Timmermans is átvenné Juncker helyét

Publikálás dátuma
2018.10.09. 17:20

Fotó: WIKTOR DABKOWSKI / AFP
Andrea Nahles, az SPD elnöke támogatja az EB alelnökének jelölését.
Az Európai Bizottság holland nemzetiségű alelnöke, Frans Timmermans készen áll arra, hogy induljon az Európai Bizottság elnökségéért – írja a Politico. Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke bejelentette, hogy támogatja Timmermans jelölését. A portál szerint Nahles egy október 5-ei keltezésű levélben kifejtette: meggyőződése, hogy Timmermans egységesíti és megerősíti az európai pártcsaládot, és az EP-választásokon egy erős közös eredményt fog biztosítani. Mint megírtuk, az Európai Bizottság jövő ősszel megüresedő elnöki tisztére már többen ringbe szálltak. Az Európai Néppártot (EPP) követően a PES is korán bekapcsolódott: Manfred Weber bajor keresztényszocialista EP-képviselő és európai néppárti frakcióvezető után, a szlovák szocialista Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke jelentette be, hogy megpályázza az EU legfontosabb tisztségét. Őt követve gyorsan bejelentkezett a szintén szocialista Christian Kern, egykori osztrák kancellár. Várható, hogy az események mostantól felgyorsulnak, és más európai pártcsaládok is kampánymódba kapcsolnak.     Az európai szocialisták egy intenzív kampány végén, december eleji lisszaboni kongresszusukon választják majd ki vezető jelöltjüket, akit a brüsszeli zsargon német kifejezéssel Spitzenkandidatnak hív. Az év utolsó hónapjára előreláthatólag a többi pártszövetség is meg fogja nevezni legfőbb esélyesét. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy a csúcsjelöltek közül került ki a Bizottság következő elnöke, hiszen egyre több jel mutat arra, hogy a tagállamok vezetői még egyszer nem akarják kiadni a kezükből a jelölés jogát. Más kérdés, hogy az Európai Parlament jóváhagy-e egy olyan elnököt, akit nem ebben a rendszerben jelölnek.
Szerző
Frissítve: 2018.10.09. 17:22

Lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet

Publikálás dátuma
2018.10.09. 16:29

Fotó: MOHAMMED ELSHAMY / ANADOLU AGENCY / AFP
Nikki Haley utódját két-három héten belül nevezik meg.
Váratlanul lemondott Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet – írta amerikai médiajelentések alapján a BBC. A hírről az Axios hírportál számolt be elsőként, hozzátéve, hogy az amerikai elnök elfogadta a lemondást. Eleinte csak annyit lehetett biztosan tudni, hogy Trump kedden találkozott Haley-vel az Ovális Irodában. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében egy „nagy bejelentésről” írt. Sajtóértesülések szerint a hír sokkolta a kormányzat külpolitikával foglalkozó politikusait. Az Axios cikkében felidézte, hogy Haley szeptemberben véleménycikket közölt a New York Times című lapban és egyebek mellett azt írta: nem mindenben ért egyet Donald Trump elnökkel.
Az MTI összefoglalója szerint Trump később, a Fehér Ház Ovális Irodájában– keresztnevén szólítva a nagykövetet – hosszasan méltatta Nikki Haleyt. Emlékeztetett arra, hogy két éve, a Trump-kormány megalakulása óta képviseli az Egyesült Államokat a világszervezetben,valamint hangsúlyozta, hogy Haley fantasztikus munkát végzett, és olyan nagykövet, aki „elvégzi a feladatot”. „Rendkívül különleges ember” – mondta róla, és hozzátette: Nikki Haley már fél évvel ezelőtt jelezte, hogy „kis pihenőt” szeretne. Bejelentette azt is, hogy Nikki Haley az év végéig ellátja hivatalát. Az amerikai elnök azt mondta, két-három héten belül megnevezi az új ENSZ-nagykövetet. Trump leszögezte: Haleyvel együtt „sok problémát megoldottak”. Újságírói kérdésekre válaszolva Észak-Korea kérdését emelte ki.
Nikki Haley megköszönte a lehetőséget. „Szerencsés vagyok” – fogalmazott, és munkássága eredményeként említette az Észak-Korea és Irán ügyét, az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének Tel-Avivból Jeruzsálemba történt áthelyezését, valamint azt, hogy sikerült változtatni azon a felfogáson, amelyet Izrael-ellenes elfogultságnak nevezett. „Az Egyesült Államok ismét erős” – fogalmazott Haley, hozzátéve: „lehetnek országok, amelyek nem szeretik, amit csinálunk, de tisztelnek bennünket. Tudják, hogy végigvisszük azt, amit bejelentettünk”. Lemondásának okairól a diplomata nem szólt, ugyanakkor megerősítette: nem azért távozik, mert 2020- ban indulna az elnökválasztáson.

Az Ovális Irodába indulva Donald Trump újságírók kérdéseire válaszolva kitért Észak-Koreára és Kínára. Azt mondta, az előkészületben lévő újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó színhelye valószínűleg nem Szingapúr lesz, egyelőre 3-4 város került szóba. Kínáról úgy vélte, hogy még nem áll készen egy kereskedelmi megállapodásra. Később – Haley lemondásának bejelentése után – megismételte korábbi fenyegetését, miszerint további 267 milliárd dollár értékű vámot vet ki kínai termékekre, amennyiben Peking a múlt hónapban hozott amerikai vámintézkedések miatt megtorló lépéseket tesz.

Szerző
Frissítve: 2018.10.09. 18:05

Putyin korábban kitüntette a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjait

Publikálás dátuma
2018.10.09. 16:21
Az elkövetők
Fotó: AFP/Metropolitan Police Service
A legmagasabb orosz állami elismerésben részesült a két, támadással gyanúsított hírszerző, akiket Vlagyimir Putyin korábban ártatlan turistának nevezett.
A Szkripal-ügy másodikként azonosított gyanúsítottjának is a legmagasabb orosz állami kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz államfő – idézi a Bellingcat brit oknyomozó portál keddi, beszámolóját az MTI.
Az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet a Salisbury városában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett márciusi merényletkísérlet mindkét gyanúsítottját azonosította. Két hete közölték, hogy vizsgálataik szerint a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó orosz állampolgár valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.
Hétfő este az Alekszandr Petrov névre kiállított útlevelet használó gyanúsítottról írta meg, hogy Alekszandr Miskin, a GU katonaorvosa. A Bellingcat által kedden közölt újabb részletek szerint Miskin is az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa. 
 Vlagyimir Putyin korábban a mérgezéssel megvádolt férfiak ártatlanságát hangsúlyozta –  a két hírszerző pedig interjút is adott az orosz állami RT-.televíziónak, amiben arról beszéltek, hogy ők csak Salisbury toronyóráját akarták megnézni, és fogalmuk sem volt róla, hogy Szkripal is a városban lakik. A csatorna riportere arra már nem kérdezett rá, hogy akkor hogy találhatták meg később a Novicsok nevű katonai idegméreg,nyomait az orosz "turisták" szállodai szobájában.
Anatolij Vlagyimirovics Csepiga és Alekszandr Miskin
Fotó: AFP/Metropolitan Police Service
Szerző