Bioritmus;öngyógyítás;Bowen-technika;

A test önmaga legjobb doktora

Az egyszerű, precíz, nem fájdalmas fogások sorozatát már Magyarországon is egyre többen alkalmazzák. A Bowen-technika nem gyógymód, de katalizátorként beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.

“A testünk önmaga legjobb doktora” - ez volt Tom Bowen, a technika ausztrál megalkotójának egyik mottója, aki évente mintegy 13 ezer embert kezelt, 88 százalékos gyógyulási sikerrel. A Bowen-technika lényege a szervezet öngyógyító képességének helyreállítása. A lágy kötőszövet szintjén elvégzett kezelés az egész szervezetre hat, alkalmazható önmagában, de akár orvosi kezelések kiegészítéseként – derül ki a Bowen technika képviseletének közleményéből. 

„Nem betegségeket kezelünk, csak feszültségi állapotokat szüntetünk meg a testben, ami igen sokirányúan hat a szervezetre. Az emberi testet egységes egészként értelmezzük, amelyben minden mindennel összefügg, és hat egymásra. A kapott információt a test belülről kifelé a saját igényeinek mentén dolgozza fel”– mondta Liebe György, az Európai Bowen Akadémia tagja.

A Bowen-technika a szervezet egészére pozitív hatással van. Minden életkorban alkalmazható, szinte nincs ellenjavallata. A legkülönbözőbb ideg- és izomrendszeri problémák; derék-, hát- és vállfájásra javallott, de belső szervi problémák, allergia, asztma, emésztési, hormonális és nőgyógyászati gondok, valamint fejlődési zavarok kezelésére is ajánlott. Sok, fokozott munkahelyi stressznek kitett ember stresszmentesítés céljából jár hetente. Bowen módszerével a baleset által okozott sokkhatást is hatékonyan lehet oldani.

„Ezt az eljárást elsősegélynyújtásként óvodákban, iskolákban, kórházi osztályokon, mentőknél és tűzoltóknál is lehetne használni, mert a négy mozdulatból álló fogást igen könnyű elsajátítani, és még egy tömött buszon is meg lehet csinálni.”– tette hozzá.

Magyarországon már agyhártyagyulladás miatt bekövetkezett agyi trauma következményeit is sikerült enyhíteni: megszűnt a bénulás és a vakság, másfél év után a beteg kisgyerek önállóan tud ülni, kommunikál a környezetével. Másnak az arcidegbénulását szüntette meg a Bowen, de a kezelés migrénes fejfájások, vagy a változókorban lévő nők tüneteinek jelentős részét is hatékonyan csökkenti, megszünteti. A férfiak esetében pedig orvosilag bizonyítottan növelhető a spermiumszám és javítható az életképességük. 

A kezelés a test meghatározott pontjain történő, precízen elvégzett izom-, ín- és kötőszöveti fogások sorozatából áll, amelyekhez nem is feltétlenül kell levetkőzni. A mozdulatok által kiválasztott ingereket a szervezet önmaga gyógyítására használja fel. A kötőszöveti manipulációk ingereket gerjesztve stimulálják a szervezet egészét. A faszciákban keletkezett letapadások, keményedések oldódnak, az izmok ellazulnak, ezzel helyreáll a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképessége, átjárhatóságát. Ennek következménye az idegrendszeri- és anyagcsere-folyamatok, valamint nyirokkeringés optimalizálódása, a káros anyagok kiválasztódása és kiürülése. A kezelés javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítés hatékonyságát.

Kezelés közben van, aki bizsergést, mások hideg-meleg áramlatot éreznek a testükben. Trauma oldódásakor megesik, hogy erős visszajelzés a hidegrázás vagy akár a hőhullám. Néha a szervezet annyi energiát elhasznál a kezelések után a kóros állapot megszüntetésére, hogy elfárad és pihenésre van szüksége. Ugyanakkor aktivizáló hatása például sportolóknál tesz jó szolgálatot.

A technikát állatokon is alkalmazzák, amelyek nagyon jól reagálnak a kezelésre, műtét utáni rehabilitációknál például komoly eredményeket lehet elérni vele. A Bowen-módszer hatását tudományos kutatások is igazolják. Terhesgondozás és szülés alatt, az Angol Szülészek Társasága kifejezetten ajánlja az alkalmazását.

“A Bowen egy rendkívül hatékony módszer, ami önmagát bizonyítja. Csak ismertté kell tenni, és meg kell mutatni a világnak, hogy van. Az a cél, hogy legalább olyan ismert és elfogadott legyen a lakosság és a szakemberek körében, mint a hagyományos orvoslásban az Algopyrin”- mondta Liebe György.

Bowen kezelés után

  • ne menjünk masszázsra, akupunktúrára.

  • ne alkalmazzunk semmilyen borogatást, kenőcsöket.

  • egy napig ne szaunázzunk, és ne vegyünk hosszú forró, se hideg fürdőt.

  • ne üljünk fél óránál tovább egy helyben.

  • ne végezzünk megerőltető aktív sportolást, hagyjunk időt a test önregenerálódására.

  • fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, óránként egy pohárral.

(Forrás: Wikipédia)