Ötvenmillió ember adatait is ellophatták a Facebookról

Publikálás dátuma
2018.09.28. 19:23
Képünk illusztráció
Fotó: Justin Tallis / AFP
Péntek délután rengeteg felhasználót léptetett ki oldaláról a Facebook. Most már az is sejthető, miért.
Csak kedden, szeptember 25-én vették észre a Facebook mérnökei, hogy napokkal korábban, múlt pénteken ismeretlen hackerek egy biztonsági rést felhasználva adatokhoz férhettek hozzá az oldalról. Az eset – amit szemérmesen incidensnek” neveznek – feltárása így csak pár napja tart, az viszont már most tudják, hogy közel 50 millió felhasználó lehet érintett (értsd: ennyi ember adatait lophatták el a hackerek). A támadók a „Megtekintés mint” opciót felhasználva szereztek profiladatokat – írja a The Guardian –, ami arra jó, hogy megnézzük, mit lát a profilunkból egy ismeretlen személy. A bejelentés előtt itthon is megfigyelhető jelenség volt, hogy a közösségi oldal minden előzmény nélkül kiléptette felhasználóit. A hír hatására a tőzsdén 3 százalékot esett a Facebook részvények árfolyama.
Szerző
Frissítve: 2018.09.29. 07:45

Három embert gyanúsítanak a szlovák újságíró-gyilkossággal

Publikálás dátuma
2018.09.28. 17:42

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Egy volt nyomozó is a feltételezett elkövetők között van: február óta ez az első komoly előrelépés az otthonában agyonlőtt Jan Kuciak és barátnője ügyében.
Három ember ellen gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárást indítottak, ötöt pedig szabadlábra helyeztek pénteken azon személyek közül, akiket csütörtökön Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolása miatt,  dél-szlovákiai Gútán vett őrizetbe a szlovák rendőrség - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Legfelsőbb Ügyészség megerősítésére hivatkozva.
Szlovák médiaértesülések szerint a rendőrségi őrizetben maradt három személy egyike az a férfi is, akit csütörtökön a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó. Ezt alátámasztani látszanak az őrizetben tartott személyek neveinek - az ügyészség által nyilvánosságra hozott - kezdőbetűi is.
Az ügy részleteiről a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem adott további információkat az ügyészség, ugyanakkor azt ígérték, hogy erre valószínűleg már a jövő héten sor kerülhet. Az őrizetben maradt személyek vizsgálati fogságba vételére szombat reggelig tehet javaslatot az ügyet felügyelő ügyész, s az erre vonatkozó döntést a javaslattételtől számított 72 órán belül kell meghoznia a bírónak, írja az MTI.
A kettős gyilkosság áldozatait - egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét - február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. A férfi halála előtt olyan cikken dolgozott, amiben a Fico-kormány és a szíciliai Ndrangheta-maffia közötti lehetséges összefüggéseket tárta fel, és a rendőrség szerint is munkája miatt gyilkolták meg. 
Arcát takarja az egyik gyanúsított. Forrás: AFP/VLADIMIR SIMICEK
Fotó: AFP
Az újságíró halála közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, illetve a kabinet széles körű átalakításához vezettek. Az újságíró-gyilkosság után történteket, az azok hatására távozni kényszerült korábbi szlovák kormányfő, Robert Fico többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott" - vagdalkozásában pedig odáig jutott el, hogy orbáni mintára Soros Györgyöt láttatta a tüntetések mögött.  A kettős gyilkosságot követően kezdődött tüntetéssorozat fő szervezőjének tartott Tisztességes Szlovákiáért mozgalom még a múlt héten újabb tüntetéseket jelentett be több szlovákiai városban péntek estére. A szervezet csütörtökön közleményben tudatta, hogy bár hisznek abban, hogy a rendőrség akciója elvezet a gyilkosság elkövetőinek felderítéséhez, de a péntekre jelzett megmozdulásokat mégis megtartják, mivel - véleményük szerint - Peter Pellegrini kormánya "nem tett semmit azért, hogy megújítsa az államhatalomba vetett hitet". 
Szerző

Emberrablás miatt zárhatták le Dánia legnagyobb szigetét

Publikálás dátuma
2018.09.28. 16:57

Fotó: Claus Sonne / AFP
Három, Volvóval menekülő bűnözőt üldöznek az útvonalakat elvágó rendőrök, egy svéd lap szerint emberrablási ügyről van szó.
A dán rendőrség elvágta pénteken a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, mert a hivatalos bejelentés szerint egy komoly rendőri akciót indítottak Leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is -írja az euronews
A portál szerint Lezárták a Sjaelland és Fyn sziget közötti, valamint a Sjaellandot Svédországgal összekötő hidat is. A rendőrség egyelőre nem adott részletesebb magyarázatot az intézkedésre. Az Aftonbladet című svéd napilap úgy tudja, hogy egy svéd rendszámú gépkocsit keresnek egy emberrablással kapcsolatban. Az intézkedés miatt nagy torlódások alakultak ki az érintett utakon. A rendőrség közlése szerint a ZBP 546 rendszámú Volvo 90-es járművet keresik és három veszélyes bűnözőt. 
Szerző