Közel 30 millió Facebook-felhasználó adatait lopták el

Publikálás dátuma
2018.10.13. 09:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
14 millió felhasználó minden személyes adatához hozzáfértek a támadók, 15 milliótól csak e-mail címet és telefonszámot loptak el. A nyomozás tovább folyik az FBI bevonásával.
Részleteket közölt a Facebook a két hete történt, tízmilliókat érintő adatlopásról. Az első, 50 millió felhasználóról szóló becslések után azt derítette ki az FBI bevonásával zajló nyomozás, hogy az érintettek száma felehetően 30 millió – derül ki a közösségi oldal közleményéből.
Az adatlopást lehetővé tevő hiba 2017 júliusa óta fennált, de úgy tudják, azt csak idén szeptemberben használták ki a hackerek. A hibát, miután a szokatlan aktiitást jelző adatok nyomán észrevette a támadást, két nap alatt javította a Facebook.
A hackerek az egyes felhasználók belépését rögzítő, böngészőben tárolt információkat, azaz tokeneket szereztek meg az adatlopáshoz. Először 400 ezer profilt törtek így fel, aztán azok ismerősei kerültek sorra, a végleges szám így lett 30 millió körüli.
  • 400 ezer felhasználónak a levelezésén kívül gyakorlatilag a teljes profilját megismerték.
  • 15 millió felhasználónak a nevét szerezték meg, és olyan személyes adatait, mint például az e-mail címe vagy telefonszáma.
  • 14 millió felhasználónak az előbbieken túl többek közt a lakhelyről, beszélt nyelvekről és politikai nézetekről szóló információihoz is hozzáfértek a támadók.
  • 1 millió érintettől nem szereztek meg semmilyen információt.
A nyomozás tovább folyik - írja a Facebook. Hogy valaki a jelen állás szerint érintett volt-e, azt megnézheti a Help Center menüben. Érintetteket az alábbihoz hasonló üzenetben is tájékoztat a közösségi oldal:
Szerző
Frissítve: 2018.10.13. 09:09
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Egy világ izgult a Szojuz legénységéért - a küldetés a NASA fotóin

A felbocsátást követően meghibásodott a Szojuz MSZ-10 űrhajó hajtóműve, azonnal beindult a biztonsági protokoll. Az űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre.

Szerző

Megosztás
Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A fedélzeten egy orosz és egy amerikai űrhajós, Alekszej Ovcsinin és Nick Hague tartózkodott
Fotó: Alexey Filippov / AFP/Sputnik
Nick Hague egy utolsó frizuraigazításon
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A Szojuz MT-10 a kilövőálláson
Fotó: Bill Ingalls / NASA
AZ ortodox Szergej atya megszenteli a küldetést
Fotó: Bill Ingalls / NASA
Az utolsó képek a bajkonuri Kozmodromból
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A start jól sikerült
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az eddigi információk szerint a hordozórakéta hibásodott meg
Fotó: Bill Ingalls / NASA
Azonnal beindult a biztonsági protokoll
Fotó: Bill Ingalls / NASA
A Szojuz MT-10 a Nemzetközi Űrállomásról nézve
Fotó: ESA
Ovcsinin és Hague a Roszkozmosz felvételén a kényszerleszállás közben
Fotó: Roszkozmosz
Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, keresésükre négy helikopter indult
Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP/Sputnik
Az asztronauta és a kozmonauta családjuk körében, miután visszaérkeztek Bajkonurba
Fotó: Bill Ingalls / NASA

Elengedték a Törökországban fogva tartott amerikai lelkészt

Publikálás dátuma
2018.10.12. 16:14
Andrew Craig Brunson amerikai lelkipásztort (jobbra) török rendőrök kísérik 2018. július 25-én
Fotó: AFP/Stringer
Andrew Craig Brunsont azzal vádolták, hogy Erdogan elnök fő ellenségét, Fetullah Gülent támogatta – emiatt két évet kellett fogságban töltenie.
Szabadlábra helyezte pénteken a nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága a kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkipásztort, Andrew Craig Brunsont – idézi az MTI az NTV török hírtelevízió értesülését. Brunson ügye az utóbbi hónapokban annyira megterhelte az amerikai-török kapcsolatokat, hogy viszály robbant ki Washington és Ankara között. A lelkészt a 2016. júliusi puccskísérlet után, 2016 decemberében tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. 
A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson minden tagadott, az amerikai kormány pedigzárolta Süleyman Soylu török belügyminiszter és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.   A török ügyészség korábban 35 év börtönbüntetést kért a lelkészree; a Brunson ügyében eljáró ítélőszék pénteken aztán 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, de a férfinak a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem 2 éve tartják fogva. Mivel a bíróság feloldotta a lelkészre eddig érvényben lévő utazási tilalmat is, Brunson elhagyhatja Törökországot.
Szerző