Itt a vége: szerdától sehol sem lehet már lakáskasszát kötni

Publikálás dátuma
2018.10.16. 18:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Péntekig lehet beküldeni a keddi dátummal megkötött szerződéseket.
A Fundamentánál is csak a mai napi dátummal köthető új lakáskassza-szerződés, így miután a nap folyamán az OTP Lakástakarék valamint az Erste Lakástakarék is ezt jelentette be, szerdától már egyik lakáskasszát működtető pénzintézetnél sem lehet szerződést kötni – derül ki a Bank360 összesítéséből.    A pénzintézetek arra számítanak, hogy Áder János köztársasági elnök még kedden aláírja a hétfőn benyújtott, kedden délben pedig már meg is szavazott módosítást a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megszűnéséről, így az szerdától lesz hatályos. A Fundamentánál az aláírt szerződések beküldésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A Kamatbónusz és más akciók szintén addig maradnak, amíg az állami támogatás elérhető, utána kivezetésre kerülnek.    Mint megírtuk: az OTP Lakástakaréknál már csak a keddi napon (2018.10.16.) van lehetőség lakáskassza-szerződést kötni. A partneri szerződéskötés esetén pedig a szerződés leadási határideje a szerződéskötést követő második munkanap. A Erste Lakástakaréknál a már aláírt, keddi dátummal (2018.10.16.) ellátott ajánlatokat legkésőbb péntekig (2018.10.19.) kell eljuttatni a pénztárhoz.
Szerző
Témák
lakástakarék
Frissítve: 2018.10.16. 19:21

A haverok helyett sokszázezer család járt jól – utolsó roham a lakáskasszáknál

Publikálás dátuma
2018.10.16. 17:33

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Miközben a Országgyűlésben a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetéséről szavaztak, a végeken tartott a szerződéskötési roham a még nyitva tartó pénzintézetekben.
Hétfőn és kedden is éjfélig dolgoznak az egyik egri lakáskassza-fiók munkatársai, hogy bírják az utolsó pillanatban szerződni vágyók rohamát. Sorban állás nem alakult ki, de amikor ott jártunk, minden asztalnál ültek ügyfelek, s mindenki előtt ott volt a szerződés. A közvetítők eddig internetes formában töltötték ki a dokumentumokat, de a rendszer behalt, így központi utasításra áttértek a papír alapú kontraktusra. Lényeg, hogy a dátum korábbi legyen, mint az új törvény hatályba lépésnek napja. A telefon folyamatosan csörgött, az érdeklődőknek azt mondták: kedd éjfélig jöjjenek be az irodába, szerdától ugyanis már nem lehet tudni, mi lesz. – Minden ügyfelemnek mindig mantráztam, hogy kössön lakástakarék szerződést, mert ha megfeszülök, se tudok még csak megközelítő hozamot kivarázsolni más pénzügyi eszközökből, mondjuk betétből vagy kötvényből – mondja a hevesi megyeszékhely egyik belvárosi bankfiókjának munkatársa. Szavai szerint sokakat zavart, hogy a lakástakarékra kapott pénz elköltését számlákkal vagy adásvételi szerződésekkel kellett igazolni, a magyar ember meg már csak olyan, hogy az ilyesmi elveszi a kedvét a befektetéstől, inkább kiskapukat, feketén dolgozó mestereket és leárazási akciókat keres, ha fel akarja újítani a lakását. A várakozó ügyfelek közül is megszólaltattunk többeket. Egy vidékről beutazó bácsi azt mondta: az unokájának gyűjtögetett egy ideje pénzt, Pesten egyetemista a gyerek, albérletet fizet. Most az egész család összefogott, aki csak tud, lakástakarékot köt, hitelekkel együtt hátha abból összejön majd egy kis garzon a fővárosban. Karácsonykor akarták meglepni vele, de a vészhelyzet előbbre hozta a döntést. – Ezeknek én egy fityinget se hagyok az államkasszában, még nem tudom, mire költöm majd a pénzt, lehet, hogy juszt is szaunára, mint Bánki Erik gúnyosan megjegyezte. De ha azzal a pár százezerrel megkurtítom őket, már a pénzemnél vagyok – mondja egy öblös hangú férfi, akit az sem térít el a gondolatmenettől, hogy az állami támogatást végső soron mindannyiunk pénzéből fizetik, így a magáéból is „kurtít” épp.
Kaposváron is komoly rohamot kellett a hétfői hír a lakáskasszák állami támogatásának megszüntetéséről. Sokan azért keresték fel pénzintézetüket, hogy megnyugtassák magukat, futó szerződésüket nem érinti a bejelentés, mások az utolsó pillanatban akartak csatlakozni a konstrukcióhoz. – Hármat akarok indítani – mondta Pintér Zoltán -, egyet-egyet az asszony, a magam és a fiam nevében. Mire lejár, annyi összejöhet, hogy önrésznek elég legyen egy kis lakás megvásárlásához. Persze kicsit félek, mert a magánnyugdíj-pénztárakat is lenyúlták, de csak nem szúrnak ki ennyi emberrel. Az ötvennégy éves Péternek még két éve van hátra a futamidőből, ő csak azért nézett be a bankfiókba, hogy bizonyosságot kapjon, fotó szerződése nem bánja a Bánki Erik vezérletével lezavart kormányzati hátraarc. – Amikor megkötöttük a szerződést, nem volt konkrét ötletünk, mire fordítjuk majd az így összespórolt pénzt – ismerte el –, leginkább az motivált, hogy az állam hozzátesz egy jelentős összeget a megtakarításunkhoz. Közben aztán elhatároztuk, hogy lecseréljük a konvektoros fűtésünket cirkósra, bár tudjuk, ez a pénz nem lesz rá elég, de alapnak azért jó. – Kerítést akarok belőle csináltatni, januárban fut ki a lakáskasszánk – mondta Filotás Márton, egy középkorú asszony pedig a családi háza teraszát akarja újjáépíttetni az évek alatt befizetett, és az állam által kiegészített summából. – Lepapírozzuk – mosolygott Dénes, aki a nyaralóját akarja felújítani a lakáskasszájából, noha elvileg erre nincs lehetősége. – Az összes ismerősöm erre fordította a pénzt, a kutya sem ellenőrizte, csak az volt a fontos, hogy legyen róla számla. Azt pedig mindenki meg tudja oldani. A Népszava által megkérdezettek többsége egyetértett: egy a kevéssé jómódúak számára előnyös, s sokszor a gondoltnál nagyobb segítséget jelentő konstrukciót vertek szét pillanatok alatt a kormánypártok. – Olvastam, hogy hatvanmilliárdba került az államnak – jegyezte meg egy középkorú férfi. – Első hangzásra persze nagy összeg, de ha azt nézzük, mennyi pénz megy el stadionokra, kormánypropagandára, vagy éppen a Mészáros Lőrinc-féléknek. Ráadásul a lakáskasszákkal nem néhány haver járt jól, hanem sokszázezer család…

