Tanúságtétel Európa mellett: „Gyere velünk és légy szabad!"

Publikálás dátuma
2018.10.13 16:36

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti – hangzott el a szabad, békés és egységes Európa védelmében tartott budapesti tüntetésen.
Fel kellene dolgozni azt a sok traumát, ami akár csak az elmúlt évtizedekben is ért bennünket. A bajok azonban egyre torlódnak, a szembenézés elmaradt – állapította meg Deák Dániel egyetemi tanár a Szabadság téren rendezett szombat délutáni demonstráción.
Budapest egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott,
a magyarországi rendezvényt Hermann Zsuzsa civil aktivista szervezte. Az esemény résztvevői az egységes Európáért, a nacionalizmus ellen tüntettek. Az ötletgazda – ahogyan azt beharangozó cikkünkben is írtuk – Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy volt.
Úgy érezték, „ideje, hogy jelt adjunk". Felhívásuk szerint szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra terjed a nacionalizmus, az intolerancia. A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól", az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több a diktatórikus politikus.
A társadalmat közben aláássa a korrupció, amely a jogállamiság lebontásával nyer teret. Veszélybe kerülnek a szociális vívmányok, a nehezen kiküzdött társadalmi és emberi jogok. A szabadság és a béke már nem magától értetődő egyetemes érték – zárult a felhívás.
Európa több mint negyven városában demonstráltak, ugyanabban az időpontban.
Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e elérni – vagy legalább megközelíteni – a kezdeményezők által remélt összesen 5 milliós létszámot. A budapesti rendezvény ehhez néhány száz emberrel járult hozzá. A résztvevők uniós zászlókkal érkeztek, a demonstráción több DK-s politikus, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Demszky Gábor volt főpolgármester is részt vett.
A program házigazdája a Pa-Dö-Dő, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt. Utóbbi megjegyezte, hogy tulajdonképpen nem is tüntetés ez, hanem tanúságtétel. Aztán egy dal következett: „Gyere velünk és légy szabad!"
Nagy Eszter az Európai Föderalisták Uniója képviseletében fontosnak nevezte, hogy merjünk bátran egyszerre magyarok és európaiak lenni: ez a két kategória ugyanis összetartozik. Felszólalt többek között Gerlóczy Ferenc újságíró, és Donáth Ferenc orvos is. Hunyadi Claire énekes, aki magyar szülőktől Franciaországban született, ma pedig Magyarországon él, hangsúlyozta, hogy a hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti. A hazafiság a mieink szeretete, a nacionalizmus viszont a mások utálata.
Szerző

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.