Előfizetés

A sportolókat sem lehet egyformán etetni

BJ
Publikálás dátuma
2018.09.27. 17:22
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Egyénre szabott táplálkozási tanácsadást nyújtó sport- és táplálkozástudományi intézet kezdte meg működését Budapesten. A Scitec Institute for Sport Performance a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával stratégiai együttműködésben az élsportolók mellett a rendszeresen mozgókat is segíti a teljesítményük fokozása és az egészségük megőrzése érdekében.
Másfél éves előkészítő munkát követően az intézet szeptembertől kezdi meg tudományos kutatási, edukációs, valamint a táplálkozási és edzés-tanácsadási tevékenységét, amellyel hozzájárul a sporttáplálkozási és az edzéskultúra fejlődéséhez – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol ünnepélyesen aláírták az MTA KIK-val kötött stratégiai megállapodást is. A tervek szerint ez egyszerre szolgálja a sportolók egészségét, a hatékonyabb edzésmunkát és a jobb versenyeredmények elérését is. Az együttműködésnek célja olyan közös kutatások indítása is, amelyek eredményei támogatják majd a sport- és egészségtudomány területén dolgozó szakemberek munkáját.
A Scitec Institute a saját fejlesztésű módszertanával egyénre, azaz a sportoló adottságainak, állapotának, céljának megfelelő, valamint napirendjéhez igazított tanácsadást nyújt. Elsősorban élsportolók felkészülését segítik, de a szolgáltatások elérhetőek a szabadidő-sportolók számára is. 

Nincs két egyforma sportoló

Ahogy nincs két egyforma ember, a sportolók szervezete is különbözően működik, ezért az egyéni program része például az is, hogy a sportoló mikor és milyen és hol beszerzett ételeket eszik, valamint a folyamatos visszajelzés, mérés, és szükség esetén a változtatás is
Baji Balázs gátfutó, sprinter már hosszabb ideje a szakértők által összeállított program szerint étkezik. Ez, mint mondta, igényel némi fegyelmet és „dobozolást”, annál is inkább, mert az olimpikon a sportolás mellett állatorvosként is dolgozik. 
„Az étrend teljes mértékben: a napi rutinomhoz, az edzéseimhez és a versenyeimhez igazított, ezért tartható, és érezhetően javítja is a teljesítményemet."

Szabadidő-sportolóknak is kell recept

A személyre szabott életmódprogram szülőhelye
Mint elhangzott: a mozgás gyógyszer, de a receptjét nem magunknak írjuk fel, ezért fontos, különösen az eeljén, hogy hozzáértő irányítással történjen. Erős Antónia köztudottan sokat tesz az egészségéért, nem csak azért él tudatosan, mert 25 éves kora óta cukorbeteg. A műsorvezető is néhány hónapja teszteli a Scitec Institute programját. Mint elmondta, nem kőbe vésett mintaétrendet kapott, hanem azt tanácsolták például: hetente kétszer reggelizzen tojást sok zöldséggel. 
„Könnyen beilleszthető az életembe, annak ellenére, hogy nem főzök. A javasolt sült csirke édesburgonyával mindig kapható a kedvenc kifőzdémben, így egyáltalán nem nehéz a kivitelezés.”

A műsorvezető célja a vércukorszint és a családilag hordozott magas koleszterinszint csökkentése, amivel, a beszámolója szerint jól halad.

Bármikor kitörhetnek az izlandi vulkánok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.27. 16:16
Illusztráció: AFP
Nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki az Izland déli részén található Katla tűzhányó, ami a kutatók szerint a kitörését előzheti meg.
Kitörésre készül az izlandi Katla vulkán, brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki, ami az aktivitására utal. A gáz felszabadulását ugyanis valószínűleg magma felgyülemlése okozza. A szakértők a repülőgépről végzett mérések alapján készített tanulmányukat a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban publikálták.
A Katla Izland déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól, amelynek 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légi közlekedése megbénult - írja az Érdekes Világ
"A kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de azt nem, hogy mikor"

- mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Bár a geológusok a napi mérések során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket, a nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő. 
“Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel, de akár évekkel is megelőzheti a kitörést”

– mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója.

Viszont nem is csak a Katlát figyelik a kutatók, ugyanis a Hekla és az Öraefajökull tűzhányók is bármikor kitörhetnek.

Meglepő dolog derült ki a joghurtokról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.27. 14:14
Illusztráció: AFP
Brit kutatók szerint egyáltalán nem egészséges a joghurt, egy felmérés ugyanis kiderítette: a legtöbb fajta tele van cukorral.
Kilencszázféle, az Egyesült Királyságban kapható joghurtot megvizsgálva arra a következtetésre jutottak a Leeds Egyetem kutatói, hogy még a bio joghurtok is több cukrot tartalmaznak, mint a kóla. Alacsonyabb cukortartalommal csak a natúr, illetve a görög stílusú joghurtok rendelkeznek – írta a BBC.
Az nem meglepetés, hogy a desszertjoghurtban találták a legtöbb cukrot - átlagosan 16,4 gramm 100 grammban, az viszont megdöbbentő, hogy a második leginkább cukros termék a bio joghurt, aminek 100 grammja 13,1 grammot is tartalmaz.  

Összehasonlításképpen:

a kóla 100 grammja 9 g cukrot tartalmaz.

A gyermeknek készült joghurtok is rendkívül magas, két kockacukornyi, azaz átlagosan 10,8 gramm cukrot tartalmaznak. Nem árt tudni, hogy a 4-6 éves gyermekeknek legfeljebb napi 19 g cukor, öt kockacukornyi mennyiség fogyasztását ajánlják Nagy-Britanniában, 7-10 év között pedig napi 24 grammnál kevesebb a javasolt mennyiség.
Illusztráció: AFP
A brit előírások szerint egy joghurt akkor minősül alacsony cukortartalmúnak, ha 100 grammja 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. A vizsgált termékeknek csupán 9 százaléka volt ilyen.

Már csökkentik a cukortartalmat

Egy májusban közzétett jelentés szerint a joghurtok cukortartalma 2016 óta 6 százalékkal csökkent és várhatóan 2020-ra további 20 százalékkal lesz kevesebb
"Ennek ellenére a legtöbb joghurt még mindig nem alacsony cukortartalmú”

- mondta dr. Bernadette Moore, a tanulmány vezető kutatója.

A szakember azt tanácsolja, a kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot és tegyünk bele friss gyümölcsöt.