Románia;népszavazás;homofóbia;

2018-10-07 08:52:44

A magyar politika is beszivárgott a romániai népszavazási kampányba

Sok minden keveredik a csíkszeredai plébános fejében: a házasságról szóló referendum szerinte a magyar kormányról, a Sargentini jelentés és a külhoni magyarok is. A részvételi arány ennek ellenére is nagyon alacsony.

„Aki nem megy szavazni, az Sargentini-állításait támogatja!” – jelentette ki egy helyi, nyilvános Facebook-csoportban Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános, címzetes esperes. A Transindex című portál szúrta ki, hogy a katolikus pap részvételre és igen szavazásra buzdít a házasság alkotmányos definíciójáról rendezett kétnapos, szombaton és vasárnap zajló referendumon, de az érvelésébe sok minden más is belekeveredett.

„Szavazatoddal a Magyar Kormányt is támogatod, amely a külhoni magyarság sorsát felvállalta” írja a plébános, aki szerint az, aki nem megy szavazni, az „Magyarország és a magyar nép ellen dolgozik (vagyis hazaáruló, aki a nemzete iránti köteles hűségét megszegi)”. Mindehhez még egy bevándorlás- és EU-ellenes mémet is csatolt, hogy teljes legyen a katyvasz (itt lehet megtekinteni).

Szombaton és vasárnap arról kell véleményt mondaniuk a román választópolgároknak, egyetértenek-e azzal, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapszik”. Romániában jelenleg nem engedélyezett sem az azonos neműek házassága, sem a bejegyzett élettársi lehetőség, de az alkotmány hatályos vonatkozó cikkelye szerint „a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt korrigálnák a kezdeményezők, biztosítva ezzel a melegházasságok alkotmányos tilalmát, és egyben az élettársi kapcsolaton alapuló család hátrányos megkülönböztetését.

A referendumot a homofób, ortodox fundamentalista, szélsőjobbos, a két világháború közötti román fasizmus (a legionarizmus) eszméit éltető Koalíció a családért elnevezésű román civil szervezet kezdeményezte. A kezdeményezés megosztja a magyar közösséget is, a magyar egyházak részvételre szólítottak fel. Románia rendszerváltás utáni történetében először rendeznek kétnapos népszavazást, amit egyértelműen azért rendelt el a kabinet, hogy összegyűljön az érvényességhez szükséges több mint 5 millió voks. Pedig ezt már 30 százalékos érvényességi küszöb mellett rendezik, ami ugyancsak történelmi, eddig minden referendum az 50 százalék plusz egyes küszöbön bukott el. 

Jelen állás szerint azonban nagyon messze van az eredmény az érvényességtől: szombaton 21 óráig alig több mint egymillió szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 5,72 százalékos volt a részvételi arány. A legalacsonyabb részvételi arány a magyar többségű megyékben volt: Hargitában 2,22 százalék, Kovásznában 2,31 százalék. A legmagasabb Bihar megyében volt a részvétel, 8,67 százalék, azon belül is Nagyvárad volt kiemelkedő, 9,3 százalékkal (a Transindex szerint itt viszonylag népszerűek azok a neoprotestáns felekezetek, amelyek szombaton tartanak istentiszteletet).