Előfizetés

Tiltott rakétákat telepít Oroszország, amikre Amerika lőni is kész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 19:44
Kay Bailey Hutchison
Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik
Ismét egy nemzetközi egyezmény megszegésével vádolják Moszkvát: az Egyesült Államok NATO-nagykövete arról beszélt, hogy Oroszország olyan rakétákat telepít, amikkel előjelek nélkül atomcsapást mérhetne a világ bármely pontjára. Kay Bailey Hutchison Magyarországra is rászólt, hogy ne akadályozza tovább Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit.
Az Egyesült Államok szükség esetén kész megsemmisíteni a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére kifejlesztett rövid és közepes hatótávolságú orosz rakétákat - jelentette ki Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet kedden Brüsszelben, írja az MTI.
Oroszországnak fel kell hagynia a 9M729 elnevezésű új rendszere kiépítésével, mivel az sérti a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött szerződést (INF) - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hutchison. Hozzátette, hogy Washington bizonyítékokkal látja el szövetségeseit az orosz jogsértésekről, és bár elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett, készen fog állni a tiltott, nukleáris robbanótöltetek célba juttatására is alkalmas rakéták megsemmisítésére.
"Megteremtjük a lehetőségét az országainkat elérni képes, szerződésszegéssel telepített rakéták megsemmisítésének, amennyiben folytatódik a dolog"

- fogalmazott. "Hosszú évek óta próbálunk üzenni Oroszországnak, hogy tudunk a jogsértéseikről, bemutattuk a bizonyítékainkat, amelyeket most a szövetségeseink elé tárunk, hogy segítsenek tárgyalóasztalhoz ültetni Moszkvát" - tette hozzá.
Moszkva élesen tagadja, hogy olyan rakétarendszert fejlesztene, amellyel szinte előjelek nélküli atomcsapást mérhetne Európára, sőt az Egyesült Államokat vádolja a szerződés megsértésével. Az ügy napirenden lesz a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülésén Brüsszelben.

Magyarország ne álljon Ukrajna és a NATO közé

Újságírói kérdésre válaszolva az amerikai nagykövet közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-Ukrajna miniszteri bizottság munkáját, ezért felszólította Magyarországot, hogy hagyjon fel annak akadályozásával. Kijevet kulcsfontosságú partnernek és szövetségesnek nevezte, továbbá kijelentette, hogy segíteni kell Ukrajnát a teljes függetlenség és a stabil kormányzás megteremtésében, amelyet Oroszország próbál ellehetetleníteni.

Büntetőeljárás indul a szlovák kormánygéppel Berlinből elrabolt vietnami üzletember ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 19:00
Trinh Xuan tárgyalásán.
Fotó: Vietnam News Agency / AFP
Két szlovák rendőr állítólag látta, amint az elrabolt férfit a kormánygép felé vonszolják. Az esettel megbízott ügyész indokoltnak látja a büntetőeljárás megindítását.
Büntetőeljárást kezdeményezett kedden a szlovák ügyészség a tavaly Berlinből elrabolt vietnami férfi ügyében, sajtóinformációk szerint ugyanis a szlovák kormány egyik repülőgépén juttatták ki őt a schengeni övezetből - írja az MTI.
A szlovák sajtó által az elmúlt hónapokban kiemelt figyelemmel kísért ügy a tavalyi év nyarára nyúlik vissza, amikor is a német nyomozóhatóságok szerint Berlin belvárosából ismeretlen személyek elraboltak egy Németországban menedékért folyamodott vietnami férfit. A vietnami hatóságok szerint Trinh Xuan Thanh önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon.
A férfit - aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalatot vezetett - hazaérkezése után korrupcióért kétszeres életfogytiglanra ítélték.

