzolni tanít meg, előhozza az alkotás, az önmegvalósítás, sokszor mélyen rejtett vágyát, a hirtelen jött sikerélmény pedig az élet minden területén önbizalmat ad.
„Több van bennünk, mint gondolnánk. Mindenkiben. És nem csak rajzolva.”

– mondta a Népszavának Doszpod Katalin, a Művészház tulajdonosa.

Ennek bebizonyítására a jobb féltekés rajzolás tökéletes eszköz. A tehetség sokak szerint van vagy nincs. A rajzolásnak azonban megvan a „tudománya”, ami tanulható, fejleszthető, ráadásul gyorsan. És olyan úton is elindíthatja az embert, amelyre addig gondolni sem mert . Sokan a gyerekkori kudarcok miatt azt gondolják, nem tudnak rajzolni, de a háromnapos tanfolyamon feloldódnak a múltbéli blokkok, és rájönnek, megvalósíthatják a céljaikat. Nem csak a rajzlapon. 

Jobb agyféltekés rajzolás

A módszerét egy amerikai rajztanár Betty Edwards dolgozta ki. Nem hagyta ugyanis nyugodni, hogy a diákoknak miért okoz nehézséget lerajzolni azt, amit látnak. Próbálta megfejteni, hogy bár az asztalra helyezett bögre alja íves, miért rajzolják azt egyenesnek. Amikor egyre inkább azt érezte, látásmódbeli a probléma, megtalálta Roger W. Sperry, később Nobel-díjjal elismert pszichobiológus 1968-ban megjelent kutatási eredményeit, úgy érezte, választ kapott rajzolással kapcsolatos kérdéseire. Sperry munkájából az derült ki, hogy az emberi agy két alapvetően eltérő gondolkodásmódot használ, az egyik verbális, elemző és sorrendet betartó, míg a másik vizuális, észlelő és ezzel egyidejű gondolkodásra képes. Előbbi helye zömmel a domináns bal agyfélteke, míg az utóbbi a jobb agyféltekéhez kötődik. Az elképzelés, hogy valaki átvált a hagyományostól eltérő gondolkodás- vagy látásmódra, igazolta Betty Edwards tapasztalatait, és megmagyarázta a diákokkal kapcsolatos megfigyeléseit. Az 1979-ben megjelent Jobb agyféltekés rajzolás című könyvében leírt, forradalmian új módszerrel világszerte már több millióan tanultak rajzolni. A módszer lényege a két agyfélteke közötti mentális váltás, amellyel a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódja aktivizálódik. Ennek köszönhetően elsajátítható a látvány utáni, realisztikus rajzolás (forrás: Wikipédia).

Pálcikaembertől az alkotásig

„Jönnek olyanok, akik addig legfeljebb pálcikaembert tudtak rajzolni, aztán maguk is meglepődnek, hogy milyen portrét alkottak.”

A technika „pofátlanul egyszerű” és minden eleme tanulható: a grafit és a radír használata, az arányok tartása, de főleg az, hogyan vegyünk észre olyan dolgokat, amelyeket bár előttünk vannak, elsőre nem is láttunk. 
„A végzőseink már másképp néznek a világra. Látnak is, és ez mindenben megváltoztatja őket”

- mondta Doszpod Katalin.

Hasonlít a mostanában divatos jelenlevés, a mindfulness technikájához is, a rajzolás kiemel a problémáinkból, a múltból és a jelenbe visz, a kreativitás magas érzelmi állapotába emel, feltölt és feldob. Fejleszti a koncentrációt, a megfigyelőképességet, a kézügyességet, a kreativitást, megszületik a vágy az alkotásra. A sikerélmény pedig az élet más területén is önbizalmat ad. 
„Sok olyan tanítványunk van, aki otthagyta a multicéget és mert változtatni, már olyat csinál, ami boldoggá teszi.”

Szerző
Témák
rajz festés