Tanúságtétel Európa mellett: „Gyere velünk és légy szabad!"

Publikálás dátuma
2018.10.13 16:36

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti – hangzott el a szabad, békés és egységes Európa védelmében tartott budapesti tüntetésen.
Fel kellene dolgozni azt a sok traumát, ami akár csak az elmúlt évtizedekben is ért bennünket. A bajok azonban egyre torlódnak, a szembenézés elmaradt – állapította meg Deák Dániel egyetemi tanár a Szabadság téren rendezett szombat délutáni demonstráción.
Budapest egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott,
a magyarországi rendezvényt Hermann Zsuzsa civil aktivista szervezte. Az esemény résztvevői az egységes Európáért, a nacionalizmus ellen tüntettek. Az ötletgazda – ahogyan azt beharangozó cikkünkben is írtuk – Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy volt.
Úgy érezték, „ideje, hogy jelt adjunk". Felhívásuk szerint szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra terjed a nacionalizmus, az intolerancia. A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól", az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több a diktatórikus politikus.
A társadalmat közben aláássa a korrupció, amely a jogállamiság lebontásával nyer teret. Veszélybe kerülnek a szociális vívmányok, a nehezen kiküzdött társadalmi és emberi jogok. A szabadság és a béke már nem magától értetődő egyetemes érték – zárult a felhívás.
Európa több mint negyven városában demonstráltak, ugyanabban az időpontban.
Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e elérni – vagy legalább megközelíteni – a kezdeményezők által remélt összesen 5 milliós létszámot. A budapesti rendezvény ehhez néhány száz emberrel járult hozzá. A résztvevők uniós zászlókkal érkeztek, a demonstráción több DK-s politikus, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Demszky Gábor volt főpolgármester is részt vett.
A program házigazdája a Pa-Dö-Dő, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt. Utóbbi megjegyezte, hogy tulajdonképpen nem is tüntetés ez, hanem tanúságtétel. Aztán egy dal következett: „Gyere velünk és légy szabad!"
Nagy Eszter az Európai Föderalisták Uniója képviseletében fontosnak nevezte, hogy merjünk bátran egyszerre magyarok és európaiak lenni: ez a két kategória ugyanis összetartozik. Felszólalt többek között Gerlóczy Ferenc újságíró, és Donáth Ferenc orvos is. Hunyadi Claire énekes, aki magyar szülőktől Franciaországban született, ma pedig Magyarországon él, hangsúlyozta, hogy a hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti. A hazafiság a mieink szeretete, a nacionalizmus viszont a mások utálata.
Szerző
2018.10.13 16:36

Tíz hónapos vágányzárra készül a MÁV a Budapest-Hatvan vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:44
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Február 4-én megy el az utolsó vonat a budapesti Keletiből egyenesen Hatvanra, aztán a legközelebbi talán majd decemberben.
Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt - közölte a MÁV. A tíz hónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is.
Idén négy állomás és mintegy 22 kilométernyi vonalszakasz teljes átépítése történik meg. A Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és a tervek szerint 2020-ig tart. Az uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején a munkálatokhoz igazodva több fázisban változik a vonatok közlekedése. Jelenleg egy vágányon, de menetrend-módosítással fenntartható a vonatközlekedés.

Pótlóbuszok járnak majd

A munka első ütemében, május 12-ig az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek.  Pécel és Aszód között S80-as és G80-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as pótlóbuszok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bag, Dózsa György út 8. autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
A Pécel-Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, és biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira - melyeken a vasúti jegyeket és bérleteket is elfogadják. Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről pótlóbuszok biztosítják.
A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Közölték továbbá, hogy a hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-től március 31-ig az Aszód-Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosul. Április 1-től május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok viszik az utasokat.
2019.01.18 20:44

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34