Tanúságtétel Európa mellett: „Gyere velünk és légy szabad!"

Publikálás dátuma
2018.10.13. 16:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti – hangzott el a szabad, békés és egységes Európa védelmében tartott budapesti tüntetésen.
Fel kellene dolgozni azt a sok traumát, ami akár csak az elmúlt évtizedekben is ért bennünket. A bajok azonban egyre torlódnak, a szembenézés elmaradt – állapította meg Deák Dániel egyetemi tanár a Szabadság téren rendezett szombat délutáni demonstráción.
Budapest egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott,

a magyarországi rendezvényt Hermann Zsuzsa civil aktivista szervezte. Az esemény résztvevői az egységes Európáért, a nacionalizmus ellen tüntettek. Az ötletgazda – ahogyan azt beharangozó cikkünkben is írtuk – Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy volt.
Úgy érezték, „ideje, hogy jelt adjunk". Felhívásuk szerint szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra terjed a nacionalizmus, az intolerancia. A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól", az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több a diktatórikus politikus.
A társadalmat közben aláássa a korrupció, amely a jogállamiság lebontásával nyer teret. Veszélybe kerülnek a szociális vívmányok, a nehezen kiküzdött társadalmi és emberi jogok. A szabadság és a béke már nem magától értetődő egyetemes érték – zárult a felhívás.
Európa több mint negyven városában demonstráltak, ugyanabban az időpontban.

Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e elérni – vagy legalább megközelíteni – a kezdeményezők által remélt összesen 5 milliós létszámot. A budapesti rendezvény ehhez néhány száz emberrel járult hozzá. A résztvevők uniós zászlókkal érkeztek, a demonstráción több DK-s politikus, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Demszky Gábor volt főpolgármester is részt vett.
A program házigazdája a Pa-Dö-Dő, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt. Utóbbi megjegyezte, hogy tulajdonképpen nem is tüntetés ez, hanem tanúságtétel. Aztán egy dal következett: „Gyere velünk és légy szabad!"
Nagy Eszter az Európai Föderalisták Uniója képviseletében fontosnak nevezte, hogy merjünk bátran egyszerre magyarok és európaiak lenni: ez a két kategória ugyanis összetartozik. Felszólalt többek között Gerlóczy Ferenc újságíró, és Donáth Ferenc orvos is. Hunyadi Claire énekes, aki magyar szülőktől Franciaországban született, ma pedig Magyarországon él, hangsúlyozta, hogy a hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti. A hazafiság a mieink szeretete, a nacionalizmus viszont a mások utálata.
Szerző

Ungár Péter oligarcha-kapcsolatait vizsgálnák az LMP-ben

Publikálás dátuma
2018.10.13. 16:35

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem mindenki örül a pártban, hogy Mészáros Lőrinc üzlettársa lett az ellenzéki politikus. Ungár még gondolkozik az ügyön.
Ungár Péter oligarchikus kapcsolatainak kivizsgálását kezdeményezte az LMP néhány tagja a párt etikai bizottságánál - írja a 24.hu. A beadvány szerint a párt tagsága és a szimpatizánsai körében
mély megdöbbenést váltott ki, hogy a parlamenti frakcióban ülő Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária üzlettársak lettek Mészáros Lőrinccel.

Szeptemberben hozták nyilvánosságra, hogy a NER legnagyobb oligarchájának köréhez tartozó Takarékbank 5,7 milliárd forintos tulajdonrészt vásárolt az addig inkább családi ingatlancégeként számon tartott BIF Zrt.-ben. Az etikai bizottsághoz forduló tagok szerint
kétséges, hogy ilyen mértékű összefonódás mellett lehet-e még hiteles ellenzéki politizálást folytatni.

A beadvány szerzői úgy vélik, hogy Ungár jelenlegi céges érdekeltsége komoly politikai károkat okoz a pártban, a párttagok elkötelezettségében és a demokratikus működésbe vetett hitében, ezért kezdeményezték az etikai bizottságánál, hogy a testület szólítsa fel a képviselőt a Mészárossal fennálló üzleti kapcsolat megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben kerülje el a hasonló oligarchikus bizniszeket. Azt is kezdeményezték, hogy amennyiben Ungár nem hoz hiteles döntést az ügyben a megszabott határidőig, kezdjenek etikai eljárást vele szemben is.
Ungár a portál megkeresésére azzal válaszolt: az "etikai" részleteiről majd kellő időben tájékoztatást ad. Úgy véli, politikai támadás áldozata. A Mészáros-ügyön pedig még gondolkozik.
Szerző

Csak egy kicsit lép a kormány, nem teljesíti az otthonápolók követelését

Publikálás dátuma
2018.10.13. 16:33
Az otthonápolók korábbi tüntetése a Kossuth téren
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Csütörtökön még úgy tűnt, a kormány engedett a civileknek. Most már viszont világos, hogy egy szűkebb kör számára kínált, kisebb emeléssel akarják megúszni az ápolási díj problémájának rendezését.
Új ellátási formát vezet be a kormány január 1-től, a gyermekek otthongondozási díját (gyod) – pontosította egy Facebook-bejegyzésben a korábbi bejelentést Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára. A csütörtöki bejelentésben még az szerepelt, hogy 100 ezer forintra nő gyermekek után járó ápolási díj összege. Az új ellátást azok a szülők – csak ők, illetve haláluk esetén más, közeli hozzátartozók – kaphatják, akik súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt önellátásra képtelen gyermeküket ápolják otthon. Az összeg bruttó 100 ezer forint lesz, amiből 10 százalék járulékot vonnak le, vagyis nettó 90 ezer forintot kapnak kézhez az otthonápolók (akik több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, azok bruttó 150 ezer forintot kapnak).
A hozzátartozóikat otthon ápolók jelenleg legfeljebb 55 800 forint ápolási díjat kaphatnak (ez az úgynevezett kiemelt összeg, ami a súlyosan fogyatékosok gondozása után jár). Az otthonápolók régi követelése, amiért többször tüntettek is, hogy ismerjék el munkaviszonyként a napi 24 órás elfoglaltságukat, és legalább a mindenkori minimálbér összegét kapják meg (ez jelenleg bruttó 138 000 forint). A kormány azonban csak egy kis lépést hajlandó tenni, az igazi követelést nem teljesíti. Ráadásul ezt a lépést is csak egy szűkebb kör számára teszi elérhetővé: több tízezer ember gondozza otthon a rokonait, de azzal, hogy a szülőkre korlátozzák az új ellátást – Novák adatai szerint – 17 ezer család lesz jogosult.  Novák csütörtökön azt ígérte, a gyerekek után járó ápolási díj 2022-re éri el az akkori minimálbér szintjét. Azok a családok, amelyek nem a gyermekek jogán kapják az ápolási díjat – például gyermek gondozza a szülőt, vagy testvér a testvért – az ellátás díjat a jövő évtől mindössze 15 százalékkal emelik, illetve majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt százalékkal lesz magasabb az összege. Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, 2022-ben sem kapják meg a minimálbért.
Szerző