Vizsgálatot rendelt el Ferenc pápa a zaklatással vádolt volt érsek ügyében

Publikálás dátuma
2018.10.06. 20:03

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
A Vatikán azt ígéri, „kellő időben” közlik az eredményeket.
Vatikáni vizsgálatot rendelt el Ferenc pápa Theodore McCarrick korábbi washingtoni érsek ügyében – írja a CNN. McCarrick még július végén mondott le bíborosi címéről. A botrány lényegében akkor vette kezdetét, mikor az egyház elismerte, hogy McCarrickot megalapozotan vádolják egy 16 éves fiú 50 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatásával. Ezt követően előállt még valaki, aki állította: 11 éves korában zaklatta őt a férfi.  Védekezésül McCarrick csak annyit mondott: nem emlékszik az 50 évvel korábban történtekre. Carlo Maria Viganó érsek augusztus végén óriási visszhangot keltett azzal, hogy lemondásra szólította fel a pápát, mert szerinte tudott arról, hogy McCarrick szexuális visszaélést követett el, ám nem tett ez ellen semmit. Ferenc pápa néhány nappal később annyit mondott erre, hogy néhányan káoszt akarnak előidézni a katolikus egyházban, de csendre intette őket. A Római Kúria szombati közleményében az is szerepelt: a vizsgálat feltárhatja, hogy a múltban olyan döntések is születtek, melyek nincsenek összhangban azzal, ahogyan ma kezelnék az ilyen ügyeket.
Szerző

Eltévedt a román miniszterelnököt szállító helikopter

Publikálás dátuma
2018.10.06. 18:10
Viorica Dăncilă
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Roznovra indultak, Crăcăoani községben szálltak le. Mire a polgármester üdvözölte volna a kormányfőt, Viorica Dăncilă és kísérete már továbbrepült.
Nem az úticélnak megfelelő településen szállt le pénteken a Viorica Dăncilă kormányfőt szállító helikopter. A miniszterelnöknek és kíséretének pénteken 11 órakor Roznovra kellett volna megérkeznie, ahol a Cracău folyó szabályozási munkálatait tekintették volna meg. Csakhogy az úticél helyett a helikopter a Neamț megye északi részében lévő Crăcăoani községben szállt le – írja a maszol.ro a TvmNeamt beszámolója alapján. A helyi tévéadó szerint a tévedés a Cracău és a Crăcăoani földrajzi nevek hasonlóságából eredhetett. Crăcăoani polgármestere elmondta: maga is meglepődött, amikor megtudta, hogy magas rangú vendégek érkeztek a településre. Üdvözölni akarta őket, ám mire a helikopter leszállóhelyéül szolgáló iskolaudvarra érkezett, a kormányfő és kísérete már továbbrepült. A maszol.ro azt írja, szemtanúk szerint Viorica Dăncilát a belügyminiszter és a szállításügyi miniszter kísérte el a Neamț megyei látogatására. Szemlátomást meglepődtek, amikor a helikopter leszállt az iskolaudvaron, és senki nem fogadta őket. A miniszterelnök végül – másfél órás késéssel – megérkezett Roznovra. 
Szerző

Rekordáron elkelt, majd ledarálta magát Banksy képe (videó)

Publikálás dátuma
2018.10.06. 13:19

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A vevő több mint egymillió fontot ajánlott az árverésen.
Több mint egymillió fontért kelt el egy árverésen Banksy lufis lányt ábrázoló képe, ezt követően azonban az alkotás lecsúszott egy, a keretbe helyezett iratmegsemmisítőbe – derül ki a Guardian beszámolójából. Az eladási ár ráadásul megegyezett azzal a korábbi, legmagasabb áron elkelt Banksy-kép összegével. Azt nem árulták el, hogy ki vette meg a képet, de annyit közöltek, hogy felvették vele a kapcsolatot és beszéltek arról, mi legyen a következő lépés.
Szerző
Témák
aukció Banksy
Frissítve: 2018.10.06. 16:12