Aláírtam

Bár hétfő délutánig a lakástakarék a fontossági listám legalja környékén tanyázott, annyit biztosan tudtam, hogy érdekel. A pánik nyomán magamhoz képest viszonylag gyorsan, kedd délre jutottam odáig, hogy én is kérek. Be is tértem a Fundamenta ügynökeként közreműködő bankomba, ahol viszont arról tájékoztattak, hogy lerobbant a rendszerük. Skera a Fundamenta-központba. Amikor leginkább későn kelő raszták, rockerek, dealerek és kurvák körében, magamat fagyival álcázva, beszédültem, a várakozásaimnál jóval kulturáltabb körülmények fogadtak. Szinte az összes pult működött, több ügyintéző a várakozók között járkálva segített. Mint kiderült, a rendszer náluk is akadozik, de a papíralapú szerződéskötésnek nem volt akadálya és úgyis a dátumpecsét számít. Röpke félórás várakozás után – de micsoda félóra: a parlamenti Fidesz-KDNP-falanx ezalatt nyomott egységes igent a törvényjavaslatra – sorra kerültem. A nagyon kedves ügyintéző hölgy – banki ügynökömmel ellentétben – négy helyett tízéves futamidőre beszélt rá, mondván, semmi kockázattal nem jár, hisz akár hamarabb is azonos feltételekkel szállhatok ki. Félig viccesen hozzátéve, hogy így neki is lesz tíz évig munkája. A szerződést még azelőtt elláthattam kézjegyemmel, hogy Áder János hasonló mozdulattal kinyírta volna a rendszert. (Ezután már a bankos ügynököm is bejelentkezett papíralapú szerződéskötésre.) A rafináltságom felett érzett örömömet néhány kibic – utólag – azzal lohasztotta, hogy mi lesz, ha a Fundamenta mint cég csak úgy tönkremegy, de hát sag' schon: akkor legfeljebb ők nyelik be a pénzemet és nem megint Orbánék. (Marnitz István)

Témák
lakástakarék
Frissítve: 2018.10.16. 18:13

800 millió eurós bírságot kapott az Audi a dízelmotorjai miatt

Publikálás dátuma
2018.10.16. 15:29
Illusztráció
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Nem fellebbeznek; elfogadták a felelősségre vonást és az átszámolva nagyjából 258 milliárd forintos büntetést.
Megsértette az erősen szennyező 6, illetve 8 hengeres dízelmotorokra vonatkozó előírásokat a Volkswagen alá tartozó Audi csoport - írja a Reuters. A cégnek ezért 800 millió eurós - nagyjából 258 milliárd forintos - bírságot kell fizetnie Németországban.
Az Audi elfogadta a bírságot - és azzal együtt a felelősséget a szabályozás megsértéséért -, és nem fellebbez ellene.
Szintén a hónapban bontott szerződést a Volkswagen az Audi vezérigazgatójával, Rupert Stadlerrel, aki ellen jelenleg nyomozás folyik a károsanyag-kibocsátásokra vonatkozó mérések meghamisításáért. Az ügyben 2018 júniusában 1 milliárd eurós bírságot szabtak ki a Volkswagenre.
Szerző