Előfizetés

A magyar politika is beszivárgott a romániai népszavazási kampányba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.07. 08:52
Ortodox apácák szavaznak Branesti faluban
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Sok minden keveredik a csíkszeredai plébános fejében: a házasságról szóló referendum szerinte a magyar kormányról, a Sargentini jelentés és a külhoni magyarok is. A részvételi arány ennek ellenére is nagyon alacsony.
„Aki nem megy szavazni, az Sargentini-állításait támogatja!” – jelentette ki egy helyi, nyilvános Facebook-csoportban Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános, címzetes esperes. A Transindex című portál szúrta ki, hogy a katolikus pap részvételre és igen szavazásra buzdít a házasság alkotmányos definíciójáról rendezett kétnapos, szombaton és vasárnap zajló referendumon, de az érvelésébe sok minden más is belekeveredett.
„Szavazatoddal a Magyar Kormányt is támogatod, amely a külhoni magyarság sorsát felvállalta” írja a plébános, aki szerint az, aki nem megy szavazni, az „Magyarország és a magyar nép ellen dolgozik (vagyis hazaáruló, aki a nemzete iránti köteles hűségét megszegi)”. Mindehhez még egy bevándorlás- és EU-ellenes mémet is csatolt, hogy teljes legyen a katyvasz (itt lehet megtekinteni).
Szombaton és vasárnap arról kell véleményt mondaniuk a román választópolgároknak, egyetértenek-e azzal, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapszik”. Romániában jelenleg nem engedélyezett sem az azonos neműek házassága, sem a bejegyzett élettársi lehetőség, de az alkotmány hatályos vonatkozó cikkelye szerint „a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt korrigálnák a kezdeményezők, biztosítva ezzel a melegházasságok alkotmányos tilalmát, és egyben az élettársi kapcsolaton alapuló család hátrányos megkülönböztetését.
A referendumot a homofób, ortodox fundamentalista, szélsőjobbos, a két világháború közötti román fasizmus (a legionarizmus) eszméit éltető Koalíció a családért elnevezésű román civil szervezet kezdeményezte. A kezdeményezés megosztja a magyar közösséget is, a magyar egyházak részvételre szólítottak fel. Románia rendszerváltás utáni történetében először rendeznek kétnapos népszavazást, amit egyértelműen azért rendelt el a kabinet, hogy összegyűljön az érvényességhez szükséges több mint 5 millió voks. Pedig ezt már 30 százalékos érvényességi küszöb mellett rendezik, ami ugyancsak történelmi, eddig minden referendum az 50 százalék plusz egyes küszöbön bukott el. 
Jelen állás szerint azonban nagyon messze van az eredmény az érvényességtől: szombaton 21 óráig alig több mint egymillió szavazó járult az urnákhoz, vagyis országosan 5,72 százalékos volt a részvételi arány. A legalacsonyabb részvételi arány a magyar többségű megyékben volt: Hargitában 2,22 százalék, Kovásznában 2,31 százalék. A legmagasabb Bihar megyében volt a részvétel, 8,67 százalék, azon belül is Nagyvárad volt kiemelkedő, 9,3 százalékkal (a Transindex szerint itt viszonylag népszerűek azok a neoprotestáns felekezetek, amelyek szombaton tartanak istentiszteletet). 

Brett Kavanaugh letette hivatali esküjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.07. 08:48

Fotó: Fred SCHILLING / Supreme Court of the United States / AFP
Helyi idő szerint szombaton este letette a hivatali esküt Brett Kavanaugh, aki így az Egyesült Államok 114. alkotmánybírája lett, ezzel évtizedekre biztosíthatja a konzervatív többséget a legfelsőbb igazságszolgáltatási testületben. Annak ellenére nevezték ki, hogy három nő is szexuális erőszakkal vádolja.
Alig másfél órával azt követően, hogy a szenátusban 50:48 arányban megszavazták a jelöltségét, Brett Kavanaugh - a hagyományok szerint Bibliára tett kézzel - felesküdött a legfelsőbb bíróság bírói tisztségére - írja az MTI.
Az Egyesült Államokban az alkotmánybírósági szerepkört is ellátó Legfelső Bíróság kilenc tagját életre szólóan nevezik ki, így a mindössze 53 éves
Kavanaugh kinevezése akár évtizedekre biztosíthatja a szilárd konzervatív többséget a legfőbb amerikai igazságszolgáltatási testületben.

Az új főbírót John Roberts, a testület elnöke eskette fel zárt körű ceremónia keretében.
Donald Trump elnök gratulált az új főbírónak, és egyúttal bírálta a demokrata politikusokat "szörnyűséges támadásaikért" Kavanaugh ellen. Az új bíró kinevezését heves vita előzte meg, Christine Blasey Ford pszichológusnő ugyanis azzal állt a nyilvánosság elé: Kavanaugh 1982-ben egy diákbulin meg akarta őt erőszakolni. A vádló „száz százalékig” biztosnak mondta magát abban, hogy Kavanaugh volt az, aki a bulin egy ismerősével együtt megtámadta őt. Lefogták, száját befogták, és megpróbálták letépni a ruháit - a vallomás szerint csak azért tudott elmenekülni támadói elől, mert azok túlságosan röhögtek.
A Blasey Ford-ügy hamar kinőtte magát, Kavanaugh-t már három nő vádolja szexuális erőszakkal

A férfi mindent tagad. A szexuális visszaélések és a Kavanaugh elleni tüntetések egyre hevesebbek - írja az Euronews. Pénteken és szombaton is hatalmas demonstrációkat tartottak több nagyvárosban, a végszavazás alatt százak protestáltak a Kapitólium lépcsőinél. Néhányan közülük bejutottak az épületbe, és kiabálással a szavazást is meg akarták zavarni.

Vizsgálatot rendelt el Ferenc pápa a zaklatással vádolt volt érsek ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.06. 20:03

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
A Vatikán azt ígéri, „kellő időben” közlik az eredményeket.
Vatikáni vizsgálatot rendelt el Ferenc pápa Theodore McCarrick korábbi washingtoni érsek ügyében – írja a CNN. McCarrick még július végén mondott le bíborosi címéről. A botrány lényegében akkor vette kezdetét, mikor az egyház elismerte, hogy McCarrickot megalapozotan vádolják egy 16 éves fiú 50 évvel ezelőtt történt szexuális zaklatásával. Ezt követően előállt még valaki, aki állította: 11 éves korában zaklatta őt a férfi.  Védekezésül McCarrick csak annyit mondott: nem emlékszik az 50 évvel korábban történtekre. Carlo Maria Viganó érsek augusztus végén óriási visszhangot keltett azzal, hogy lemondásra szólította fel a pápát, mert szerinte tudott arról, hogy McCarrick szexuális visszaélést követett el, ám nem tett ez ellen semmit. Ferenc pápa néhány nappal később annyit mondott erre, hogy néhányan káoszt akarnak előidézni a katolikus egyházban, de csendre intette őket. A Római Kúria szombati közleményében az is szerepelt: a vizsgálat feltárhatja, hogy a múltban olyan döntések is születtek, melyek nincsenek összhangban azzal, ahogyan ma kezelnék az ilyen ügyeket.