Várólisták – Van olyan műtét, amire két évet is várni kell

Publikálás dátuma
2018.10.10 09:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A valóságosnál kedvezőbbnek tűnnek a Rétvári Bence által szeptemberben ismertetett adatok.
Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra – írja az mfor.hu. Szeptemberben a parlamentben Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azt mondta, összesen 25 milliárd forintot fordított a költségvetés a várólisták csökkentésére, és ennek eredménye lett az is, hogy míg 2012-ben 70 ezren voltak a várólistákon, ez most már 28 ezer alá csökkent. Példaként Rétvári kiemelte a szürkehályog műtéteket, ahol a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent, a csípőprotézisműtéteknél pedig a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent. Térdprotézisműtéteknél pedig a 2012-es 241 nap mára 137 napra mérséklődött.    A mfor.hu viszont a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján szereplő adatok alapján most azt írja: ezek a számok a valóságosnál némileg kedvezőbbnek tűnnek, ugyanis majdnem 36 ezren vártak valamilyen műtétre az országban. A portál összefoglalója szerint   – térdprotézis műtétre 6088-an várnak, amire a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni, szemben a Rétvári által említett 137 nappal.  – csípőprotézisre 5261 beteg vár, itt sem 104 nap a várakozási idő – mint, ahogy az Rétvári említette – hanem 279 nap. Észak-Magyarországon akár 487 nap is lehet a várakozás ideje.  – és 11 474-en várnak szürkehályog műtétre, a várólista hossza azonban 45 nap helyett 87 nap, Észak-Alföldön pedig ennél is többet kell várnia a több mint 1600 betegnek, 119 napot. 
A legnagyobb türelemre azonban a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre váróknak van szükségük, itt ugyanis 669 napot kell várni a műtétre.
Annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége, 410 napot kell várnia. A várakozási idő ráadásul itt is jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy az ország melyik régiójában kerül sor a műtétre:
a Dél-Dunántúlon 792 napot, vagyis 2 év 2 hónapot kell várni a beavatkozásra.
Az adatok alapján a kiterjesztett gerincműtétre szorulók sem járnak jobban, nekik országos átlagban 403 napot kell várniuk, de a Dél-Dunántúlon a várakozási idő 554 nap. Ugyanez a helyzet a gerincstabilizáló műtéteknél is: országos átlagban 314 napos a várakozási idő, Dél-Dunántúlon az érintetteknek azonban akár 479 napig is türelemmel kell lenniük. Az mfor.hu összesítése szerint június végéhez képest itt mutatkozik a legnagyobb növekedés: 66 nappal nőtt egy negyedév alatt a várakozási idő.
2018.10.10 09:12
Frissítve: 2018.10.10 09:12

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2018.11.15 10:07
Illusztráció
Fotó: AFP/
Megszüntették a szálló por (PM10) miatt szerdán elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja a nyírségi nagyváros levegőjében, szerdán a Széna téri mérőállomás a legfrissebb mérések alapján a köbméterenkénti 75 mikrogrammos határérték alatti értékeket regisztrált.
Az előrejelzések szerint a jelenlegi jó levegőminőség ellenére vasárnapig a légszennyező anyagok, főként a szálló por mennyiségének stagnálására vagy emelkedésére kell számítani Nyíregyháza környékén - olvasható a helyhatóság közleményében.
Szerző
2018.11.15 10:07

Elzavarták Orbán háza elől a macedón tévé tuldósítóját

Publikálás dátuma
2018.11.15 09:07

Fotó: AFP/
Szijjártó Péter reggeli tiszteletköröket fut Nikola Gruevszki ügyében, de egyelőre nem történik semmi.
Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel - a magyar tárcavezető azt bizonygatta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. Hogy Szijjártó mondatai a valóságot fedik-e, azt majd az élet eldönti, de az biztos, hogy a magyar külügy érzi a figyelmet, ahogy a Népszava megírta, burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. A magyar külügyminiszter mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt, és megerősítette kollégájának, hogy hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során" - közölte a KKM. Ám hiába a diplomatikus fordulatok, a jelek szerint a kormány nem siet tisztázni a jogerősen két év börtönre ítélt miniszterelnök ügyét. Példának okáért a - szúrta ki a h24.hu - Budapesten tartózkodó macedón 1TV stábja szerda este Orbán Viktor Cinege utcai házánál forgatott, ahonnan élőben be is jelentkezett, ám nem sok ideje maradt a nézők informálásra, ugyanis a miniszterelnök biztonságára vigyázó hatóságok elküldték őket. 
2018.11.15 09:07