Románia;népszavazás;homofóbia;

2018-10-05 17:51:08

A romániai magyarokat is megosztja a homofób referendum

A román politika leginkább csak maszatol a család definíciójárül rendezett népszavazás előtt, senki nem mer ellentmondani az ortodox fundamentalistáknak. Még a magyar egyházak sem,

A család alkotmányos meghatározására kiírt kétnapos – szombat-vasárnap rendezett –népszavazás felszínre hozta a romániai magyar közösségen belüli mély törésvonalakat. Miközben az RMDSZ és a történelmi magyar egyházak a népszavazás és a „hagyományos keresztény család” védelmezőiként lépnek fel, magyar civilek bojkottra szólítanak, illetve csatlakoznak román szervezetek bojkottjához. 

A referendumot a homofób, ortodox fundamentalista, szélsőjobbos, a két világháború közötti román fasizmus (a legionarizmus) eszméit éltető Koalíció a családért elnevezésű román civil szervezet kezdeményezte. Nemzetközi emberi jogi szervezetek sora tiltakozott, az Európai parlamentben ezen a héten sorra került román jogállamisági vitában is a kormány „bűnei” közé sorolták a referendum támogatását valamint azt, hogy uniós pénzekből kampányol a Dancila-kabinet egy nyíltan homofób, diszkriminatív kezdeményezés mellett, ám minden figyelmeztetés ellenére a népszavazás sorra kerül és minden bizonnyal érvényes lesz, az igenek pedig győzni fognak. Románia rendszerváltás utáni történetében először rendeznek kétnapos referendumot, amit egyértelműen azért rendelt el a kabinet, hogy összegyűljön az érvényességhez szükséges több mint 5 millió voks. Pedig ezt már 30 százalékos érvényességi küszöb mellett rendezik, ami ugyancsak történelmi, eddig minden referendum az 50 százalék plusz egyes küszöbön bukott el. 

A román politikai pártok legtöbbje „maszatol a kérdésben”, a civil mozgalomból párttá lett parlamenti újonc USR-n (Mentsétek meg Romániát Szövetség) kívül egyetlen formáció sem mert szembemenni az ortodox egyházzal, nem mert bojkottra szólítani, bár az igen mellett sem kampányolnak hivatalosan. Részvételre szólítanak általában, akárcsak az RMDSZ, és lelkiismeret szerinti szavazást ajánlanak.

Legtöbben arra hivatkoznak, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a kezdeményezők által összegyűjtött 3 millió aláírást. A magyar ellenzők hangsúlyosan kiemelik, hogy kisebbségként egy másik kisebbség ellen lépnek fel ezúttal, megfogalmazzák, hogy miközben a magyar egyházak, az unitárius kivételével, besegítettek az aláírásgyűjtésbe és most is az igenek mellett kampányolnak, gondoltak-e arra, hogy ugyanezen szervezők gond nélkül összegyűjthetnek akár több, mint 3 millió aláírást azért is, hogy betiltsák a magyar nyelvet például, vagy kiutasítsák a magyarokat, más vallásúakat stb az országból. Magyar egyházi méltóságok sora buzdít mégis az igenre, olyanok is, mint Böjte Csaba atya, vagy a katolikus érsek – bár senki sem mondja ki, hogy a homoszexualitásról beszélnek. Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke csütörtökön a Transindex portálon közzétettEzúttal nem találkozunk című írásában állt ki a referendum ellen.