Az ügy állítólagos szlovák száláról még augusztusban jelentetett meg cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap, majd a liberális szlovák Dennik N napilap is. Azt állították, hogy a férfit a szlovák kormány egyik repülőgépén juttatták ki a schengeni övezetből, s a történtekről tudomása volt Robert Kalinák volt belügyminiszternek, aki az idén tavasszal kirobbant belpolitikai válság idején távozott posztjáról. Ezeket az állításokat a pozsonyi szaktárca és a volt belügyminiszter is cáfolta, Kalinák ráadásul saját állítását hazugságvizsgálattal is alátámasztotta.
Az ügy ennek ellenére vissza-visszatérő belpolitikai téma maradt, s a pozsonyi kormányt többször támadta az ellenzék, legutóbb a jelenlegi belügyminiszter, Denisa Saková távozását követelve. Az ügy azután vált ismét felkapott témává, hogy hétfőn a Denník N liberális szlovák lap saját információkra hivatkozva azt állította: tudomásuk van róla, hogy az eset kapcsán indított vizsgálat során
két szlovák rendőr azt a vallotta, hogy látta, amint a vietnami férfit a szlovák repülőgép felé vonszolják.

Ezeket az információkat eddig nem erősítették meg. Az ügy legújabb mozzanata az, hogy az esettel megbízott ügyész a vizsgálat eddigi eredményeinek összesítése után, büntetőeljárás megindítására tett javaslatot a szlovák nyomozóhatóságnál, személyi szabadság korlátozásának gyanúja miatt.

Alexander Stubb is elindul az Európai Néppárt csúcsjelöltségéért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.02. 18:37
Alexander Stubb
Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
A Fidesz EPP-ből való kizárásáról beszél, és keményen fellépne az illiberális demokráciák ellen az EB elnökségét megcélzó korábbi finn miniszterelnök.
A volt finn kormányfő kedden bejelentette indulását az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke - írja az MTI.
"Úgy hiszem, hogy most minden korábbinál nagyobb szükség van az európai értékek erős védelmére. Ideológiai DNS-ünk az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletén alapul" - szögezte le a magát mérsékelt jobbközép, EU-párti jelöltként meghatározó Stubb.
Sajtótájékoztatóján az európai alapértékek fontosságát hangsúlyozta, melyek véleménye szerint támadás alatt állnak az EU-n kívülről és belülről, de még az EPP-n belülről is.
Az európai értékekre leső belső fenyegetésként a lengyel, az olasz és a magyar kormány politikáját említette Stubb.

Mint közölte, kész "a barikádokon harcolni" a populizmus ellen. Aztán azt is hozzátette, az emberek jogos félelmeivel foglalkozni kell, különösen a migráció és a digitális forradalom területén. Kiemelte:
a félelem- és gyűlöletkeltés nem vezet sehova, összetett problémákra nem lehet leegyszerűsítő válaszokat adni.

Stubb nyilatkozataiban rendre Orbán Viktorral szemben határozza meg magát. "Nem akarok illiberális demokráciát. Rendkívül alacsony a toleranciaküszöböm azzal a viselkedéssel szemben, amely mostanság több európai országban, köztük Magyarországon is látható" - közölte a Financial Timesnak adott interjújában. Hozzátette, szeretné, ha az EPP még októberben megvitatná a Fidesz kizárásának kérdését.
Az egykori finn kormányfő tapasztalt politikus, öt nyelven beszél, jelenleg az Európai Beruházási Bank alelnöke, de volt EP-képviselő és több miniszteri posztot is betöltött.
A jobbközép erőket összefogó pártcsaládban elsőként - és Stubbon kívül eddig egyetlenként - Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető szállt ringbe a jelöltségért. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül az EPP novemberi kongresszusán döntenek majd arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi választáson.
Az előző, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt a legtöbb szavazatot szerző néppárt listavezetője. Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ezért őt jelölte az Európai Bizottság elnökének, az Európai Parlament pedig megválasztotta a tisztségre. A csúcsjelölti rendszer már akkor is vitákat váltott ki, mivel az EU alapszerződése értelmében a Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése a Bizottság élére, akiről aztán az EP feladata szavazni. A csúcsjelöltek megnevezésével viszont a pártok gyakorlatilag megfordítják a rendszert, és kész tények elé állítják a tagállamok vezetőit.