Előfizetés

Szívsebész-botrány: feljelentést tett a kardiológiai intézet főigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 10:40
illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Andréka Péter belső vizsgálatot is elrendelt a betegdokumentumok nyilvánosságra kerülése miatt.
Azonnali belső vizsgálatot rendelt el és büntető feljelentést tett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra – írja a Magyar Idők. A cikk szerint a betegdokumentumok nyilvánosságra kerülése kapcsán a személyes adattal való visszaélés és a jogosulatlan adatkezelés lehetősége is felvetődik.    Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, meghalt egy 55 éves férfi, aki a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László szívsebész betege volt. Pedig meg is operálhatták volna: orvosa elindította a számára szükséges eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint nem is tudtak a betegről, ám birtokunkba jutott egy levél, ami azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Az intézet főigazgatója pénteken arról tájékoztatta a Népszavát, hogy etikai vizsgálatot kezdeményez a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságánál az intézményből korábban elbocsátott Székely László szívsebész ellen. A főigazgató szerint a csütörtökön meghalt betegnek életmentő azonnali műtétre lett volna szüksége, ehelyett azonban Székely László indokolatlanul várakoztatta egy lassan megérkező, speciális érprotézisre. „Az egyetlen cél csak a szakmai ellehetetlenítésem lehet a közvélemény előtt! Viszont örömmel konstatálom, hogy a korábbi nyilatkozattal szemben végre az intézet elvállalta, hogy van tudomása a betegről” – közölte akkor Székely László. Az ország egyik legjobbnak tartott szívsebészével készült interjúnkat itt olvashatja.

Káosz a 4-es metrón – Óriási a tömeg a Déli pályaudvar bezárása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 10:19
illusztráció
Fotó: Közlekedő Tömeg / Facebook
„Akár két szerelvényt is el kell engedni, hogy végül egy talpalatnyi helyet találjon magának az ember” – figyelmeztet a Közlekedő Tömeg.
Elviselhetetlen a zsúfoltság a 4-es metrón a Déli pályaudvar bezárása miatt – írja a Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg. Úgy vélik, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) haladéktalanul be kell avatkoznia, mivel a tizennegyedik szerelvény forgalomba állításával és a sebesség növelésével érdemi csúcsidei sűrítés válna lehetővé.
„A pályaudvar bezárása után egyik napról a másikra jellemzővé vált, hogy nem lehet felférni az M4-es metróra. A belső állomásokon akár 2 szerelvényt is el kell engedni, hogy végül egy talpalatnyi helyet találjon magának az ember”

– figyelmeztetnek a közösségi oldalon, hozzátéve, hogy immár negyedik napja uralkodnak tarthatatlan állapotok a metróban.

Álláspontjuk szerint haladéktalanul intézkedni kell a 4-es metró csúcsidei sűrítéséről. Mint írják, forgalomba kellene állítani egy tartalék szerelvényt, így összesen 14 szerelvény járna a vonalon, emellett a jelenlegi menetidő számottevő csökkentésére van szükség a vonatok sebességének növelésével, valamint a kevésbé forgalmas állomásokon töltött időtartam lerövidítésével.
„A metró jelenleg bőven a megengedett sebessége alatti gyorsasággal közlekedik. Amennyiben ki lenne használva a maximális sebesség, a menetidő - így a fordulóidő is - érdemben csökkenhetne, azaz a már említett 14 szerelvény nem 31 perc alatt indulna el Kelenföldről, hanem csak 28, tovább sűrítve a vonalat és növelve a kapacitást. Ezen intézkedéseknek révén közelítőleg egy óra alatt 3000 férőhellyel lehetne többet nyújtani az M4-es metrón”

– olvasható a bejegyzésben.

A budapesti Déli pályaudvar október 17-én éjfélig lesz zárva, ez idő alatt a jegypénztár és az ügyfélszolgálat működése is szünetel. A két hét alatt olyan karbantartási munkákat végeznek el a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket a vonatforgalom mellett nem lehet.

Még októberben kirúghatnak 10 ezer államigazgatási dolgozót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 08:55

Fotó: Shutterstock
Több milliárd forintba is kerülhet a létszámleépítés: a 24.hu úgy tudja, nem egyszerűen nagyságrendekkel rúgnak ki több embert a korábban beharangozottnál, de fejenként 1 millióért átképeznék őket egészségügyi vagy szociális területekre.
A 24.hu információi szerint 9-10 ezer államigazgatási alkalmazottnak mondanak fel október második felében. A minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben javában folyik a 20, vagy helyenként akár 40 százalékos létszámleépítés előkészítése, írják.
A kirúgások érinthetnek bárkit, függetlenül attól, hogy eddig
  • közszolgálati jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy
  • költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban dolgozott-e.
Gulyás Gergely augusztusban még azt jelentette be: január elsejével is legfeljebb 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet reális. Egyes tárcáknál azonban jóval komolyabb leépítésekről hallottak az ott dolgozók; van, ahol úgy tudják, minden harmadik embernek mennie kell majd. Palkovics László tárcájától például olyan hírek terjedtek el, hogy ott 40 százalékos az elbocsátási terv. Ezért egyes osztályokon a dolgozók már jelentéseket készítenek munkájuk hasznosságáról, mások várakozás helyett munkahelykeresésbe kezdtek.
A kormányzat arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire - írja a portál. OKJ-s képzéssel, fejenként 1 millióért csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt. A létszámleépítés várhatóan több milliárd forinttal terheli majd meg a központi költségvetést.